Újabb változás előtt a magyar gazdaság: nem könnyű a változás, ki tudja ezt meglépni?

Agrárszektor   
  Megosztom
Újabb változás előtt a magyar gazdaság: nem könnyű a változás, ki tudja ezt meglépni?

Jövőre az alapanyag-beszerzés 20, az évtized végére már 50 százalékát a regeneratív talajművelésből származó tételekkel biztosítaná a Nestlé, amely érinti a büki Purina állateledel-gyárat is, a vállalást pedig szeretnék magyarországi termelőkkel együttműködve elérni. Az átállás ugyanakkor a talajmegújító gazdálkodásra korántsem zökkenőmentes még a cég és a gazdák által közösen folytatott LENS program keretében sem. A cél ugyanakkor mindenképpen világos: a kezdeti nehézségeket leküzdő termelők egy teljesen új, számos előnyt biztosító gazdálkodási formát alakíthatnak ki, a vállalat pedig kőbe vésett számait is szívesebben valósítaná meg a környékbeli gazdákra alapozva. Az Agrárszektor a büki gyárat ellátó gazdáknál és a Nestlénél járt.

Tanácsadást és nem utolsó sorban finanszírozást is biztosít a Nestlé a magyar termelőknek Nyugat-Magyarországon annak érdekében, hogy segítse a gazdákat a talajmegújító gazdálkodásra történő átállásban. Az élelmiszeripari világcég több országban is stratégiai partnerként csatlakozott a számos országban már sikeres LENS (Landscape Enterprise Networks) programhoz, mely révén a gazdák és a feldolgozó is mindenekelőtt termelési biztonságát tudja növelni. A kezdeményezés a Nestlé állateledel üzletága, a Purina finanszírozásában indult el Olaszországban, Lengyelországban és három éve Magyarországon is.

Kemény számok jelentik a célt

A vállalatnak amellett, hogy egyebek mellett a büki Purina állateledel gyárat is el kell látnia szántóföldi terményekkel – ráadásul ezt hosszabb távon is stabil beszerzéssel szeretné megvalósítani – az is kiemelt célja, hogy jelentősen növelje a talajmegújító gazdálkodásból származó alapanyag-ellátását.

A feladat hátterében a Nestlé azon fenntarthatósági vállalása áll, amely szerint a vállalatnak 2050-re nettó nulla karbonkibocsátást kell elérnie. Mindez azt jelenti, hogy globálisan mintegy 92 millió tonna széndioxid-ekvivalensről kell gondoskodniuk. Ebben az alapanyagokból megtermelésének valóban kulcsszerepe van: a cég kibocsátásunk döntő része, több mint kétharmada ugyanis ebből származik.

Kímélik a talajt

A vállalat ezért igyekszik megnyerni magának a módszer iránt nyitott termelőket is, akik közül sokan már a Nestlével való együttműködéstől függetlenül is felismerték, hogy másképp kell végezni a talajművelést a megváltozott klimatikus és termelési módszerek közepette.

Talajmegújításnak nevezik, de mi sokkal inkább talajkímélő művelésnek szeretjük hívni. Próbálunk a természetes folyamatokhoz visszanyúlni. Igazából ez már legalább egy 5-6 éves folyamat, és harmadik éve dolgozunk együtt a Nestlével

- mondta el Bodorics Pál gazda, aki Vas megyei földjein működik együtt az élelmiszeripari céggel a Lens program keretében. Közel 2000 hektár területen gazdálkodnak, alapvetően hagyományos növényfajtákkal, gabonafélékből őszi búzát, valamint sörárpát termesztenek. Idén vetettek szóját is és persze kukoricát, valamint cukorrépát termelnak – utóbbit a vadállományuk számára, mintegy 350-400 tonna éves mennyiségben, mivel vadgazdálkodási ágazatuk is van, és még fácánt is nevelnek.

Nehéz a kezdet, de a víz miatt megéri

A termelő nem hallgatta el azt sem, hogy a hagyományos művelésről a regeneratív módszerre való átállás áldozatokkal is jár. A szántást évekkel ezelőtt elhagyták, és bizony ennek látják is a hátrányait.

Minden árpában találunk búzát. Minden búzában találunk árpát. A kezdeti hátulütők ellenére mi ebbe az egész talajmegújításba azért kezdtünk bele, mert az elmúlt években itt a legnagyobb kincs a víz volt és azt gondolom, hogy a következő években is a legnagyobb feladat ennek a biztosítása lesz a mostani éghajlati, klimatikus körülmények között.

Bár Vas megye az utóbbi évek időjárásában lényegesen szerencsésebb volt, mint az Alföld, a vízzel való gazdálkodás itt sem magától értetődő. A környék ipari felhasználóinak akkora a vízigénye, hogy az általa művelt területek így is komoly problémákkal küzdenek a nyári hónapokban.

Bár az átállás nem könnyű, mint fogalmazott, ha nem látnának benne lehetőséget, nem csinálnák.

Állandó talajtakarás: itatóspapír lesz a föld

A legfontosabb a talajkímélő művelésben a folyamatos talajtakarás biztosítása, amely nem csupán a nedvességet tartja meg jobban, hanem jótékony hatással van a talaj állapotára is. Ahogy Bodorics Pál fogalmazott:

A kultúrák közötti takarás magkeverékkel történik, amelynek nagy részét a talajművelő retek teszi ki. Ez olyan nyílásokat hagy a föld felszínén, hogy gyakorlatilag a csapadékot úgy szívja be a föld, mint az itatós papír.

Ezen felül vannak benne olyan növények, amelyek nitrogénmegkötők, tehát a gümőkkel jó talajállapotot teremtenek, nitrogént gyűjtenek, növelik a szénbázist. Ez a talajtakarás egyébként a vadállománynak téli takarmánynak is kiváló.

Összességében Bodorics Pál szerint az átállásban akkor is van jövő, ha a kezdetekben adódnak nehézségek és bizonytalanságok is, mert a végén egy sokkal jobb talajélet, jobb nedvesség-eloszlás így végső soron nagyobb termelésbiztonság lehet a munka eredménye.

365 napos védelem

A végső cél, hogy a talajművelés intenzitását gyakorlatilag a nullára csökkentsük

- mondta el a helyszínen található szójaföldön Kökény Attila, a Nestlé LENS programjának talajmegújító tanácsadója. Szerinte ehhez addig kell eljutni, hogy a talajtakarás folyamatos legyen, amelynek biztosítása nem is egyszerű feladat.

Ennek megvalósítása esetén azonban a szárazabb időszakokban sem cserepesedik ki a talaj felszíne, a növények láthatóan jól érzik magukat, a föld nem szárad ki, a szója pedig fel tudja venni a szükséges nedvességet minden időszakban.

Úgy tudjuk megőrizni a nedvességet, hogy folyamatos talajtakarás van, amely gyakorlatilag az év 365 napján egyfajta talajpáncélt biztosít.

Fontos alapelv a diverzitás, azaz a változatosság is, amely elsősorban növényi sokszínűséget jelent, a gazdák többféle kultúrában gondolkodhatnak, amelyet nyilván a piaci viszonyok is befolyásolnak.

A legnehezebben megvalósítható alapelv az állatok integrálása, amelynek révén egy sokkal élőbb talaj alakulhat ki, sokkal jobb paraméterekkel. Egy ugrásszerű szintnövekedést jelent az, ha megfelelően integrálják a legelő állatokat a rendszerbe, bár ez kevés helyen valósítható meg. Ehhez már állandó felszín kell, egyfajta gyökérszőnyeg, amin el tud menni az állat anélkül, hogy taposná a termőtalajt.

Zongorázni lehet a különbséget

A megvalósítás tehát komplex feladat, amely korántsem egyszerű, de a különbség látványos.

A gyenge talaj tömör, szárazabb, nehezebben törhető, tömbökben törik, nincsenek pórusai, ezáltal pedig szinte bezárja a gyökereket. A szójában ilyenkor nagyon kevés a hajszálgyökér, a jó talajéletet jelző gümők pedig csak a talaj legfelső rétegeiben alakulnak ki. A jó talaj ezzel szemben nedvesebb, porózusabb, könnyebben törhető, szinte morzsalékos és könnyen ráakadhatunk a földigilisztákra is.

Kökény Attila egyúttal hangsúlyozta: szerinte a regeneratív talajművelés gyomirtás nélkül nem kivitelezhető, ennek elhagyása esetén ugyanis a gyomok rövid idő alatt átveszik az uralmat. A talajmegújító gazdálkodás tehát nem keverendő össze a biotermeléssel.

Nem zökkenőmentes a váltás, de nem állnak meg

Az átalakulás kulcsa az, hogy a szervesanyag-tartalom megfelelő jelenléte alkalmas legyen a művelési gyakorlatok kiterjesztésére, a talaj pedig alkalmassá váljon a vízháztartás optimalizálására

- mondta el az eseményen Hőgyész Anna, a Nestlé Hungária Kft. fenntarthatósági vezetője.

A LENS programmal kapcsolatban kijelentette: ez a Nestlé és a gazdák közös tanulási folyamata, amelyben az átmenet nehézségeit közös gondolkodással kell megoldani.

Az észrevételek a termelők részéről sok esetben jogosak, az átállás ugyanis olyan feladat, amelyben kétségkívül akadnak döccenők is – ezeket azonban érdemes vállalni a kialakuló jó talajélet és a termésbiztonság miatt.

Regeneratívból vesznek, akár innen, akár máshonnamn

Annál is inkább, mert a váltás a környékbeli gazdáknak piaci kérdés is: azzal, hogy a Nestlé célul tűzte ki, hogy jövőre már az alapanyagainak 20, 2030-ra pedig 50 százalékát ilyen gazdálkodásból szerzi be, egyben egy nagyon komoly volument biztosítania is kell. Hőgyész Anna ugyanakkor elmondta:

Ennek ellenére azt látjuk, hogy a gazdák átállásának az üteme nem túl gyors, miközben más országok sokkal nagyobb volumenekben állítanak elő talajmegújító gazdálkodásból származó nyersanyagokat. Nem szeretnénk a Purina gyár beszerzéseinek helyét megváltoztatni, ehhez azonban a mainál sokkal nagyobb területeken kell ilyen formában termelni Magyarországon is.

A Nestlé a LENS programban a tavalyi évben már 5000 hektáron, 11 gazdával működött együtt, ezt azonban tovább szeretné növelni. Jelenleg Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megyéből vannak partnereik, amelyek kifejezetten közel vannak a büki Purina gyárhoz, ám jövőre szeretnék a programba bevonni az érdeklődő Veszprém megyei gazdálkodókat is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

gazdaság

nestlé

purina

talajművelés