Az agrárium sem ússza meg: most jön még csak az igazi drágulás?

Agrárszektor   
  Megosztom
Az agrárium sem ússza meg: most jön még csak az igazi drágulás?

A növénytermesztésben az igazi áremelkedés még csak most fog bekövetkezni, hiszen az idei vetéshez szükséges vetőmagok megtermeltetése már megtörtént, és ezt ugyanúgy sújtotta az aszály - mondta az Agrárszektornak Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója. Az ellátási láncokban a 2020 eleje óta jelen levő problémák még nem múltak el, az utóbbi időben tapasztalható áremelkedések pedig komoly kihívást jelentenek a mezőgazdasági ágazat szereplői számára, és nagyobb tudatosságra, előre tervezésre ösztönzik őket. A szakember beszélt arról is, hogy mi várható a következő időszakban az inputanyagok és vetőmagok forgalmazása terén, milyen trendek figyelhetőek meg a magyar gazdák gépbeszerzéseit illetően, valamint mi várható a mezőgazdaságban a következő szezonban.

Rengeteg hírt lehet hallani arról, hogy az alkatrész- és chiphiány hogyan befolyásolja a mezőgazdasági gépek gyártását, és ezzel együtt a forgalmazását is. Milyen trendek érvényesülnek most a mezőgazdasági gépek kereskedelmében, és ezek milyen hatással vannak az árakra, illetve a megrendelések teljesítésére? A tavalyi évhez képest hogyan változott a mezőgazdasági gépek ára?

A szállítási lánc lassulása a koronavírus-járványból kifolyólag velejárója az elmúlt három esztendőnek, ez már 2020 elejétől érezhető volt. Ennek részben az volt az oka, hogy leálltak a gyárak, hogy ne kelljen az embereket foglalkoztatni ilyen egészségügyi kitettség mellett, ezzel viszont elindult az alapanyag-, chip- vagy gumihiány. Ezek a problémák továbbra is velünk vannak, a kínálat még nem érte utol a keresletet. Valamennyire enyhült, de kell még 1-2 év, mire ez bekövetkezik. Ez nyilvánvalóan hatással van az árak emelkedésére, de nemcsak a hiány, hanem az egyéb árak növekedése is komoly gondot jelent. Az egyik legfontosabb költségelem, amiről nem beszélünk eleget, az a tengerentúli szállítások költsége, ami jelentősen megdrágult. Amikor az Ever Given keresztbe állt tavaly a Szuezi-csatornán, megállt az egész világ, és hirtelen senki nem tudta, hogyan lehet Európába szállítani. Teljesen mindegy, miről beszélünk, lehet az áru termény, gázolaj vagy gép. Ez továbbra is hat erre a piacra, nagyságrendileg idén bázisalapon mérve 10-20%-os áremelkedés van. Ennek részben a szállítási költségek emelkedése is az oka, illetve az, hogy az infláció más országokban is jelen van.

A 2022-es év során a magyarok jóval nagyobb mennyiségben vásároltak mezőgazdasági gépeket, mint egy évvel korábban. Mi lehet ennek az oka?

Az látszik, hogy tudatosan vásárolnak a vevők, vannak olyan beruházási döntések, amelyeket átgondoltan hoznak meg. Ezt élénkítette az is, hogy tavaly nyáron kihirdették a magyar mezőgazdaság digitális átállását segítő pályázatot. Így az ágazat szereplői bizonyos beruházási döntéseket előrehoztak, és a már meglévő gépeket is inkább lecserélik modernebb eszközökre, amelyek ennek a támogatásnak a nyertesei. De ide tartozik az is, hogy az elmúlt években jó erőállapotban voltak a gazdaságok. A tudatos beruházások pedig azt is jelentik, hogy kisimult a piac. Nem mondanám, hogy a magyar gazdák gépvásárlásai olyan nagyot növekedtek volna, inkább úgy fogalmaznék, hogy a beruházási döntések egy bizonyos időszakban egyszerre következtek be.

A KITE Zrt. mezőgazdasági integrátorként vetőmagok, palánták és oltványok forgalmazásával is foglalkozik. Hogyan változott az elmúlt időszakban a vetőmagok ára, és ez hogyan befolyásolta az irántuk való keresletet?

Idén tavasszal nem volt nagy vetőmagár-emelkedés a kapás növényeknél, vagyis a kukorica, a napraforgó, a szója vagy a cirok esetében. Alapvetően nem változott a piac, csak annyit, amennyit a vetésforgó megkívánt. Ugyanakkor a repcevetőmag iránti kereslet csökkent, ami a vetésszerkezet átalakulásával van összefüggésben, emellett megfigyelhető az is, hogy az ágazat szereplői nagyobb arányban vetnek kalászosokat. A növénytermesztésben az igazi áremelkedés csak ezután fog bekövetkezni, hiszen az idei vetéshez szükséges vetőmagok megtermeltetése már megtörtént, és ezt ugyanúgy sújtotta az aszály. A kukorica vagy a napraforgómag jövőre biztosan sokkal drágább lesz, mint az idei volt, de ezt már látjuk a kalászosok vagy a repce esetében is, hogy jelentős áremelkedés következett be. De ez összefügg a terményárak alakulásával is: ha 140-145 ezer forint egy tonna étkezési búza, akkor a búzavetőmag ára sem lehet 70 ezer forint tonnánként.

A cégcsoport portfóliójába a műtrágyák és növényvédő szerek forgalmazása is beletartozik. Ezen a téren mit tapasztaltak az elmúlt hónapokban, az egyre emelkedő műtrágyaárak mennyire befolyásolják az értékesítést? Van-e, illetve lesz-e elég műtrágya a magyar gazdák igényeinek kielégítésére?

A műtrágya árának emelkedése már tavaly ősszel elindult, amikor a gázárak elkezdtek megemelkedni. Ezzel a lakosság csak most szembesült, de a mezőgazdaság már tavaly is látta ezt a folyamatot: már 2021 szeptemberében 100 dollár fölé mentek a jegyzések, de ez leginkább a nitrogéntermékeket érintette. Azóta nagy áremelkedés nem következett be, de most egy nagyon magas szinten vannak az árak. Amit fontos látni, hogy a műtrágya ára annyira nem befolyásolja a vevői igényeket, inkább arra van hatással, hogy melyek azok az aszály sújtotta régiók, ahol a gazdasági adottságok kevésbé jók ebben az évben. Így aztán egyik-másik gazda el fogja hagyni az alaptrágyákat, de a fejtrágyákban való gondolkodás továbbra sem állt meg. A beszerzési forrásokat tekintve a KITE nagyon régóta alapvetően importra támaszkodik, így nekünk nincs ilyen problémánk, a környező nitrogéngyárak leállása ellenére is be tudjuk szerezni a műtrágyákat, és biztosítjuk ezeket a gazdálkodók számára. Az azonban igaz, hogy az olyan logisztikai problémák miatt, mint például a Duna alacsony vízállása, a nehézkes vámügyintézés, az európai uniós szabályozás szigorodása, a költségek növekedése, illetve az engedélyek intézésének bonyolultabbá válása, kicsit lassabban jönnek be az áruk az országba. Éppen ezért fel lehet és fel is kell hívni a gazdák figyelmét arra, hogy időben kell dönteniük a vásárlásokról ahhoz, hogy biztosan megérkezzen a számukra szükséges műtrágyamennyiség, mire eljutnak a felhasználás fázisába.

A növényvédő szerek tekintetében jelentenek gondot a cégnél hatóanyag-kivonások?

Tavaly és tavalyelőtt is elég sok hatóanyagot kivontak, leginkább gombaölő szereket, és ezt mi is megéreztük. Meg kell találni a hatóanyagok alternatíváit annak érdekében, hogy ezeket a kivonásokat végre lehessen hajtani. Egyre inkább előtérbe kerülnek a biológiai megoldások, és már vannak olyan növényvédő szerek, amelyek hatékonyak a kalászfuzáriózissal szemben. A szerkivonások miatt nyilván sérül egy-két szercsoport, de ezekre még mindig megvan a válasz.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

növénytermesztés

agrárium

vetés

vetőmagok

mezőgazdaság