Fogadj örökbe te is egy birsalmafát: hatalmas sikere van a közösségépítő agrárprogramnak

Pénzcentrum   
  Megosztom
Fogadj örökbe te is egy birsalmafát: hatalmas sikere van a közösségépítő agrárprogramnak

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik. A birsalma reneszánszát éli, eddig a magyarok viszonylag keveset fogyasztották, ám ez most megváltozhat.

Azonnal sikersztori lett a Brancson a Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként meghirdetett birsfa-örökbefogadó program. Tolna megye legnagyobb birsültetvénye, a Birsbirtok úttörőként állt elő gyümölcsfabérlő kezdeményezésével, amely hiánypótló lehet azok számára, akiknek nem lehet saját kertje, mégis megbízható, ismert, fenntartható forrásból szeretnének jóval kedvezőbb áron egészséges élelmiszerhez jutni az őszi befőzések idejére.

A pillanatok alatt elért 60 előfizető októberben már legalább 3 tonna termést fog hazavinni a Birsbirtokról. Az első hazai online közösségi piactéren, a Brancson meghirdetett projekt már a kampány felénél meghaladta a kitűzött 1 millió forintos befektetői célt és a licitnek még nincs vége: az egyik legsikeresebb közösségi kampányprojekt további egy hónapig várja a csatlakozni vágyó örökbefogadókat.

Így működik ez a program

A birsfa örökbefogadó program lényege, hogy a fa bérlője kedvező áron juthat a fa teljes terméséhez, a művelés fáradalmai nélkül: a hozzáértő tulajdonosok megfelelő szakmai hátteret nyújtanak a professzionális gazdálkodáshoz, a bérlők pedig hazavihetik a teljes termést, méghozzá jutányos áron. A zöldségek és gyümölcsök árai kimagasló inflációval ugrottak meg, és a növekedésnek nincs még vége.

A birs ára például 900-1200 forintos kilós ár között várható ősszel a boltok polcain, ehhez képest a programban ennek kevesebb mint a feléért lehet hozzájutni a gyümölcshöz. De a birsfa-tulajdonosok számára komplexebb program jár: egyéni hírfolyam az örökbefogadott fáról, személyes birtoklátogatási lehetőség és egyedi névtábla is garantálja a megváltott élelmiszer folyamatos nyomon követhetőségét.

Közösséget építenek

A közösség által támogatott mezőgazdaság hazánkban még kevéssé ismert fogalom, de a Birsbirtokon szeretnék megmutatni, hogy így is lehet. Lényege, hogy a termelő és a gazdálkodó egy közösséget alkot, ahol a fogyasztó fél megfizeti az elvégzett művelési munkáért cserébe azon termékek előállítási költségét, amelyet majd megkap, ezáltal a termelő biztosítani tudja a termeléshez szükséges feltételeket.

A két fél segíti egymást, kulcsfontosságú a köztük fennálló kölcsönös bizalom, közösségalkotás. Ezáltal a termelés a gazdálkodónak kiszámíthatóbb, a fogyasztó pedig pontosan tudja, ki, hol és hogyan állítja elő számára az élelmiszert, amit aztán megeszik.

Kevésbé használt és fogyasztott, de nagyon ízletes

Az ország szívében, csupán egy órára Budapesttől, a Tolna megyei Dunakömlődön 2014-ben létrehozott 43 000 m2-es Birsbirtok 2 200 birsfával emellett fontos tényező a fenntarthatóság szempontjából is: egy hektár fa körülbelül 6 tonna szén-dioxidot képes megkötni évente, így a 4,3 hektáros birtok komoly tényező agrárökológiai szempontból.

A birs pedig nem csak unikális termék, de nagyon kedvező élettani hatásokkal is bír: ebben a gyümölcsben több a C-vitamin, mint az almában vagy a körtében, nagyon magas a pektintartalma, ami jótékonyan hat az emésztésre, jó meghűlés ellen és erős immunerősítő hatású. Élvezetesebbé teszi az ételeket, legyen az saláta, sült hús vagy köret.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

birs

birsalma

birsalmafa-örökbefogadó program