Most leesik az állad: vidéken is 600-650 forintos gombócárral indulhat az idei fagyiszezon

HelloVidék   
  Megosztom
Most leesik az állad: vidéken is 600-650 forintos gombócárral indulhat az idei fagyiszezon

A hazai vendéglátóhelyek sok nehézséggel küzdöttek meg az elmúlt évek során. Megcsappant a forgalmuk, 10–20 százalékuknak be is kellett zárni - de erről a HelloVidék korábban itt írt. Most a Kisalföld készített egy összeállítást, amiben Győr-Moson-Sopron megyei cukrászdákat kérdeztek arról, hogyan vészelték át az elmúlt időszakot, és mire számíthatunk az idei szezonban.

Ahogy a Kisalföld cikkéből kiderült, a győri Bécsi kávéház is ettől a hónaptól kénytelen magasabb áron adni a süteményeket és a fagylaltot. Legfőbb indokuk erre, hogy megemelkedtek a költségeik, illetve szeretnék növelni a dolgozóik bérét is. Az alapanyaggyártók drágábban adják a termékeiket, köztük a vajat, a tejet és a csokoládét. Mindezek mellett fizetniük kell az elszabadult közüzemi díjakat, a számláikat, bérleti díjakat is. A kiadások miatt az üzletben a tavalyi árakhoz képest 10 százalékos áremelés várható. Bint Dóra tulajdonos lapunknak hangsúlyozta: idén egy gombóc fagylalt előreláthatóan 600–650 forintba fog kerülni. A győri Bécsi kávéházban is számítanak a forgalomcsökkenésre, de bíznak abban, hogy a hamarosan 40. évét betöltő vendéglátóhely sikeresen veszi az akadályokat.

Van, ahol még márciusban tavalyi áron kínálják a fagyit

Nem gondoljuk, hogy a forgalmunkban változás lenne, bízunk benne, hogy idén nyáron is roskadásig lesz az utca. Az biztos, hogy felkészültebbek leszünk

– nyilatkozta a lapnak Horváth Norbert, a szintén győri Édes’N cukrászda tulajdonosa. Az üzlet újranyitásra készül. Ezen a napon vendégváró akciókkal, a gyerekeknek a fagylalt mellé ajándékkal készülnek, amely egész nyáron elérhető lesz.

Az új tulajdonos, Pápai­né Domokos Kiara kiemelte: továbbra is odafigyelnek az ár-érték arányra. A süteményeik nem kerülnek majd 1200 forintnál többe. Várnak még a beszállítók árajánlatára is, de remélik, hogy nem kell drasztikusan megnövelni a termékeik árát.

Fagylaltot március 1-jétől árusítanak, kezdetben a tavalyi 550 forintos áron, ez később fog emelkedni 600–650 forintra.

A járvány előtti időkhöz képest 60–70 százalékkal esett vissza a forgalmuk

Egy éve emeltem utoljára árakat, ami a nyersanyagok árának növekedése miatt vált szükségessé. Sajnos azóta tovább drágult a liszt, a tej, az olaj és egyéb szükséges termékek, viszont a sütemények, torták árában ezt nem tudjuk érvényesíteni, mert elvesztenénk a vásárlókat

– hangsúlyozta érdeklődésünkre Tukovics Antal cukrász, aki szerint egyébként is jelentősen átalakultak a fogyasztói szokások.

A Covid óta jelentősen csökkent a forgalom, a sütemények árát nem tudjuk növelni, holott az alapanyagok ára emelkedik – hangsúlyozta Tukovics Antal mosonmagyaróvári cukrászmester, aki hozzátette, a járvány előtti időkhöz képest 60–70 százalékkal esett vissza a forgalmuk. Így két műhely helyett egyben dolgozik, ma már csak két munkatárssal.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kisalföld

fagyi

cukrászdák

édesség

infláció

árak