Milliók forognak kockán: most még nem késő, léphet, aki nem akar lemaradni a nagy pénzekről

HelloVidék   
  Megosztom
Milliók forognak kockán: most még nem késő, léphet, aki nem akar lemaradni a nagy pénzekről

Élénkülő kereslet látható a nagyvárosokban az eladásra kínált használt lakások iránt, emellett a CSOK és Babaváró is egyre népszerűbb, az érdeklődések a háború előtti szintre tértek vissza - derül ki a money.hu és az ingatlan.com saját adatai alapján készített közös összeállításából. Szeptember első felében a budapesti lakások iránti érdeklődések 27 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a megyei jogú városokban lévő lakóingatlanoknál pedig 18 százalékos volt az emelkedés.

Látványosan nőtt a támogatások iránti érdeklődés

A kiszemelt ingatlan legoptimálisabb finanszírozását megmutató Hitelintéző szolgáltatás augusztusi kitöltéseinek száma a háború előtti statisztikákat hozza. Ugyanakkor az otthonteremtés finanszírozásában segítséget jelentő CSOK és Babaváró iránti érdeklődések száma is növekedett a kitöltéseken belül, szintén a tavalyi év elejére jellemző adatokat látunk

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. Augusztus hónapban 35 százalékkal több Hitelintéző kitöltés történt az idei év eddigi havi átlagához képest. “Ugyanakkor utoljára a szomszédunkban zajló háború előtt járt ilyen magas szinten a támogatások iránti érdeklődések száma.” - tette hozzá a szakértő.

Az élénkülés vélhetően annak tudható be, hogy a nagyvárosi lakásokhoz igényelhető csokos támogatást és hitelt szeretnék kihasználni az arra jogosult lakásvásárlást tervezők, hiszen ez a megoldás csak az év végéig lesz elérhető. “Mivel a nagyvárosi CSOK helyére lépő támogatási forma még kidolgozás alatt van, a CSOK pluszként emlegetett rendszerről egyelőre pontosat nem lehet tudni, ezért a jogosultak egy része valószínűleg biztosra szeretne menni. A Babaváró érdeklődések hátterében pedig az állhat, hogy vannak, akik a csokot és a Babavárót együtt szeretnék lakásvásárlásra fordítani, illetve utóbbinál a jövőre szigorodó életkori megkötés is közrejátszhat a növekvő érdeklődések számában.” - fogalmazott a money.hu szakembere.

A lakáspiacon is látszik a csokos vevők ébredése

Az eladó lakások iránti kereslet is azt mutatja, hogy a CSOK év végi búcsúja miatt sokan vevőként lépnének piacra. Szeptember első felében 12 százalékkal többen érdeklődtek az eladásra kínált lakóingatlanok iránt. Ezen belül Budapesten 27 százalékos, a megyei jogú városokban 18 százalékos volt a növekedés

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mindez egyrészt arra utal, hogy a csokra jogosult háztartások közül sokan mérik fel a választékot. A nagyvárosokban lévő lakások iránti érdeklődések felfutásával párhuzamosan a községbeli lakóingatlanok iránti kereslet 13 százalékkal esett vissza, ami pedig azzal magyarázható, hogy januártól a kistelepüléseken lévő ingatlanokra szóló falusi CSOK a mostaninál kedvezőbb feltételekkel lesz elérhető.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlanpiac

lakásvásárlás

csok

nagyvárosok

lakáspiac

babaváró

hitel