Nehéz helyzetben vannak ezek a gazdák: vajon, visszahozza az árát a mostani termés?

Agrárszektor   
  Megosztom
Nehéz helyzetben vannak ezek a gazdák: vajon, visszahozza az árát a mostani termés?

A magyar termőföldeken a búza és a kukorica nagyon sokáig fej-fej mellett haladtak a vetésterület vonatkozásában. Ebben hozott komoly változást a 2022-es év, amikor is a rendkívüli aszály hatására a kukoricatermés jelentős része elpusztult, amit pedig sikerült betakarítani, az rendkívül kevés volt. Ahogy az Agrárszektor írja, a tavalyi év nagy vesztese tehát a kukorica volt, amelynek a vetésterületében is jelentős visszaesés volt megfigyelhető. De hogyan látják ezt a magyar gazdák? Foglalkoznak-e még ezzel a növénnyel, és ha igen, mekkora területen? Mire számítanak? A portál ennek járt utána.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly júniusi jelentése szerint 2022-ben Magyarországon 983 ezer hektáron vetettek kukoricát, silókukoricát pedig 57,7 ezer hektáron. Az elmúlt évet meghatározó történelmi aszály sosem látott negatív terméseredményeket hozott, hektáronként 3,4-4,3 tonnás termésátlag született csak, az össztermés pedig mindössze 2,37 millió tonnát tett ki. A szárazság hosszú távú hatásai az idei évre is átnyúltak, amelyet a kukorica termőterületének csökkenése is jelez. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) tavaszi mezőgazdasági munkákról készített jelentése alapján idén mintegy 871 ezer hektáron vetettek kukoricát a magyar gazdák, ez mintegy 12%-os visszaesést jelent, ami bár jelentős, azért szakemberek által prognosztizált 10-30%-os csökkenési skála kedvezőbb végén található.

A 2023-as év egyelőre kedvezőnek látszik, hiszen most nincs egy olyan, régóta húzódó aszályos időszak, ami a tavalyi évet jellemezte. A téli és a tavaszi időszak kifejezetten csapadékos volt, ami jót tett a termőföldeknek is, bár a tavaszi vetési munkáknál okozott némi gondot a gazdáknak.

Hogyan látják a helyzetet a termelők? Van-e még kukorica a tárolókban? Arról többet az Agrárszektor cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

kukorica

kukorica termés