Fogják a fejüket a háziasszonyok: borsos ára lesz az idei lekvárfőzésnek

HelloVidék   
  Megosztom
Fogják a fejüket a háziasszonyok: borsos ára lesz az idei lekvárfőzésnek

Az időjárás nem kedvezett a gyümölcstermesztőknek idén, de akinek a kertjében van néhány gyümölcsfa, az ősszel mégis jól jár. A hidegebb hónapokban a befőttek népszerűsége tagadhatatlan, de a lekvárok is sokkal kelendőbbek. Nem csoda, ősszel olyanok is kedvet kapnak a lekvárkészítéshez, akik még azelőtt sosem próbálták, így nekik próbálunk most segíteni. A lekvárfőzés során fontosak az alapanyagok árai, éppen ezért most ennek jártunk utána, illetve annak is, hogy milyen termésre számíthatunk a legfontosabb lekvárgyümölcsökből.

A háziasszonyok nincsenek könnyű helyzetben idén, ha lekvárfőzésre adják a fejüket. Az időjárás viszontagságai, a tavaszi fagyok, majd ez ezt követő aszály tönkretette a termés nagy részét. Nem csoda, hiszen bőven voltak olyan napok, amikor vihar tépázta vagy jégeső verte a gyümölcsösöket. Ennek következménye, hogy zsebbenyúlós lehet most a lekvárkészítés annak, akiknek pénzt kell adni a befőznivalóért. Nyílván szerencsésebb helyzetben vannak azok, akiknek kertjében megterem valamilyen lekvárnak való gyümölcs. Ők olcsóbban megúszhatják a befőzést.

Mire számíthatunk gyümölcsfronton?

Kajszibarack

Ahogy arról korábban írtunk, a klímaváltozás miatti szélsőséges időjárás idén komoly károkat okozott a hazai kajszi termésben. Ez pedig az árakon is jócskán megmutatkozott, így aki lekvárt akart befőzni, annak mélyen bele kellett nyúlnia a zsebébe. Szakértők szerint viszont a rossz hír az, hogy hasonló tavaszi fagyokkal bizony a következő években is számolni kell.

Az idei a második év egymás után, amikor az április keresztül húzta a számításokat, és a késő fagy tönkre tette a termést. Alig akadt olyan termelő, akinek sikerült megőriznie némi termést – ők is inkább a szerencsének köszönhetik a megmaradt gyümölcsöket. Így pedig az is kérdéses, hogy mi lesz a sorsa a kajszilekvárnak, hiszen előszeretettel főznek a magyarok otthon lekvárt, mivel a bolti igen drága és a legtöbb esetben nem is annyira finom, mint a házi

- számolt be róla az Agrárszektor.

A KSH adatai szerint Magyarországon a kajszi kivitele 80 százalékkal 575 tonnára esett 2020-ban. A legnagyobb célpiac Ausztria volt, ahova 215 tonna kajszit szállítottak. A friss kajszi importja (döntően Spanyolországból és Németországból) 11 százalékkal 1,3 ezer tonnára csökkent 2020-ban az előző évihez képest.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piac kínálatában a belföldi szezont megelőző hetekben spanyolországi és olaszországi kajszi szerepelt. Az idei évben a belföldi kajszi a 24. héten lépett piacra 900 forint/kilogramm áron, a termelői ára 7 százalékkal 878 forint/kilogrammra csökkent, majd a 24–28. hetében a rendkívül magas árral jellemezhető 2020 azonos időszakához képest. A bécsi nagybani piacon Magyarországról származó kajszit is kínáltak a 28. héten 2,9–3,0 euró/kilogramm áron az olaszországi termék (2,0–2,2 euró/kilogramm) mellett.

Szilva

Az elmúlt húsz év legalacsonyabb szilvatermése volt az elmúlt évben. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti Osztálya és az ÉKASZ együttműködése keretében készült felmérés szerint a 2020. évi hazai terméskilátások vonatkozásában már a 2020. május 21-én kiadott előzetes termésbecslésünk is azt sejttette, hogy a tavalyi – egyébként közepesnek tekinthető, 62 – 65 ezer tonna körüli – termésnél jóval alacsonyabb mennyiség várható.

A pontos mennyiségi becslést nehezíti, hogy termőtájanként és termesztőkörzetenként, sőt egy-egy vállalkozáson, illetve ültetvényen belül is nagyon változékony, mozaikos a kép. A fentiek alapján a 2020. évben 23 és 32 ezer tonna közötti szilvatermést prognosztizáltak Magyarországon, amivel alulmúljuk az elmúlt húsz év leggyengébb termését (2007. évi 47 ezer tonna) is.

A FruitVeb tavaszi prognózisa alapján a szilva idén a március végi fagyok során még zárt bimbós állapotban volt az ország teljes területén. A hideg miatt a továbbiakban is vontatott volt a virágok fejlődése, így a legtöbb kertben a cseresznye és a szilva a szokásosnál később virágzik. A húsvétot követő héten az ország dél-alföldi és dunántúli területeinek egy részén, ahol korábban melegednek a talajok, a korai szilva és cseresznyefajták esetében 10-30% közötti virágzás volt jellemző. A szilva esetében a legnagyobb a szórás mértéke. Termőtáj és fajta függvényében a kertek nagyon különböző fenológiai állapotban kapták a fagyot, ezért jelenleg nehéz országos szintű megállapításokat tenni. A skálán sokan szerepelnek a jelentőst kárt szenvedett korai virágzású délalföldi termelőtől az egyáltalán nem károsított szabolcsi gazdáig.

Szamóca

Két héttel később érett be a szabadföldi szamóca az idén. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a hazai szabadföldi gyümölcs június elején jelent meg nagyobb mennyiségben a piacokon, üzletekben. A magyarországi üzemi szamóca-termőterület – a 2020-as SAPS-adatok szerint – mintegy 550 hektár, évente, az időjárási viszonyok függvényében átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás.

A nagyon hideg, esős április után a május is hasonlóan telt, így a termés kéthetes csúszásban volt, ráadásul viszonylag fényszegény időszak áll a gyümölcstermesztők mögött. Így nem csoda, hogy harminc százalékkal drágább volt a hazai eper, mint az elmúlt években. A drágulás ráadásul tartós volt, így a szállítási költségek ellenére fele annyit kértek a külföldi eperért, mint a magyarért.

Körte

Mivel egyre többen készítenek körtéből is lekvárt, dzsemet, így ennek a gyümölcsnek is utána jártunk. Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint az elmúlt tíz év legrosszabb körtetermésére lehet számítani idén. A szakember szerint a magyar körtetermesztés az elmúlt évtizedben közel 30 százalékkal esett vissza, a meglevő ültetvények nagy része pedig elöregedett, vagy kiöregedőfélben van. Apáti Ferenc szerint idén az olcsó import körtére se nagyon lehet számítani, mivel az Európai Unión belül is komoly terméskiesést okoztak a tavaszi fagyok.

A szakember kiemelte, hogy Magyarországon a körtetermés az évek többségében a 30-40 ezer tonna közötti sávban ingadozik, sokéves átlagban 32 ezer tonna körül alakul. Ez az EU-28 termésének mindössze 1,5%-a, így egyértelmű, hogy semmilyen meghatározó szerepünk nincs a piacon. A FruitVeB elnöke beszélt arról is, hogy a körte termőterülete már mintegy évtizede lassan, de folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, ami vélhetően a termesztési kudarcélményeknek tudható be. A körte termesztéstechnológiai érzékenysége, termőhely-igénye, szélérzékenysége, valamint magasabb pára- és vízigénye miatt specifikus faj, csak szűk termesztőkörzetek alkalmasak a hatékony termesztésére. Magyarországon jelenleg mintegy 2200 hektáron termelik ezt a gyümölcsfajt, ami közel 30%-os visszaesésnek felel meg a 2010. körüli 3 ezer hektáros termőterülethez képest.

A magyar körtetermesztés gyenge versenyképességében szerepet játszanak az elöregedett, vagy kiöregedőfélben lévő ültetvények magas aránya, az öntözés, a modern tárolási feltételek, valamint a korszerű termesztéshez szükséges szaktudás hiánya

– mutatott rá Apáti Ferenc.

Mit kínálnak a piacok, boltok?

Mivel az időjárás betett a gyümölcstermesztésnek és szakemberek szerint ez az árakra is kihat, így érdekelt minket, hogy mennyire számít idén drága mulatságnak a lekvárkészítés. Ennek mentén megnéztük, mennyibe kerülnek a népszerű "lekvárgyümölcsök" jelenleg a piacokon. A Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján a következőkre számíthatunk:

  • Vidéki fogyasztói piacokon körtét 700-750 Ft/kg, szilvát 390-500 Ft/kg, kajszibarackot 1280 Ft/kg, őszibarackot 650-900 Ft/kg, málnát 3500 Ft/kg, szedret pedig 3400 Ft/kg áron vásárolhatunk
  • Vidéki nagybani piacok tekintetébe körtét 250-450 Ft/kg, szilvát 220-250 Ft/kg, őszibarackot 250-500 Ft/kg, málnát 2500-2800 Ft/kg, szedret 2600 Ft/kg áron vásárolhatunk.

Ha mindezek után is belevágunk, ezt érdemes tudni

Ahogy az árak jól mutatják, azok a gyümölcsök, melyek szezonja már elmúlt, sokkal drágábbak, így érdemes talán a szezonális kínálatból választani, ha lekvárt szeretnénk készíteni. Ha szeretnénk megtudni, tételesen mennyire jön ki pontosan néhány adag lekvár elkészítése, érdemes elolvasni a Pézcentrum összesítését. Ebben a cikkben pontosan kiszámolták, mennyiből jön ki a hazái lekvár elkészítése az üveg, a cukor és a gyümölcsök árával együtt. Aki először készítene otthon lekvárt, mindenképpen olvassa el, hogy mire számíthat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lekvár

gyümölcsárak

vidéki piacok

piac

gyümölcs

fogyasztói piac

nagybani piac

szilva

körte

barack

őszibarack

kajszibarack

szamóca