Kiderült az igazság: ennyit keres egy magyar diákmunkás 2022 őszén

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kiderült az igazság: ennyit keres egy magyar diákmunkás 2022 őszén

Sok diák szeretne a nyári időszakon túl is munkát vállalni, azonban itthon jelenleg jóval többen jelentkeznek a részmunkaidős állásokra, mint ahányat meghirdetnek a munkáltatók. De milyen munkalehetőségei vannak most a hallgatóknak?

A diákmunkáknál érdemes figyelembe venni, hogy nagy mértékben változhat a dolgozó hallgatók mennyisége az évszaktól függően. Nyáron könnyebb valamilyen időszakos munkát találni a hallgatóknak, hiszen ilyenkor nem csak szünet van, hanem megnő a kereslet az idénymunkák esetében, főleg a turizmus vendéglátásban. Nappali tagozaton összesen nagyjából 200 ezer hallgató tanul a felsőoktatásban, míg a tanulmányi jogviszonnyal rendelkezők közül nagyjából úgy 100 ezer fő dolgozik, vagyis a nappali tagozatos felsőoktatási hallgatók fele. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek a hallgatók folyamatos alkalmazásban állnak, ugyanis az időszakos munkák adott esetben jobban megfelelhetnek a felsőoktatási tanulmányok folytatása mellett - írta a Pénzcentrum.

Ahogy Balogh Zoltán, a Mind-Diák Szövetkezet projektvezetője elmondta a lapnak, a diákok továbbra is a nyári időszakban dolgoznak a legnagyobb számban, a szorgalmi időszak kezdetén szeptembertől csökken a létszámuk, de így is több 10 ezer diákot foglalkoztatnak a további hónapokban. Az egyetem mellett végezhető munkák esetében nagyon fontos szempont a rugalmasság, emiatt a részmunkaidős állások kereshetik a hallgatók, illetve ahol maguk dönthetik el, mikor dolgoznak.

Összességében a diákmunka mindenki számára részmunkaidős vagy rugalmas, éppen ez az egyik legnagyobb előnye mind a diákok, mind pedig a cégek számára amellett, hogy jóval olcsóbb is, mint egy főállású munkavállalót alkalmazni. Ugyanakkor egy diáktól nem várható el a heti 40 munkaóra

– mondta a hallgatók munkaerőpiaci helyzetéről Kiss Magdolna, Atipikus Üzletág Igazgató euJobstól.

Mennyit lehet diákmunkával keresni?

Általában a logisztikai cégek esetében, a kereskedelemben, vagy ahol több műszak van és nem fix a munkaidő, ott rugalmasabb keretekről beszélhetünk. A fizetés egészen a minimálbértől, azaz a bruttó 1150 forinttól, a bruttó 2000 forintos órabérig terjed, de attól is függ, hogy mit követel meg az adott pozíció

– közölte Kiss Magdolna az EUJobs-tól a bérekkel kapcsolatban a Pénzcentrumnak.

Ha abból indulunk ki, hogy egy hallgató a legalacsonyabb bruttó munkabért kapja és tud heti 20 órában dolgozni, akkor azzal bruttó 23 ezer forintot szedhet össze egy hónapban. 2000 forintos bruttó órabér mellett viszont ez az összeg már bruttó 40 ezer forint. A Job Force-tól a Pénzcentrum azt a választ kapta, hogy a vendéglátásban akár 3000 forint is lehet a bruttó órabér.

Ez viszont meg sem közelíti a bruttó minimálbér felét, azaz havi 100 ezer forintot. Ezek a fizetések a jelenlegi inflációs környezetben még úgy is nagyon alacsonyak, hogy a 25 év alattiaknak idén már nem kell SZJA-t fizetniük, így 16%-kal kevesebb terhet vonnak le a bruttó keresetükből.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

gazdagság

diákmunka

fizetés