Nehéz helyzetben vannak ezek a gazdák: vajon, visszahozza az árát a mostani termés?

Agrárszektor   
  Megosztom
Nehéz helyzetben vannak ezek a gazdák: vajon, visszahozza az árát a mostani termés?

A magyar termőföldeken a búza és a kukorica nagyon sokáig fej-fej mellett haladtak a vetésterület vonatkozásában. Ebben hozott komoly változást a 2022-es év, amikor is a rendkívüli aszály hatására a kukoricatermés jelentős része elpusztult, amit pedig sikerült betakarítani, az rendkívül kevés volt. Ahogy az Agrárszektor írja, a tavalyi év nagy vesztese tehát a kukorica volt, amelynek a vetésterületében is jelentős visszaesés volt megfigyelhető. De hogyan látják ezt a magyar gazdák? Foglalkoznak-e még ezzel a növénnyel, és ha igen, mekkora területen? Mire számítanak? A portál ennek járt utána.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly júniusi jelentése szerint 2022-ben Magyarországon 983 ezer hektáron vetettek kukoricát, silókukoricát pedig 57,7 ezer hektáron. Az elmúlt évet meghatározó történelmi aszály sosem látott negatív terméseredményeket hozott, hektáronként 3,4-4,3 tonnás termésátlag született csak, az össztermés pedig mindössze 2,37 millió tonnát tett ki. A szárazság hosszú távú hatásai az idei évre is átnyúltak, amelyet a kukorica termőterületének csökkenése is jelez. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) tavaszi mezőgazdasági munkákról készített jelentése alapján idén mintegy 871 ezer hektáron vetettek kukoricát a magyar gazdák, ez mintegy 12%-os visszaesést jelent, ami bár jelentős, azért szakemberek által prognosztizált 10-30%-os csökkenési skála kedvezőbb végén található.

A 2023-as év egyelőre kedvezőnek látszik, hiszen most nincs egy olyan, régóta húzódó aszályos időszak, ami a tavalyi évet jellemezte. A téli és a tavaszi időszak kifejezetten csapadékos volt, ami jót tett a termőföldeknek is, bár a tavaszi vetési munkáknál okozott némi gondot a gazdáknak.

Hogyan látják a helyzetet a termelők? Van-e még kukorica a tárolókban? Arról többet az Agrárszektor cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

kukorica

kukorica termés