Újra megjelentek a csokos vevők a piacon: mire számíthat, aki most venne ingatlant?

HelloVidék   
  Megosztom
Újra megjelentek a csokos vevők a piacon: mire számíthat, aki most venne ingatlant?

Az eladó lakóingatlanoknál a korábbi hónapokban látható lendületes kínálatbővülés lelassult. A kereslet pedig továbbra is visszafogott, de van, ahol már megjelentek a csokos vevők. - áll az ingatlan.com legújabb kereslet-kínálati összesítésében, amely saját adatai alapján az augusztusi piaci folyamatokat ismerteti.

Lassult a bővülés, de még így is hároméves rekordot dönt a kínálat

Az eladó használt lakások és házak piacán több mint 28 ezer új hirdetés jelent meg augusztusban a portál oldalán, ami 16 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi hirdetésfeladásokhoz képest. A teljes kínálatban több mint 150 ezer eladó használt lakás szerepelt, ami éves szinten 29 százalékos növekedésnek felel meg. Ez visszafogottabb bővülést jelent a korábbi hónapokhoz képest, amikor 40 százalékos éves bővülést volt látható a piacon.

A lassulás mögött két ok figyelhető meg. Egyrészt már tavaly ilyenkor is jelentősen több eladó ingatlanból válogathattak a vevők, mint 2021 augusztusában, ezért az idei kínálatbővülés folyamatosan lassuló tendenciát mutat. Másrészt pedig ebben a helyzetben már csak az eladásban eltökélt tulajdonosok és közvetítők hirdetik meg az ingatlanokat, ami közvetve segíti az adásvételek létrejöttét

- kommentálta az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakértő hozzátette, hogy az eladó és kiadó ingatlanhirdetések kínálata közel hároméves rekordot döntött augusztusban, mert utoljára 2020 szeptemberében szerepelt több mint 224 ezer hirdetés az ingatlan.com kínálatában.

Stagnáló kereslet változatlan árakkal

A keresletről szólva a portál szakértője elmondta, hogy augusztusban az eladó használt lakásokra 232 ezer érdeklődés érkezett augusztusban, ami lényegében stagnálást jelent.

Összességében az látszik, hogy az óvatosság, bizonytalanság, valamint a magas lakáshitelkamatok miatt a kereslet még nem tudja felszívni a piacról a kínálatot. Ennek köszönhető leginkább az is, hogy az árak lényegében változatlanok

- emelte ki Balogh László.

Budapest kivétel, megjelentek a csok-os vevők

A részletes adatokat ismertetve közölte azt is, hogy a kereslet a legnagyobb mértékben továbbra is a községekben csökkent 16 százalékkal, ami nagyrészt a falusi csok bővítése miatti kivárásnak köszönhető. A kisebb városokban 6 százalékkal kevesebb érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, a vármegyeszékhelyeken pedig 3 százalékos a csökkenés, ami jelen piaci környezetben inkább stagnálásnak felel meg. A főváros viszont kivételt jelent, mert az eladó budapesti lakóingatlanok iránti érdeklődések száma 3 százalékkal nőtt.

A portál szakértői szerint egyelőre még korai lenne jelentős élénkülésről beszélni a budapesti piacon. Az érdeklődések növekedése leginkább azoknak a piacra visszatérő csokos vevőknek köszönhetők, akik nem szeretnének lemaradni a 2023-ban még elérhető lakástámogatásokról. Gyors felpattanás viszont még nem valószínű Budapesten, így az árak emelkedésére sem lehet számítani.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlanpiac

csok

lakásvásárlás

ingatlanvársárlás