Figyelem, januártól élnek az intézkedések: rengeteg magyar család pénztárcája lehet vékonyabb

HelloVidék   
  Megosztom
Figyelem, januártól élnek az intézkedések: rengeteg magyar család pénztárcája lehet vékonyabb

Véget ér a hitelmoratórium, marad viszont a babaváró és a falusi CSOK. Búcsút kell mondanunk az otthonfelújítási támogatásnak és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményének. A naptár fordulása nem csak az évszámot változtatja meg, de a törvényi szabályozás terén is számos változást hoz magával. 2023. január elsején drágulhatnak a személyi kölcsönök és az áruhitelek, a folyószámlahitelek és a hitelkártyák is, hiszen az előbbi esetben a maximális kamat 29,9 százalékról 37 százalékra, míg az utóbbi három terméknél 44,9 százalékról 52 százalékra emelkedhet az új szabályok szerint.

A teljes hiteldíjmutató maximumát az alapkamathoz kötik a szabályok, ezek 2023. július 1-jén változhatnak legközelebb, írja a Világgazdaság. Ugyancsak ekkortól emelkedhetnek a most kamatstopot élvező meglévő, változó kamatozású jelzáloghitelek törlesztőrészletei, ha az intézkedést nem terjesztik ki a későbbiekben. A 2022 januárjában bevezetett intézkedés a referenciakamathoz kötött változó kamatozású jelzáloghitelesek számára hozott enyhülést, ám tavaly november óta a nem kamattámogatott, három-, négy- vagy ötéves lakáshitelekre is vonatkozik.

Az év első napjával véget ér a 2020 márciusában bevezetett törlesztési moratórium, mostantól mindenkinek folytatnia kell a törlesztést. Bár a moratórium idején keletkezett költségek miatt a törlesztőrészlet nem nőhet, ez nem jelenti azt, hogy ezeket a költségeknek az adósoknak elengedik, ehelyett a hitelek futamideje lesz hosszabb.

Ha a törlesztési szünet idején volt kamatforduló, az is lehetséges, hogy mégis magasabb törlesztőrészlettel szembesülnek az adósok, amikor újrakezdik a kölcsön visszafizetését.

A falusi CSOK-ot azonban a tavalyinál némileg kevesebb településen, de még mindig 2630 faluban igénybe lehet majd venni.

Az utóbbi azonban méltányossági okból a gyermekvállalás körülményeire való tekintettel, valamint napkollektor, napelemes rendszer telepítésénél 2023. március 31-ig továbbra is felvehető, az autóvásárlási kedvezmény esetében annyi a könnyebbség, hogy aki a múlt év végéig igényelte és meg is kapta a támogatást, az 2023 végéig vehet vagy lízingelhet autót ennek felhasználásával.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

falusi csok

hitelmoratórium

hiteltámogatás

hitelkártya

folyószámlahitel

családtámogatások