Kihasználta a jogi kiskaput a megújult Dunaferr: máris leépítések vannak a vállalatnál

hvg.hu   
  Megosztom
Kihasználta a jogi kiskaput a megújult Dunaferr: máris leépítések vannak a vállalatnál

Az elavult Dunaferr megmentésének alapvetően az volt az egyik fő indoka, hogy a vezetőség munkahelyeket mentsen meg, azonban a nem egészen egy hónapja regnáló indiai vezetés máris leépítésről döntött: kormányzati hátszéllel az acélműtől függő alvállalkozót bocsájtottak el.

„A tendergyőztes Liberty Steel Group a garancia rá, hogy új fejezet kezdődik az acélmű életében” – jelentette ki Ajay Aggarwal az indiai-brit Liberty Steel-csoport európai elnöke annak apropóján, hogy nemrégiben a megújult Dunaferrt Liberty Dunaújvárosra keresztelték. Ezt azután tette, hogy az uniós versenyhatóság jóváhagyását élvezve a Liberty új tulajdonosként október 20-án átvette az egykori, tönkrement Dunaferr életképes részeiből (beleértve a munkavállalókat) létrehozott két új kft. irányítását – írja a hvg.hu.

4000 dolgozó megélhetését kellett biztosítaniuk

Az adósságoktól immár megtisztított Dunaferr-cégekre kiírt pályázat egyik feltétele épp az volt, hogy az életképes cégekben maradó megközelítőleg négyezet dolgozó megélhetését továbbra is biztosítsa a vállalat – a várakozásokkal ellenben azonban az „új fejezet” sokak számára a munkájuk elvesztésével indul. A papírforma szerint az új tulajdonos betartja, amit vállalt, hiszen első körben nem az egykori Dunaferr által közvetlenül foglalkoztatottakat építi le, hanem az üzemeiben dolgozó alvállalkozót, amelynek emberei ugyanolyan szervesen oda tartoztak, mint a sajátjaik.

Kormányrendelet hatalmazza fel a céget a szerződésbontásra

A Ferromark-Halna 2014 októberétől, azaz épp kilenc éve dolgozott a tavaly év végén felszámolásra jutott, majd idén nyáron átszervezett és értékesített Dunaferr kohászati üzemében, ahol salakgyártási és anyagmozgatási feladatokat látott el. Miután a Dunaferr életképes részeit eladta a felszámoló, júliusban az alvállalkozóval kötött szerződés a Duna Furnace nevű új kft.-re szállt át, amelyben a Liberty átvette az uralmat.

A kormány ezt gondosan megelőzve, szeptember végén hozott egy rendeletet, amely felhatalmazta az új Dunaferr-céget arra, hogy minden korábban kötött szerződését indoklás nélkül, nyolc napos felmondási idővel megszűntetheti – áll a dolgozóknak átadott felmondás indoklásában. A kormányrendelet ugyanis felülírja az alvállalkozókkal kötött szerződések szigorúbb, hosszabb felmondási időt biztosító feltételeit.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

dunaferr

munka

leépítés

gazdaság

munkahely