Idén is beüthet az aszályhelyzet? Most kiderült, mire számítanak a szakemberek

MTI   
  Megosztom
Idén is beüthet az aszályhelyzet? Most kiderült, mire számítanak a szakemberek

Belföldön egyelőre nem fenyeget aszályhelyzet, a délkeleti országrész egyes területein is csak a talajfelszín száraz - olvasható a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács honlapján hétfőn közzétett összefoglalóban.

Magyarországon a középső és mélyebb talajrétegek vízellátottsága az ország túlnyomó részén jó, csak kisebb területeken alakult ki átmeneti vízhiány

- írták az Országos Meteorológiai Szolgálat adataira hivatkozva. A talaj felszínközeli része csak Szeged és a Körösök mentén száradt ki, a tavaszi vetésekhez szükséges nedvesség Szeged, valamint Mezőtúr, Szeghalom és Mezőberény térségében hiányzik a felső rétegekből.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a kontinens számos részén már most jelentős csapadékhiány sújtja a mezőgazdaságot. Az Európai Aszálymegfigyelő Központ (EDO, European Drought Observatory) adataiból kiderül, hogy súlyos a szárazság a Balkán keleti részén, Franciaországban, Olaszországban és főképp Spanyolországban.

Itt a gabonafélékre, a napraforgóra, a gyümölcsfákra és zöldségfélékre egyaránt hat az időjárás, az aszálykár az eddigi becslések alapján idén elérheti a 4 milliárd eurót

- olvasható a FruitVeb közleményében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fruitveb

magyar zöldség gyümölcs szakmaközi szervezet

aszály

aszályvészhelyzet

talajfelszín

szárazság