Őrület, mire költi a pénzt a külföldi elit: térképen mutatjuk a top vidéki helyeket

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Őrület, mire költi a pénzt a külföldi elit: térképen mutatjuk a top vidéki helyeket

Ha a hazai turizmus kerül szóba, leggyakrabban arról írunk, mik azok a top vidéki bakancslistás helyek, ahová - mi magyarok - a legszívesebben elzarándokolunk. Most arra voltunk kíváncsiak, mik azok a favorit látnivalók, amiket a külföldiek keresnek nálunk. Egy biztos, októberben is rengeteget utaztak hozzánk: a megmenekülhetnek így a tömeges bezárásoktól a szállodák?


 


 

Az elmúlt egy évben elkezdett magához térni a hazai turizmus, ami elsősorban a visszatérő külföldi vendégeknek köszönhető – derült ki a KSH őszi kereskedelmi szálláshelyekről (szállodák; panziók; kempingek; üdülőtelepek; közösségi szálláshelyek tekintetében) készült tájékoztatójából. Idén nyáron nem teljesített rosszul a hazai turizmus, az összegzések szerint összesen 16,4 millió vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ami elérte a 2019-es szezont. Ez idő alatt a szálláshely-szolgáltatók közel 250 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, aminek 74%-a a vidéki szálláshelyekhez köthető.

Nekünk a Balaton a Riviéra

A 11 hazai turisztikai térség közül idén nyáron is a Balaton térsége volt az elsőszámú úti cél, több mint 5,4 millió éjszakát töltöttek el itt a vendégek, és a teljes vidéki szálláshelyi forgalom 41%-a ebben a térségben valósult meg. A favorit Balaton után Debrecen és térsége, a Mátra‒Bükk majd a Budapest környéke következik. Vidéken a hazai vendégek aránya 75% volt, míg Budapestre visszatértek a külföldiek, a vendégek 83%-a volt külföldi idén nyáron a fővárosban - írta a Pénzcentrum is.

A szállodai szobakapacitás-kihasználtság országosan azért már nem ennyire izmos: nyári összesítésben 60%-os volt. A szálláshelyek 2022 nyarán közel 250 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, ennek 74%-a a vidéki szálláshelyeken keletkezett. A NAV online kassza adatai alapján a vendéglátás idei főszezoni árbevétele 458,2 milliárd forintot tett ki.

Az idei nyári csúcsszezonban, júliusban például Magyarországon összesen 6,1 millió vendégéjszaka realizálódott, aminek 66%-a belföldi vendégekhez köthető. A legjelentősebb külföldi küldőpiacok Németország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Románia voltak. A hónapban 3,0 vendégéjszaka volt az átlagos tartózkodási idő, amely Balaton és Bük-Sárvár esetében volt valamivel magasabb. A Balaton turisztikai térségben a német és cseh vendégek mellett a szlovákok domináltak, a fővárosban pedig a brit és német vendégéjszakák mellett az amerikaiak emelkednek ki. A harmadik legtöbb vendégéjszakát realizáló Debrecen és térségében a vendégéjszakák 31%-a köthető külföldi vendégekhez.

A külföldi turistáknak hála lassan, magára talált a szektor

A nyári hónapokban országosan a vendégéjszakák 64%-át belföldiek adták, a külföldiek száma tehát 36% körül mozgott. Az MTÜ jelentéséből az is kiolvasható, hogy aztán ősszel, 2022 szeptemberében a kereskedelmi szálláshelyeken 917 ezer vendég 2,2 millió vendégéjszakát töltött el, ezzel a vendégek száma 3,8, a vendégéjszakáké 1,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Már szeptemberben érzhető volt azonban a hazai kereslet visszaesése:


Magyarországon 2022 augusztusában összesen 6,3 millió vendégéjszaka realizálódott, aminek 52%-a belföldi vendégekhez köthető. A legjelentősebb külföldi küldőpiacok Németország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Románia voltak. A hónapban 2,7 vendégéjszaka volt az átlagos tartózkodási idő. A Balaton turisztikai térségben a német és cseh vendégek mellett a szlovákok domináltak a belföldiek mellett, a fővárosban pedig a brit és német vendégéjszakák mellett az amerikaiak emelkednek ki. A harmadik legtöbb vendégéjszakát realizáló Debrecen és térségében a vendégéjszakák 36%-a köthető külföldi vendégekhez - derült ki a MTÜ turisztikai elemzéséből, amelyben turisztikai szempontból legjelentősebb küldőpiacokhoz kapcsolódó vendégforgalmi adatokat elemezték mobilcella és Google adatok alapján.

Az augusztusi német vendégéjszakák 82%-a köthető a turisztikai térségekhez, 18%-át a fővárosban, 59%-át pedig a Balaton turisztikai térségben mérték. A főváros mellett Siófok és Hévíz voltak a legnépszerűbbek a német vendégek körében, akik főleg az ország nyugati részében szálltak meg. A legnépszerűbb 5 településen a német vendégéjszakák 42%-a realizálódott. Míg Budapesten és

Siófokon a legtöbb vendégéjszakát a fiatalabbak töltötték el, addig Hévízen a forgalom túlnyomó része az idősebbekhez köthető. Az átlagos tartózkodási idő 3,1 éjszaka volt, ezt a Balatonnál és a Bük-Sárvár térségben haladták meg jelentősebben.

Most ősszel ezeket a helyeket favorizálták a külföldiek

A 2022. szeptemberben az előző év azonos hónapjához képest külföldi vendégek száma 32, a vendégéjszakáké 25%-kal emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 375 ezer vendég összesen valamivel több mint 1,0 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 75%-át szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 26%-kal emelkedett 2021 szeptemberéhez mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a KSH adatai szerint a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 54%-át regisztrálták.

Magyarországon 2022 októberében összesen 2,8 millió vendégéjszaka realizálódott, aminek 51%-a belföldi vendégekhez köthető. A legjelentősebb külföldi küldőpiacok Németország, Csehország, Románia, az Egyesült Királyság és Ausztria voltak – olvasható a MTÜ turisztikai elemzésében.

Forrás: MTÜ
Forrás: MTÜ

Idén októberben 2,5 vendégéjszaka volt az átlagos tartózkodási idő, amely Bük-Sárvár, Debrecen és térsége, valamint a főváros esetében volt valamivel magasabb. A Balaton turisztikai térségben a német és cseh vendégek mellett az osztrákok domináltak a belföldiek mellett, a fővárosban pedig a brit és német vendégéjszakák mellett az olaszok emelkednek ki. A harmadik legtöbb vendégéjszakát realizáló turisztikai térségben, a Mátra-Bükkben csupán a vendégéjszakák 13%-a köthető külföldi vendégekhez.

Forrás: MTÜ
Forrás: MTÜ

Ezek a német turisták kedvelt magyar célpontjai

Az októberi német vendégéjszakák 44%-a köthető a turisztikai térségekhez, 44%-át a fővárosban, 18%-át pedig a Balaton turisztikai térségben mérték. A főváros mellett Hévíz és Bük voltak a legnépszerűbbek a német vendégek körében, akik főleg az ország nyugati részében szálltak meg. A legnépszerűbb 5 településen a német vendégéjszakák 64%-a realizálódott. Míg Budapesten a legtöbb vendégéjszaka a fiatalabbakhoz (25-34 évesek 26%), addig Hévízen és Bükön a legidősebbekhez (65 év felettiek: 61%, ill. 62%) köthető. Az átlagos tartózkodási idő 3,1 éjszaka volt, ezt a Balatonnál és a Bük-Sárvár térségben haladták meg jelentősebben.

A leglátogatottabb attrakciók 2022 októberében

A 10 leglátogatottabb attrakció között a főváros, néhány vidéki város (pl. Pécs, Esztergom) látványosságai foglalnak helyet, de van Balaton környéki attrakció is a listán, pl. a siófoki Aranypart. 2022 tizedik hónapjában a német vendégek közül a Parlament környékén jártak a legtöbben, a második helyen a pécsi Széchenyi tér környéke szerepel, míg a harmadik helyre a Halászbástya környéke került. Az attrakciók többsége csökkenést mutat a szeptemberi látogatottsági adatokhoz képest, a legjelentősebb mértékű az Aranypart szabadstrand esetében figyelhető meg (-58,4%). Ugyanakkor a Halászbástya környékén 4%-kal több német látogató fordult meg mint egy hónappal korábban.

Az elemzésből még az is kiderül, hogy az október havi keresések körében a futball mérkőzésekkel kapcsolatos keresőszavak domináltak a németek körében. Budapest esetében a szállodák mellett az időjárásra és a repülőjáratokra irányuló keresések száma volt meghatározó.

A német vendégek által leglátogatottabb attrakciók* 2022 októberében (Forrás: MTU)
A német vendégek által leglátogatottabb attrakciók* 2022 októberében (Forrás: MTU)

Csehek most ezért szeretnek Magyarországra jönni

Az októberi cseh vendégéjszakák 72%-a köthető a turisztikai térségekhez, ebből 36% a Bük-Sárvár turisztikai térségben realizálódott. Budapest mellett Sárvár és Bük voltak a legnépszerűbb települések a cseh vendégek körében. A legnépszerűbb 5 településen realizálódott a cseh vendégéjszakák közel háromnegyede (74%). Sárváron és Bükön a legtöbb vendégéjszaka a legidősebb, 65 év feletti korosztályhoz, ill. az 55-64 év közöttiekhez köthető, míg a fővárosban inkább a középkorúakhoz (35 és 54 év közöttiek). A cseh vendégek átlagos tartózkodási ideje országos szinten 2,8 éjszaka volt.

A csehek által leglátogatottabb 10 attrakció között kevesebb a fővárosi látványosság és jó néhány jelentősebb termálfürdő lelhető fel (Bük, Zalakaros, Sárvár). 2022 októberében a legtöbb látogatót vonzó attrakció a Parlament környéke volt, amit a Bükfürdő Thermal & Spa, ill. a Zalakarosi Családi-, Élmény- és Gyógyfürdő környéke követnek. Szinte mindegyik látványosság jelentős növekedést mutat a szeptemberi látogatottsági adatokhoz képest, a legjelentőseb a Bükfürdő Thermal & Spa esetében történt (+79,1%). A TOP 10-es listába – az előző hónaphoz hasonlóan – az EuroVelo nemzetközi kerékpárúthálózat hatodik vonalának két állomása is bekerült (Szob és Verőce).

Az október havi keresések Magyarországgal kapcsolatban elsősorban a gyógy- és termálfürdőkre irányultak a csehek körében. A fővárosra vonatkozóan az időjárás és szintén a gyógyfürdők iránt érdeklődtek leginkább, és a keresések között megjelent a budapesti karácsonyi várás 2022 kifejezés is.

A cseh vendégek által leglátogatottabb attrakciók* 2022 októberében (Forrás: MTU)
A cseh vendégek által leglátogatottabb attrakciók* 2022 októberében (Forrás: MTU)

Mit keresnek a románok a magyar vidéken?

A Romániából érkező vendégek túlnyomórészt a fővárosban éjszakáztak mobilcella adatok alapján, illetve az ország keleti, DK-i részén láthatunk még viszonylag magasabb értékeket. A fővárosból kiindulva a környező (pl. Szigetszentmiklósi, Budakeszi) járások irányába fordult elő a leginkább mozgás. A Berettyóújfalui járásból pedig a Debreceni, valamint a Ceglédi járások irányába tettek a leginkább egynapos látogatást a Romániából érkezők.

A román keresések októberben a versenytársországok közül elsősorban Ausztriára fókuszáltak, ezt követte Magyarország. A fővárosok tekintetében a Bécsre vonatkozó keresések aránya volt a legmagasabb szinte az egész hónapban, azonban október 13-én Prágára kiugróan sok keresés jutott, az aznapi Európa Konferencia Liga futball-mérkőzésnek köszönhetően. A leggyakrabban keresett kifejezések Bécs esetében az idei karácsonyi vásár és a szállások voltak, Prága esetében pedig a már említett futball-mérkőzés.

A cseh vendégek által leglátogatottabb attrakciók* 2022 októberében (Forrás: MTU)
A cseh vendégek által leglátogatottabb attrakciók* 2022 októberében (Forrás: MTU)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hello tourist

turizmus

külföldi turisták

látnivalók