Most kell cselekedni, különben túl késő: nyárra óriási lehet a baj a Velencei-tavon

HelloVidék   
  Megosztom
Most kell cselekedni, különben túl késő: nyárra óriási lehet a baj a Velencei-tavon

Tó környéki polgármesterek kezdeményezésére született az összefogás, melynek eredményét – egy javaslatot a kormány felé – épp a víz világnapján írtak alá az érintettek Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök támogatásával. Most kell cselekedni szerintük, különben nyáron tarthatatlan lesz a helyzet.

Éppen ezek a hírek voltak azok, amelyek nem engedték, hogy a 100 centiméter körüli (jelenleg alatti) vízállást nyugodt lélekkel figyelhessék a tó környéki településeken élők, bízva abban, hogy a vízszint majd tovább emelkedik, írja a feol.hu.

A tavasz csapadékszegény időszakát még súlyosabb nyár követheti, melynek köszönhetően akár azt a 40-50 centiméternyi vizet is elveszítheti a tó, amit az elmúlt hónapokban sikerült pluszban elérnie

- fogalmazott Tóth István, Gárdony polgármestere, aki elmondta, hogy a víz világnapján ezért is írták alá a közösen megfogalmazott javaslatot a kormánynak. ­Tessely Zoltán közleményében így fogalmazott: „Levélben tájékoztattuk Magyarország Kormányát a Velencei-tó jelenlegi helyzetéről és arról, hogy jelentős csapadék hiányában, a nyári kánikula idejére a tavalyihoz hasonló helyzet alakulhat ki, ezért javaslatot tettünk arra, hogy most kezdjük meg a vízpótlás lehetőségének kiépítését.”

Az előzményekről Tóth István elmondta:

Kezdeményeztük a tó környéki polgármesterek nevében, hogy cselekedjünk, és minél hamarabb jussunk egyről a kettőre. Ennek a kezdeményezésnek állt az élére Tessely Zoltán, aki maga is egyetértett a törekvéseinkkel.

Ezért az a határozott kérésük a döntéshozók felé, hogy tegyék meg, amit lehet. Ha az április eleji esőzések elmaradnak, akkor a tó gyors apadásba kezd, és augusztus végére a tavalyinál is kritikusabb helyzet alakulhat ki.

Ezért, ha szükséges, a javaslatot támogató tó környéki önkormányzatok beszállnak a költségekbe, hogy még ha kisebb mértékben is, de sikerüljön a vízpótlást folytatni

- fogalmazott a gárdonyi polgármester, hangsúlyozva, hogy a cél ezzel reálisan nem lehet az, hogy a régi 160 centimétert elérjék, de legalább a jelenlegi eredményeket megtartsák.

Kardos Ádám, Pákozd polgármestere ugyan nem vízparti település vezetőjeként, mégis fontosnak tartotta, hogy „jó szomszédként” és a tóért aggódóként szintén aláírja a kérést.

Előrelépésre van szükség – szögezte le –, mert nem szerettük volna az utolsó pillanatra hagyni a cselekvést. Külön a települések kevesek ahhoz, hogy eredményt érjenek el, de együtt már tehetünk valamit. Ezért született ez a levél, amit korábbi egyeztetések előztek meg. Nem nézzük tétlenül az eseményeket, s bízom benne, hogy születik megoldás – fogalmazott, kiemelve, hogy fontos lenne ez a halállomány, a tó környezete, a helyi gazdaság és turizmus megóvása érdekében egyaránt.

A támogatók között volt Sukoró is, melynek polgármestere, Mészárosné Hegyi Gyöngyi betegség miatt nem tudott részt venni az aláíráson – Krausz Györgyné önkormányzati képviselő képviselte őt –, de lapunknak ő is elmondta: jelenleg a régió legfontosabb kérdése a vízpótlás megoldása.

Fontos volt ezért, hogy tettekben is megnyilvánuljon a kérésünk, s hogy a folyamat elindulhasson. Nemcsak a régió, de egész Magyarország érdeke az, hogy megóvjuk a tavat. Ezért is örülünk a kezdeményezésnek, melyben az országgyűlési képviselő személyesen jár el.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

velencei-tó

vízhiány

aszály

vízszint

megállapodás