Bige László: horribilis lehet a gabona ára, ha még egy hónapig tart az orosz-ukrán háború

HelloVidék   
  Megosztom
Bige László: horribilis lehet a gabona ára, ha még egy hónapig tart az orosz-ukrán háború

A Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatója az ATV Egyenes Beszéd vendége volt, ahol elmondta: azért szünteti be a vállalat az ammónia és a műtrágya gyártását, mert az ehhez szükséges földgáz ára nagyon ingadozik, egy napon belül 100–250 euró között mozognak, amelyet ők nem tudnak lekövetni. Bige László szerint amennyiben egy hónapig még tart az orosz–ukrán háború, a gabona ára kétszeresére fog nőni.

Bige László, a Nitrogénművek Zrt. vezetője volt a vendége az ATV Egyenes beszéd című műsorának, ahol többek közt arról beszélt, hogy beláthatatlan magasságba emelkedhet a gabona ára, és a műtrágya piacon is sosem látott emelkedés következett be.

A Nitrogénművek egy hete jelentette be, hogy leállítja a műtrágyák alapanyagául szolgáló ammónia gyártását, és ezután a műtrágyák gyártását is. Bige most arról is beszélt, hogy ennek az oka az, hogy az ammónia gyártáshoz szükséges földgáz ára nagyon változékony, egy napon belül akár 100–250 euró között mozogtak az árak, amit lehetetlen lekövetni, és a műtrágya árába ezt lehetetlenség beépíteni.

Nagyon óvatosak vagyunk, ellenséges környezetben élünk és dolgozunk. Ha olyan terméket gyártunk, amit nem fogunk tudni eladni, azt nem gyártjuk

– mondta Bige, de arra nem tért ki mit ért ezalatt.

Bige azt is elárulta, hogy hatalmas raktárkészletük volt, amiről azt gondolták, hogy sokáig kitart, de egy hét alatt szinte a teljes mennyiséget eladták, már csak néhány ezer tonna van, amit a hazai piacra tartogatnak. Épp szerdán adtak el jelentős mennyiséget külföldre, 870-890 eurós áron, ami minden korábbinál magasabb árszintet jelent.

A Nitrogénművek vezetője elmondta, hogy a magyar termelők nem szereztek be időben elég műtrágyát, miközben csak most jön majd a kukorica és a napraforgó vetése, ami miatt körülbelül másfél millió hektárra kéne műtrágyát kijuttatni, de ennek a mennyiségnek csak egy része van meg a termelőknél.

Ha a gáz ára nem fog tartósan 100 euró alá menni – ez a mindenkori ár négyszerese –, beláthatatlan következmények lesznek. Az Európai Unió Oroszországgal szemben hozott szankciói viszont ezt nem teszik lehetővé. Gyakorlatilag nincs honnan vásárolni földgázt, marad az orosz forrás, de ők is kevesebbet fognak szállítani. Nem fogjuk tudni feltölteni a gáztározókat, így a nyári műtrágya ára is nagyon magasan lesz.

Bige most azt tanácsolja a termelőknek, hogy

hiszen az ukrán területeken nem biztos, hogy vetnek majd gabonát.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gabona

liszt

nitrogénművek

bige lászló

orosz-ukrán háború