Ilyen húst esznek idén húsvétkor a tehetős magyarok: külföldön is egyre népszerűbb

MTI   
  Megosztom
Ilyen húst esznek idén húsvétkor a tehetős magyarok: külföldön is egyre népszerűbb

Jelentős nemzetközi kereslettel számolhatnak húsvétkor a magyar juhtartók, a felvásárlási árak továbbra is magasak - közölte a Juh és Kecske Terméktanács.

Húsvétkor a vevők hagyományosan a könnyű bárányt keresik, ami 13 kilogramm alatti vágott testet jelent. Az értékesítésben 60 százalék az aránya, ám korábban meghaladta a 80 százalékot is, ugyanis mind az új vevők, mind a régiek egyre inkább a nagyobb tömegűeket vásárolják - magyarázták. A terméktanács adatai szerint az idén több az eladó bárány Magyarországon, de a kereslet is bővült az uniós piacon kialakult hiány miatt. Nemcsak az Egyesült Királyságból csökkent a szállítás a Brexit hatására, a fontos beszállítónak számító Új-Zéland és Ausztrália az európai helyett egyre inkább a kínai piacra termel. Magyarországról származó juhhúst és vágóállatot 14 ország vásárol. A kivitel túlnyomó részét tavaly a vágóállat tette ki 6500 tonnával. A húsexport az elmúlt évek bővülése után 2021-ben meghaladta az 500 tonnát - közölték.

A legfőbb vásárló továbbra is Olaszország, de a 90 százalékot meghaladó részesedésük 65 százalék körülire csökkent, miközben más EU-tagállamoké, valamint a közel-keleti országoké emelkedik.

A kiviteli árak szintén jól alakultak az elmúlt években, a karácsony előtti csúcstól most is alig maradnak el. A termelői kilátásokat ugyanakkor rontja a takarmány- és energiaköltségek gyors emelkedése, amely meghaladja a bevételek bővülését - tették hozzá. Kiemelték, hogy a belső kereslet továbbra is alacsony, a báránynak mindössze 10-15 százaléka marad Magyarországon, bár külföldről is érkezik valamennyi. A járvány nem kedvezett a belföldi fogyasztásnak, 2020-ban csaknem 40 százalékos volt a visszaesés. Az akkori 0,24 kilogrammos fejenkénti fogyasztás tavaly is mindössze 0,25 kilogrammra nőtt. A bárányhúst a korábbi évekhez hasonlóan idén is számos rendezvénnyel népszerűsítik, a barihus.hu oldalon ingyenes receptkönyvet is közzétettek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

juh

kecske

állattartás

mezőgazdaság