Óriási a baj: most ég szét egymillió tonna magyar kukorica, mi lesz így?

Agrárszektor   
  Megosztom
Óriási a baj: most ég szét egymillió tonna magyar kukorica, mi lesz így?

Napok alatt eloszlatta a kukorica-rekordtermésről szőtt álmokat a szokatlanul durva hőhullám, amely az országot sújtja - derült ki az Agrárszektor cikkéből.

Ahogy az Agrárszektor cikkéből kiderül, bár a kukorica legsérülékenyebb időszaka, a virágzás már véget ért mire a kánikula megérkezett, a hőstressz így is sokat árt a növényeknek és lényegesen szerényebb terméskilátásokat vetít előre. Hogy pontosan mekkora lesz a kiesés, az a következő napok időjárásától függ: az egyelőre tartósnak ígérkező hőhullám nem sok jót ígér, de már egy kis csapadék is sokat enyhíthet a helyzeten.

Szerényebb várakozások kellenek

A mostani hőhullám nagyon komoly stresszt jelent mind a napraforgónak, mind pedig a kukoricának. A korábbi optimista elképzeléseket tehát szerényebbekkel kell felváltani mindkét növény esetében

- mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint további kockázat az is, hogy a kukoricának még sok idő kell a betakarításig, addig is több negatív tényező adódhat.

Mint kifejtette: a kukorica virágzása már befejeződött, a kései fajták esetében is nagyjából már véget ért, vagyis a mostani hőség nem a megtermékenyülést rontja, hanem általában a növény fejlődésére van káros hatással.

Ahogy a cikkből kiderül, a szerencsésebb, dunántúli területeken ennek ellenére is hamarosan mínusz egy tonnát lehúzhatnak a gazdák a várt hektáronkénti hozamból. Ahol azonban eddig sem volt elegendő eső, ott nem sok kapaszkodó van: egy hektárra vetítve akár 2-3 tonna is lehet a hőség számlájára írható kiesés.

A teljes cikk az Agrárszektoron olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrárszektor

kukorica

termés