Kihasználta a jogi kiskaput a megújult Dunaferr: máris leépítések vannak a vállalatnál

hvg.hu   
  Megosztom
Kihasználta a jogi kiskaput a megújult Dunaferr: máris leépítések vannak a vállalatnál

Az elavult Dunaferr megmentésének alapvetően az volt az egyik fő indoka, hogy a vezetőség munkahelyeket mentsen meg, azonban a nem egészen egy hónapja regnáló indiai vezetés máris leépítésről döntött: kormányzati hátszéllel az acélműtől függő alvállalkozót bocsájtottak el.

„A tendergyőztes Liberty Steel Group a garancia rá, hogy új fejezet kezdődik az acélmű életében” – jelentette ki Ajay Aggarwal az indiai-brit Liberty Steel-csoport európai elnöke annak apropóján, hogy nemrégiben a megújult Dunaferrt Liberty Dunaújvárosra keresztelték. Ezt azután tette, hogy az uniós versenyhatóság jóváhagyását élvezve a Liberty új tulajdonosként október 20-án átvette az egykori, tönkrement Dunaferr életképes részeiből (beleértve a munkavállalókat) létrehozott két új kft. irányítását – írja a hvg.hu.

4000 dolgozó megélhetését kellett biztosítaniuk

Az adósságoktól immár megtisztított Dunaferr-cégekre kiírt pályázat egyik feltétele épp az volt, hogy az életképes cégekben maradó megközelítőleg négyezet dolgozó megélhetését továbbra is biztosítsa a vállalat – a várakozásokkal ellenben azonban az „új fejezet” sokak számára a munkájuk elvesztésével indul. A papírforma szerint az új tulajdonos betartja, amit vállalt, hiszen első körben nem az egykori Dunaferr által közvetlenül foglalkoztatottakat építi le, hanem az üzemeiben dolgozó alvállalkozót, amelynek emberei ugyanolyan szervesen oda tartoztak, mint a sajátjaik.

Kormányrendelet hatalmazza fel a céget a szerződésbontásra

A Ferromark-Halna 2014 októberétől, azaz épp kilenc éve dolgozott a tavaly év végén felszámolásra jutott, majd idén nyáron átszervezett és értékesített Dunaferr kohászati üzemében, ahol salakgyártási és anyagmozgatási feladatokat látott el. Miután a Dunaferr életképes részeit eladta a felszámoló, júliusban az alvállalkozóval kötött szerződés a Duna Furnace nevű új kft.-re szállt át, amelyben a Liberty átvette az uralmat.

A kormány ezt gondosan megelőzve, szeptember végén hozott egy rendeletet, amely felhatalmazta az új Dunaferr-céget arra, hogy minden korábban kötött szerződését indoklás nélkül, nyolc napos felmondási idővel megszűntetheti – áll a dolgozóknak átadott felmondás indoklásában. A kormányrendelet ugyanis felülírja az alvállalkozókkal kötött szerződések szigorúbb, hosszabb felmondási időt biztosító feltételeit.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

dunaferr

munka

leépítés

gazdaság

munkahely