Ilyen húsokat eszik karácsonykor a vidéki elit: ennyibe kerül itthon a krokodil, zebra, kenguru

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Ilyen húsokat eszik karácsonykor a vidéki elit: ennyibe kerül itthon a krokodil, zebra, kenguru

Az ünnepi időszakban, karácsony és szilveszter táján olyan húsféléket is szívesen kipróbálnak az emberek, amiket egyébként év közben nem nagyon vásárolnak. Arról már sokszor írtunk, hogy a hazai erdők bővelkednek vadakban, ennek ellenére sem jelentős a hazai vadhúsfogyasztás, de a halfélék iránt sem túl nagy a magyar lakosság vonzalma december kivételével. De vannak a kínálatban még ezeknél is különlegesebb és ritkábban fogyasztott, itthon szinte ismeretlen húsfélék, amelyekből érdemes legalább ilyenkor megkóstolni pár falatot. Igaz, hogy a krokodil, a zebra, a kenguru, a láma vagy a tevehús ára borsosabb a marhahúsénál, de kevésből is olyan ínyencség készíthető, amire, biztos, hogy egész évben szívesen visszaemlékszik majd a család. Ezek a húsok pedig, bármennyire is hihetetlen, már itthon is elérhetőek bárki számára. Érdemes az ünnepek alatt kísérletezni velük.

Dr. Konrád Szilárd, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezető kommunikáiós szakértője korábban elmondta a HelloVidéknek, hogy a hazai piacon mintegy 800 tonna vadhús kerül forgalomba. Annak ellenére, hogy a vadászat és a vadhúsfogyasztás Magyarországon jelentős történelmi múlttal és tradícióval rendelkezik, a fogyasztói szokásokban negatív trendet figyelhetünk meg, és a magyar vadhúsfogyasztás éves átlagos mértéke alig éri el a 0,2 kg-ot, viszonyításul marha-és borjúhúsból 2 kg/fő/év fogy. A hazai fogyasztók körében még mindig a baromfihús a legkedveltebb (27 kg/fő/év), második helyen a sertéshús áll (16,7 kg/fő/év).

A tradicionális vadhúsfogyasztó uniós országokban a vadhús fogyasztása 4-5 kg/fő/év körül alakul, vagyis a miénkhez képest mintegy húszszoros. Magyarországon jellemzően a középkorúak vagy annál idősebbek fogyasztanak vadhúst.

Az alacsony hazai fogyasztás miatt a vadhús ára jellemzően az exportárakhoz igazodik, ami a magyar jövedelmi viszonyok között azt eredményezi, hogy a vadhúst fogyasztók között többségében az aktív, jobb anyagi körülmények között élők találhatóak meg. Pedig a vadhúsok a tradicionális magyar konyha részét képezik, ráadásul olyan egészséges ételek készíthetők belőlük, amelyek megfelelnek a legújabb fogyasztói elvárásoknak is - mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Szafari vadhúsok itthon: krokodil, kenguru, zebra vagy láma is kerülhet az asztalra

A hazai húsforgalmazók között igazi ínyencségnek számítanak a Matusz-Vad Zrt. termékei, hiszen olyan kuriózumokat is kínálnak az embereknek, mint a krokodil, a zebra vagy épp a kenguruhús. Emelett terítéken vannak náluk a szokásos vadhúsok, a szarvas, a vaddisznó, a fácán, és a tenger gyümölcseinek is egyedülállóan széles választékát kínálják mind a HoReCa szektornak (vendéglátóipar), mind a nagyközönségnek. Prémium marhahúst, tanyasi gyöngytyúkot, csirkét és más minőségi húsfélét is vásárolhatunk tőlük, a palettájuk folyamatosan színesedik, szélesedik.

Matusz Balázs, a cég tulajdonosa és megálmodója 21 évesen lett Magyarország legfiatalabb vendéglőse, és az éttermek minőségi hússal vaó ellátátsát tűzte ki már akkor is célul. 1994-ben alapította meg Győrött a vadhúsfeldolgozóját egyéni vállalkozásban.

Azért ezt választottam, mert korábban a vendéglátásban konyhafőnökként és persze étterem tulajdonosként is azt tapasztaltam, hogy vadhúsokból nagyon hiányos az ellátás. Akkoriban egyetlen vadhúsfeldolgozó cég volt a piacon és tőlük is csak a legolcsóbb termékeket lehetett megvásárolni. A valóban jó minőségű és megfelelően feldolgozott vadhús egyáltalán nem volt elérhető Győrben, a vendéglátásban dolgozók számára. Igaz, a cégalapításban közrejátszott egy másik ok is. Éppen beköszöntött a valutaválság, 1994-ben a svájci frank árfolyama a többszörösére szökött, én meg – szerződésem szerint – az éttermem bérleti díját abban voltam kénytelen fizetni. Így hát hoztam egy döntést, és megalapítottam a Matusz-Vad Zrt.-t

- olvashatóak a cég honlapján a tulajdonos szavai.

A fejlődés azóta töretlen, Patkó Dávid, a cég értékesítési igazgatója árulta el a legújabb részleteket a HelloVidéknek. A százszázalékosan magyar cég családi vállalkozásként indult, a tulajdonos, Matusz Balázs a vadhúsokban látta meg a lehetőséget, ugyanis 27-28 éve a hazai piacon nagyon akadozott még az ellátás ezen a területen.

Jelenleg 1800-2000 termékünket értékesítjük a HoReCa szektorban, és az olyan szafari különlegességek is egyre nagyobb teret hódítanak, mint a zebra, a kenguru vagy épp a krokodilhús. A cég arra törekszik, hogy folyamatosan behozza az innovációt a hazai piacra, ezáltal is formálja, terelgesse a szakmát, új utat mutasson a vendéglátásnak. Ezeknek az igazán egzotikus húsféléknek a fogyasztását egy-egy jeles esemény megdobja, jól mennek így szezonálisan a karácsonyi, szilveszteri ünnepek előtt. Ilyenkor kevésbé árérzékenyek a séfek, jobban mernek kísérletezni az alapanyagokkal, és az emberek is nyitottabbak az újdonságokra, többet hajlandóak áldozni egy-különlegesebb fogásra.

Az exkluzív hústermékek vásárlását az is megkönyíti, hogy kicsi, másfél-kétkilós kiszerelésben kerülnek forgalomba, így a kísérletező kedvű magánemberek is könnyen hozzájuthatnak az ínyencségekhez.

Az emberek főként jeles eseményekkor hajlandóak kilépni a komfortzónájukból, és a megszokott húsféléken kívül mást is kipróbálni, ilyen szempontból kiemelt jelentőségű a karácsony előtti időszak, és ez a forgalmunkon is meglátszik. Van az országban néhány étterem, ahol egész évben rendelnek exkluzív termékeket tőlünk, de a lakosság számára is elérhetőek vagyunk egész évben. A Covid időszaka tizedelte meg korábban az éttermi keresletet, mostanra viszont visszaállt a korábban megszokott menetrend.

Ízelítőül a különleges kínálatból

  • Zebra hátszín: 10400 Ft/kg
  • Krokodil bélszín: 17068 Ft/kg
  • Krokodil farok: 17601 Ft/kg (0.45 dkg-os kiszerelés)
  • Kenguru színhús: 8000 Ft/kg (125 g/db)
  • Bölény burger: 10399 Ft/kg (110 g/db)
  • Kanadai homár: 17144 Ft/kg (0.45 kg/db)
  • Languszta: 6349 Ft/kg

Sokan félnek a kenguru, a zebra vagy a krokodilhústól, de ezek teljesen biztonságos, minőségi termékek, az elkészítésük sem ördöngősség. Talán a krokodil ajánlható első körben az átlagfogyasztóknak, könnyebb szerkezetű ez a húsféle, hasonlít a csirkééhez az elkészítési módja. A zebra és a kenguru húsa kötöttebb szerkezetű, inkább a marhahús felhasználási lehetőségeihez áll közel. De ez látszik a nyers húsokon is, hogy milyen elkészítési módot igényelnek, nem igazán lehet velük befürödni, bár sokan tartanak ettől. Tény, hogy ezeknek a húsoknak az árfekvése három-ötszöröse a marhaúsénak, de ezért is forgalmazzuk kis kiszerelésben őket, hogy bárki megismerkedhessen, megbarátkozhasson velük

- mondta el Patkó Dávid.

A kezdetekkor a cég célcsoportja a közepes és annál magasabb kategóriába tartozó éttermek, valamint a topgasztronómia volt, ez továbbra is megvan, de azóta egyre hatékonyabban vonják be a fogyasztói körbe a lakosságot is, az ő részükre külön weboldalt is üzemeltetnek, ahol még kisebb kiszerelésekben érhető el bármilyen prémium húsféle.

A világ minden tájáról - Argentínától, Új-Zélandig - hozunk be és forgalmazunk különleges vágású steakeket, a prémium kategóriájú, japán wagyu marhahúst, ebből a legnemesebb rész, a vesepecsenye jelenleg 97 ezer forintért kapható kilónként. Kapni nálunk zebra-, krokodil, kenguru, teve-, láma- és bölényhúst is, ezekből igen finom ételeket lehet készíteni. Vannak félkész- és szuvidolt késztermékek, de teljesen hagyományos konyhatechnológiai eljárással is váratlan, mégis nagyon ízletes meglepetéssel szolgálhat bárki a vendégeinek ezen húsok közül

- tette hozzá az értékesítési igazgató.

Karácsony előtt a halfélék és a tengeri herkentyűk is nagyon fogynak

Karácsony előtt a halak iránt ugrik meg a kereslet, ahogy szilveszter előtt a malacot keresik a legtöbben. Nem vagyunk egy halevő nemzet, az éves halfogyasztásunknak állítólag mintegy 90 százalékát ilyenkor, decemberben produkáljuk. Az mindenesetre biztos, hogy az éves hazai haltermés 40 százalékát a novemberi-decemberi időszakban értékesítik a halgazdaságok.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint 2021-ben az egy főre jutó halfogyasztás 6,52 kg volt, ami 0,15 kg növekedést jelent 2020-hoz képest. Cél, hogy ebből minél több hazai hal legyen - írta a MA-HAL sajtóközeményében.

Ahogy megjegyeztés, a magyarországi tógazdasági haltermelés volumene tavaly 21 184 tonna volt, több mint 80 százaléka három régióban koncentrálódott: Észak-Alföld, Dél-Dunántúl, Dél-Alföld. Gazdaságilag a legfontosabb halfajunk továbbra is a ponty, amely a tógazdasági étkezési célú halhústermelésből 83,2 százalékkal részesedett 2021-ben. De ilyenkor, karácsonykor persze nemcsak pontyot fogyasztunk, a külföldi, nem édesvízi halak vagy épp a tengeri herkentyűk, igazi különlegességek iránt is megnő a kereslet.

A hagyományos halfélék mellett kínálunk különféle tengeri herkentyűket, homárt, langusztát, rákokat, lazacot, tőkehalat otthoni elkészítésre, ezek iránt ilyenkor nagy a kereslet, előtérbe kerülnek a lakosság körében is. Éppen ezért is árulunk kisebb kiszerelésben, az a tapasztalatunk ugyanis, hogy így könnyebben ráveszik magukat az emberek a fogyasztásra, aztán ha megszeretik, akkor rendszeresen vásárolják a termékeket a továbbiakban

- ismertette Patkó Dávid, a Matusz-Vad Zrt. értékesítési igazgatója.

Nemrégiben bővültünk egy frisshalas céggel, egy halfeldolgozó lát el minket friss áruval, jelenleg friss lazac és friss ponty részek, valamint friss szürkeharcsa, friss afrikai harcsa van a kínálatunkban, de jövőre kecsegét és tokhalat is tervezünk tartani. A szavatossági idők rövidsége miatt kell jól megfontolnunk a beszerzéseket, állandó, megbízható beszállítóink vannak. A jövő év gazdasági helyzete majd megmutatja, mire lesz igény, de az biztos, hogy mi előre menekülünk, és a színvonalból semmiképp nem engedünk

- foglalta össze a szakember.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vadhús

egzotikus húsok

matusz-vad

krokodil

zebra

kenguru