Őrület, mire költi a pénzt a külföldi elit: térképen mutatjuk a top vidéki helyeket

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Őrület, mire költi a pénzt a külföldi elit: térképen mutatjuk a top vidéki helyeket

Ha a hazai turizmus kerül szóba, leggyakrabban arról írunk, mik azok a top vidéki bakancslistás helyek, ahová - mi magyarok - a legszívesebben elzarándokolunk. Most arra voltunk kíváncsiak, mik azok a favorit látnivalók, amiket a külföldiek keresnek nálunk. Egy biztos, októberben is rengeteget utaztak hozzánk: a megmenekülhetnek így a tömeges bezárásoktól a szállodák?


 


 

Az elmúlt egy évben elkezdett magához térni a hazai turizmus, ami elsősorban a visszatérő külföldi vendégeknek köszönhető – derült ki a KSH őszi kereskedelmi szálláshelyekről (szállodák; panziók; kempingek; üdülőtelepek; közösségi szálláshelyek tekintetében) készült tájékoztatójából. Idén nyáron nem teljesített rosszul a hazai turizmus, az összegzések szerint összesen 16,4 millió vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ami elérte a 2019-es szezont. Ez idő alatt a szálláshely-szolgáltatók közel 250 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, aminek 74%-a a vidéki szálláshelyekhez köthető.

Nekünk a Balaton a Riviéra

A 11 hazai turisztikai térség közül idén nyáron is a Balaton térsége volt az elsőszámú úti cél, több mint 5,4 millió éjszakát töltöttek el itt a vendégek, és a teljes vidéki szálláshelyi forgalom 41%-a ebben a térségben valósult meg. A favorit Balaton után Debrecen és térsége, a Mátra‒Bükk majd a Budapest környéke következik. Vidéken a hazai vendégek aránya 75% volt, míg Budapestre visszatértek a külföldiek, a vendégek 83%-a volt külföldi idén nyáron a fővárosban - írta a Pénzcentrum is.

A szállodai szobakapacitás-kihasználtság országosan azért már nem ennyire izmos: nyári összesítésben 60%-os volt. A szálláshelyek 2022 nyarán közel 250 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, ennek 74%-a a vidéki szálláshelyeken keletkezett. A NAV online kassza adatai alapján a vendéglátás idei főszezoni árbevétele 458,2 milliárd forintot tett ki.

Az idei nyári csúcsszezonban, júliusban például Magyarországon összesen 6,1 millió vendégéjszaka realizálódott, aminek 66%-a belföldi vendégekhez köthető. A legjelentősebb külföldi küldőpiacok Németország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Románia voltak. A hónapban 3,0 vendégéjszaka volt az átlagos tartózkodási idő, amely Balaton és Bük-Sárvár esetében volt valamivel magasabb. A Balaton turisztikai térségben a német és cseh vendégek mellett a szlovákok domináltak, a fővárosban pedig a brit és német vendégéjszakák mellett az amerikaiak emelkednek ki. A harmadik legtöbb vendégéjszakát realizáló Debrecen és térségében a vendégéjszakák 31%-a köthető külföldi vendégekhez.

A külföldi turistáknak hála lassan, magára talált a szektor

A nyári hónapokban országosan a vendégéjszakák 64%-át belföldiek adták, a külföldiek száma tehát 36% körül mozgott. Az MTÜ jelentéséből az is kiolvasható, hogy aztán ősszel, 2022 szeptemberében a kereskedelmi szálláshelyeken 917 ezer vendég 2,2 millió vendégéjszakát töltött el, ezzel a vendégek száma 3,8, a vendégéjszakáké 1,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Már szeptemberben érzhető volt azonban a hazai kereslet visszaesése:


Magyarországon 2022 augusztusában összesen 6,3 millió vendégéjszaka realizálódott, aminek 52%-a belföldi vendégekhez köthető. A legjelentősebb külföldi küldőpiacok Németország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Románia voltak. A hónapban 2,7 vendégéjszaka volt az átlagos tartózkodási idő. A Balaton turisztikai térségben a német és cseh vendégek mellett a szlovákok domináltak a belföldiek mellett, a fővárosban pedig a brit és német vendégéjszakák mellett az amerikaiak emelkednek ki. A harmadik legtöbb vendégéjszakát realizáló Debrecen és térségében a vendégéjszakák 36%-a köthető külföldi vendégekhez - derült ki a MTÜ turisztikai elemzéséből, amelyben turisztikai szempontból legjelentősebb küldőpiacokhoz kapcsolódó vendégforgalmi adatokat elemezték mobilcella és Google adatok alapján.

Az augusztusi német vendégéjszakák 82%-a köthető a turisztikai térségekhez, 18%-át a fővárosban, 59%-át pedig a Balaton turisztikai térségben mérték. A főváros mellett Siófok és Hévíz voltak a legnépszerűbbek a német vendégek körében, akik főleg az ország nyugati részében szálltak meg. A legnépszerűbb 5 településen a német vendégéjszakák 42%-a realizálódott. Míg Budapesten és

Siófokon a legtöbb vendégéjszakát a fiatalabbak töltötték el, addig Hévízen a forgalom túlnyomó része az idősebbekhez köthető. Az átlagos tartózkodási idő 3,1 éjszaka volt, ezt a Balatonnál és a Bük-Sárvár térségben haladták meg jelentősebben.

Most ősszel ezeket a helyeket favorizálták a külföldiek

A 2022. szeptemberben az előző év azonos hónapjához képest külföldi vendégek száma 32, a vendégéjszakáké 25%-kal emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 375 ezer vendég összesen valamivel több mint 1,0 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 75%-át szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 26%-kal emelkedett 2021 szeptemberéhez mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a KSH adatai szerint a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 54%-át regisztrálták.

Magyarországon 2022 októberében összesen 2,8 millió vendégéjszaka realizálódott, aminek 51%-a belföldi vendégekhez köthető. A legjelentősebb külföldi küldőpiacok Németország, Csehország, Románia, az Egyesült Királyság és Ausztria voltak – olvasható a MTÜ turisztikai elemzésében.

Forrás: MTÜ
Forrás: MTÜ

Idén októberben 2,5 vendégéjszaka volt az átlagos tartózkodási idő, amely Bük-Sárvár, Debrecen és térsége, valamint a főváros esetében volt valamivel magasabb. A Balaton turisztikai térségben a német és cseh vendégek mellett az osztrákok domináltak a belföldiek mellett, a fővárosban pedig a brit és német vendégéjszakák mellett az olaszok emelkednek ki. A harmadik legtöbb vendégéjszakát realizáló turisztikai térségben, a Mátra-Bükkben csupán a vendégéjszakák 13%-a köthető külföldi vendégekhez.

Forrás: MTÜ
Forrás: MTÜ

Ezek a német turisták kedvelt magyar célpontjai

Az októberi német vendégéjszakák 44%-a köthető a turisztikai térségekhez, 44%-át a fővárosban, 18%-át pedig a Balaton turisztikai térségben mérték. A főváros mellett Hévíz és Bük voltak a legnépszerűbbek a német vendégek körében, akik főleg az ország nyugati részében szálltak meg. A legnépszerűbb 5 településen a német vendégéjszakák 64%-a realizálódott. Míg Budapesten a legtöbb vendégéjszaka a fiatalabbakhoz (25-34 évesek 26%), addig Hévízen és Bükön a legidősebbekhez (65 év felettiek: 61%, ill. 62%) köthető. Az átlagos tartózkodási idő 3,1 éjszaka volt, ezt a Balatonnál és a Bük-Sárvár térségben haladták meg jelentősebben.

A leglátogatottabb attrakciók 2022 októberében

A 10 leglátogatottabb attrakció között a főváros, néhány vidéki város (pl. Pécs, Esztergom) látványosságai foglalnak helyet, de van Balaton környéki attrakció is a listán, pl. a siófoki Aranypart. 2022 tizedik hónapjában a német vendégek közül a Parlament környékén jártak a legtöbben, a második helyen a pécsi Széchenyi tér környéke szerepel, míg a harmadik helyre a Halászbástya környéke került. Az attrakciók többsége csökkenést mutat a szeptemberi látogatottsági adatokhoz képest, a legjelentősebb mértékű az Aranypart szabadstrand esetében figyelhető meg (-58,4%). Ugyanakkor a Halászbástya környékén 4%-kal több német látogató fordult meg mint egy hónappal korábban.

Az elemzésből még az is kiderül, hogy az október havi keresések körében a futball mérkőzésekkel kapcsolatos keresőszavak domináltak a németek körében. Budapest esetében a szállodák mellett az időjárásra és a repülőjáratokra irányuló keresések száma volt meghatározó.

A német vendégek által leglátogatottabb attrakciók* 2022 októberében (Forrás: MTU)
A német vendégek által leglátogatottabb attrakciók* 2022 októberében (Forrás: MTU)

Csehek most ezért szeretnek Magyarországra jönni

Az októberi cseh vendégéjszakák 72%-a köthető a turisztikai térségekhez, ebből 36% a Bük-Sárvár turisztikai térségben realizálódott. Budapest mellett Sárvár és Bük voltak a legnépszerűbb települések a cseh vendégek körében. A legnépszerűbb 5 településen realizálódott a cseh vendégéjszakák közel háromnegyede (74%). Sárváron és Bükön a legtöbb vendégéjszaka a legidősebb, 65 év feletti korosztályhoz, ill. az 55-64 év közöttiekhez köthető, míg a fővárosban inkább a középkorúakhoz (35 és 54 év közöttiek). A cseh vendégek átlagos tartózkodási ideje országos szinten 2,8 éjszaka volt.

A csehek által leglátogatottabb 10 attrakció között kevesebb a fővárosi látványosság és jó néhány jelentősebb termálfürdő lelhető fel (Bük, Zalakaros, Sárvár). 2022 októberében a legtöbb látogatót vonzó attrakció a Parlament környéke volt, amit a Bükfürdő Thermal & Spa, ill. a Zalakarosi Családi-, Élmény- és Gyógyfürdő környéke követnek. Szinte mindegyik látványosság jelentős növekedést mutat a szeptemberi látogatottsági adatokhoz képest, a legjelentőseb a Bükfürdő Thermal & Spa esetében történt (+79,1%). A TOP 10-es listába – az előző hónaphoz hasonlóan – az EuroVelo nemzetközi kerékpárúthálózat hatodik vonalának két állomása is bekerült (Szob és Verőce).

Az október havi keresések Magyarországgal kapcsolatban elsősorban a gyógy- és termálfürdőkre irányultak a csehek körében. A fővárosra vonatkozóan az időjárás és szintén a gyógyfürdők iránt érdeklődtek leginkább, és a keresések között megjelent a budapesti karácsonyi várás 2022 kifejezés is.

A cseh vendégek által leglátogatottabb attrakciók* 2022 októberében (Forrás: MTU)
A cseh vendégek által leglátogatottabb attrakciók* 2022 októberében (Forrás: MTU)

Mit keresnek a románok a magyar vidéken?

A Romániából érkező vendégek túlnyomórészt a fővárosban éjszakáztak mobilcella adatok alapján, illetve az ország keleti, DK-i részén láthatunk még viszonylag magasabb értékeket. A fővárosból kiindulva a környező (pl. Szigetszentmiklósi, Budakeszi) járások irányába fordult elő a leginkább mozgás. A Berettyóújfalui járásból pedig a Debreceni, valamint a Ceglédi járások irányába tettek a leginkább egynapos látogatást a Romániából érkezők.

A román keresések októberben a versenytársországok közül elsősorban Ausztriára fókuszáltak, ezt követte Magyarország. A fővárosok tekintetében a Bécsre vonatkozó keresések aránya volt a legmagasabb szinte az egész hónapban, azonban október 13-én Prágára kiugróan sok keresés jutott, az aznapi Európa Konferencia Liga futball-mérkőzésnek köszönhetően. A leggyakrabban keresett kifejezések Bécs esetében az idei karácsonyi vásár és a szállások voltak, Prága esetében pedig a már említett futball-mérkőzés.

A cseh vendégek által leglátogatottabb attrakciók* 2022 októberében (Forrás: MTU)
A cseh vendégek által leglátogatottabb attrakciók* 2022 októberében (Forrás: MTU)

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hello tourist

turizmus

külföldi turisták

látnivalók