Ezek a legnépszerűbb autómárkák 2024-ben itthon: tömegek veszik most ezt a típust

Szurok Dávid   
  Megosztom
Ezek a legnépszerűbb autómárkák 2024-ben itthon: tömegek veszik most ezt a típust

A körülményekhez képest nem zárt túl rossz évet az újautó-piac 2023-ban. A magas kamatok és az emelkedő árak ellenére 107 720 új személyautót adtak el Magyarországon, ami csupán 3,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi számtól. Árnyalja a képet, hogy a viszonyításként használt 2022-es eladási adatok is alacsonynak számítanak szélesebb időhorizontot vizsgálva, derül ki a JóAutók.hu összesítéséből, amit a HelloVidéknek küldött. Halász Bertalan, a cég vezérigazgatója lapunknak azt is elmondta, hogy melyek a legnépszerűbb márkák a magyarok körében, valamint kitért arra is, hogy mi az, ami alapján leginkább mérlegelnek a vásárlók, amikor újautó-vásárlásra adják a fejüket.

Ha pusztán csak a darabszámokat nézzük, akkor talán nem is látszik, mekkora a gond a hazai új személygépkocsik forgalmazásában, azonban, ha mélyebbre nézzünk már sokkal borúsabb az összkép. 2022-ben még elsősorban kínálati okai voltak a gyenge teljesítménynek (alkatrészhiány miatt akadozó ellátási láncok), addig 2023 teljesítményét már egyértelműen a visszaeső kereslet határozta meg.

Az energiakrízis érdemben nem befolyásolta az újautó-eladásokat. Olyan szempontból lehetett hatása, hogy néhány vásárló az üzemanyagellátás akadozása miatt dönthetett úgy, hogy alternatív meghajtású személyautót vásárol. De ez nem okozott – már csak a jelentős árkülönbözet miatt sem okozhatott – jelentős elmozdulást

- kezdte lapunk megkeresésére Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

A szakértő szerint meglepő módon a Suzuki hosszú évek után az eladási lista második helyére csúszott vissza 11,3 százalékos részarányával. Az első helyre a Toyota került, 13,2 százalékos részesedéssel. Szintén jelentősen, a 2022-es hatodikról a harmadik helyre ugrott fel a Skoda 10,3 százalékkal. a lista következő helyein a Volkswagen (8,17%), a Kia (6,12%) és a Ford (5,52%) végzett.

Töretlen a japán márkák népszerűsége

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy melyek a leginkább preferált típusok a magyarok körében. Ezzel kapcsolatban Halász Bertalan fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a legnépszerűbbek az alsó-közép, a B-SUV, illetve a C-SUV szegmensek, az eladott autók 62,54 százaléka ezek valamelyikébe tartozik. Modell szerinti bontásban ezek az autók voltak a legkeresettebbek:

  • 1. Suzuki S-Cross 5936
  • 2. Škoda Octavia 5608
  • 3. Suzuki Vitara 4979
  • 4. Toyota Corolla 3238
  • 5. Kia Ceed 3235
  • 6. Dacia Duster 2487
  • 7. Toyota Yaris Cross 2139
  • 8. Toyota C-HR 2005
  • 9. Ford Tourneo Custom 1956
  • 10. Toyota Yaris 1852

Arra a kérdésre, hogy nőtt vagy csökkent az egyes gyártók által kínált új autók ára a szakértő azt mondta, hogy a nagy gyártók 2022 jelentős áremeléseit követően 2023-ban visszafogták az áremeléseket. Ezzel párhuzamosan a visszaeső kereslet következményeként az importőröknél és a kereskedőknél készletek halmozódtak fel, amelyek leépítése érdekében újra általánossá vált az akár többmilliós kedvezményeket is kínáló akciók meghirdetése.

Tarolnak a benzines autók

Tisztán benzines autók tették ki a tavaly eladott új személyautók 38 százalékát. A dízelek aránya eközben mindössze 12 százalék volt. Az elektromos autó a teljes volumen 5 százaléka volt, többi valamilyen hibrid meghajtású jármű (ezek többsége az úgynevezett mild-hibrid, amely nem alkalmasak önálló villanymotoros haladásra, csupán induláskor és dinamikus gyorsuláskor segít rá egy kis elektromos motor a belső égésű motorra a fékezés során nyert energiát hasznosítva.)

Elsődlegesen számít a kényelem, biztonság és finanszírozás esetén a minél kedvezőbb kondíciók is. Mivel az újautó-piac sem szenved már autóhiányban, így visszatértek az engedmények és az alkuk is . Ezért egyre fontosabb a vásárlóknak, hogy milyen engedményeket tudnak igénybe venni.

Céges flotta vásárlása esetén is fontosak a minél kedvezőbb finanszírozási vagy bérleti feltételek, valamint a minél vonzóbb flottakedvezmények.Egy esetleges használtautó beszámítás esetén az is döntő szempont lehet, hogy a beszámítandó autóra melyik szalonba kaphat jobbat ajánlatot. Emellett sok esetben a márkahűség is számít (pl. egy igazi Honda rajongó soha nem fog Alfa Romeot venni).

- zárta lapunknak Halász Bertalan.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

új autók

eladás

árak