Sorra lépik ezt meg a vendéglátóhelyek és üzlethelyiségek tulajdonosai: mit remélnek?

HelloVidék   
  Megosztom
Sorra lépik ezt meg a vendéglátóhelyek és üzlethelyiségek tulajdonosai: mit remélnek?

Az elmúlt évek megpróbáltatásai után az idei évben a javuló gazdasági helyzet és a turizmus fellendülése a vendéglátásból és kereskedelemből élők számára is nyugodtabb időszakot hozhat. Az üzlethelyiségek és vendéglátóhelyek tulajdonosai körében az idei év során egyre emelkedő arányban vannak azok, akik eladás helyett a bérbeadásban kérik az ingatlanközvetítő szakértőinek segítségét.

Nehéz időszak végére kerülhet pont 2024-ben nem csak a hazai lakóingatlanpiacon, de a vendéglátóhelyek és az üzlethelyiségek piacán is. Míg az elmúlt években a pandémia, majd a megugró energiaárak, ezt követően pedig a magas infláció okozta forgalom-visszaesés és a munkaerőhiány állította kihívások elé a szegmenst, idén a javuló gazdasági helyzet és a turizmus folyamatos erősödése hozhat fellendülést a területen.

Míg 2022-ben a szakértő kollégák segítségét kérő vendéglátóhely-tulajdonosok 85%-ban adtak megbízást ingatlanuk értékesítésére, 15%-uk szeretett volna eladás helyett bérlőt találni, addig a 2023-as évben 3 százalékponttal, 88%-ra emelkedett az értékesítés mellett döntő megbízók aránya

– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Bár a legfrissebb statisztika szerint még mindig többségében vételre kínálják a birtokukban lévő, vendéglátásra alkalmas ingatlanokat a tulajdonosok, az idén kötött megbízások adatai alapján már 5 százalékponttal magasabb arányban, az ügyfelek 17%-a voksol inkább a megtartás és bérbeadás mellett

– folytatta a szakértő.

Az üzlethelyiségek tulajdonosai is zömmel eladási szándékkal fordulnak az ingatlanszakértőkhöz, de körükben is fokozódott a tulajdonjogukat megtartók aránya. 2022-ben a megbízók 59%-a szeretett volna megválni üzlethelyiségétől, tavaly 62%-uk választotta az értékesítést, idén azonban újra változott az eloszlás, 4 százalékponttal emelkedett azok aránya, akik az eladás helyett a tulajdonukban lévő ingatlanok bérbeadását választják.

Ahogy a lakóingatlanok kiválasztása során, úgy a vendéglátóhelyek, üzlethelyiségek vásárlása, bérlése tekintetében is kiemelt szerepe van a lokációnak. Az ingatlan aktuális állapota és a benne rejlő lehetőségek mellett fontosak még az energetikai paraméterekkel kapcsolatban kapott pontos információk is, amelyek a várható fenntartási költségek kiszámításában nyújtanak iránymutatást a leendő bérlő, illetve vásárló számára.

Kínálat tekintetében országszerte találhat magának megfelelő üzlethelyiséget vagy vendéglátásra alkalmas ingatlant az érdeklődő az ingatlanközvetítő adatbázisában. Fővárosi, 12-27 m2 közötti alapterülettel rendelkező üzlethelyiséghez a pesti oldalon, a IX. kerület egyik forgalmas közlekedési csomópontjánál található üzletházban, vagy a Keleti pályaudvar szomszédságában, a VII. kerületben is hozzá lehet jutni viszonylag csekély összeg, 12-12,5 millió forint ráfordításával. Ha tekintélyesebb összeg befektetésén gondolkodik az ügyfél, akkor akár működő hoteleket is találhat a Duna House kínálatában, ezek megvásárlása azonban már milliárdos nagyságrendű kiadást jelent.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

energiaárak

pandémia

turizmus

vendéglátás

kereskedelem

üzlethelyiségek

vendéglátóhelyek