Nincs vége a szörnyűségeknek: további árrobbanást várnak a gazdák

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Nincs vége a szörnyűségeknek: további árrobbanást várnak a gazdák

Az elmúlt fél évben a földgáz árának az emelkedése miatt a háromszorosára ment fel a nitrogén műtrágya ára - tájékoztatták hétfőn szakértők az osztrák APA hírügynökséget.

A kalcium-ammónium-nitrát (Pétisó), a legfontosabb nitrogéntartalmú műtrágya ára a németországi kikötőkben tonnánként 600 euró fölé emelkedett. Az elmúlt öt évben az ár soha nem lépte át a tonnánkénti 250 eurót. Az ammónium-nitrát-karbamid és a diammónium-foszfát ára is hasonlóképpen alakult.

Egy műtrágya-kereskedő az APA hírügynökségnek azt mondta: a mezőgazdasági termelők előtt két választás van, vagy kevesebbet használnak a műtrágyákból, vagy kevesebbet állítanak elő nitrogén-intenzív terményekből.

Az osztrák mezőgazdasági kamara elnöke, Ferdinand Lembacher szerint az osztrák gazdák a szokásosnak még csak a felét szerezték be műtrágyából 2022 első felére. Az áremelkedés ugyanis pont arra az időre esett, amikor a gazdáknak gondoskodniuk kell a következő termőszezonra a készleteikről.

Lembacher egyúttal jelezte azt is, hogy nem ajánlatos az árak csökkenésére számítani. A magas gázár miatt ugyanis számos termelő vagy visszafogta a kapacitását, vagy le is állította üzemeit.

Figyelmeztettük a gazdákat, hogy később lehet, hogy egyáltalán nem is fog már rendelkezésre állni nitrogén-műtrágya

- mondta. Véleménye szerint a március-áprilisban felhasználásra szánt mennyiséget mindenképpen be kell szerezniük.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

műtrágya

földgáz

áremelkedés

drágulás