Óriási a baj: most ég szét egymillió tonna magyar kukorica, mi lesz így?

Agrárszektor   
  Megosztom
Óriási a baj: most ég szét egymillió tonna magyar kukorica, mi lesz így?

Napok alatt eloszlatta a kukorica-rekordtermésről szőtt álmokat a szokatlanul durva hőhullám, amely az országot sújtja - derült ki az Agrárszektor cikkéből.

Ahogy az Agrárszektor cikkéből kiderül, bár a kukorica legsérülékenyebb időszaka, a virágzás már véget ért mire a kánikula megérkezett, a hőstressz így is sokat árt a növényeknek és lényegesen szerényebb terméskilátásokat vetít előre. Hogy pontosan mekkora lesz a kiesés, az a következő napok időjárásától függ: az egyelőre tartósnak ígérkező hőhullám nem sok jót ígér, de már egy kis csapadék is sokat enyhíthet a helyzeten.

Szerényebb várakozások kellenek

A mostani hőhullám nagyon komoly stresszt jelent mind a napraforgónak, mind pedig a kukoricának. A korábbi optimista elképzeléseket tehát szerényebbekkel kell felváltani mindkét növény esetében

- mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint további kockázat az is, hogy a kukoricának még sok idő kell a betakarításig, addig is több negatív tényező adódhat.

Mint kifejtette: a kukorica virágzása már befejeződött, a kései fajták esetében is nagyjából már véget ért, vagyis a mostani hőség nem a megtermékenyülést rontja, hanem általában a növény fejlődésére van káros hatással.

Ahogy a cikkből kiderül, a szerencsésebb, dunántúli területeken ennek ellenére is hamarosan mínusz egy tonnát lehúzhatnak a gazdák a várt hektáronkénti hozamból. Ahol azonban eddig sem volt elegendő eső, ott nem sok kapaszkodó van: egy hektárra vetítve akár 2-3 tonna is lehet a hőség számlájára írható kiesés.

A teljes cikk az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrárszektor

kukorica

termés