Na ne! Elbúcsúzhatunk a kajszibaracktól? Országszerte pusztulnak a gyümölcsfák

HelloVidék   
  Megosztom
Na ne! Elbúcsúzhatunk a kajszibaracktól? Országszerte pusztulnak a gyümölcsfák

Az egész országban egyre csak pusztulnak a kajszibarackfák, olyannyira, hogy a fapusztulás az ültetvénye gazdaságos fenntartását is veszélyezteti. A probléma megoldására több kutatás is indult a közelmúltban - számolt be róla a Magyar Mezőgazdaság.

A lap szerint kutatások a már korábban is elkezdatásődtek, de eddig nem hoztak sikert. Jelenleg nagy volumenű, átfogó vizsgálatokat indított a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézete a legnagyobb hazai hajszi-forgalmazó termelői-értékesítő szervezettel, a Gyümölcsért Kft.-val. A kutatás az MZA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete és a Szent István Egyetem Kertészettudomáyi Karának a partnerségét is élvezi.

A szakemberek szerint annyira égető a probléma a kajszibarack esetében, hogy minél hamarabb megoldást kell találni ezekre. A fapusztulás okán először 2012-ben szerveztek tanácskozást Boldogkőváralján, akkor azonosították, hogy a csonthéjasok európai sárgulása fitoplazmás betegsége lehet a felelős a pusztulásért, de a korábban megállapított gutaütés kórokozóegyüttesére már odafigyelnek a növényvédelem sorn a termesztők.

A Ceglédi Kutatóállomáson mintegy másfél hektáron próbálják megtalálni nemesítéssel a legstrapabíróbb fajokat, a területre különféle típusú kajszibarackfákat ültettek 7 alany és 16 nemes kombinációból, valaint éveken át fogják vizsgálni a fajok ellenálló-képességét.

A betegségek terjedésének és súlyosságának földmérésére a termesztőknél minden évben adatot gyűjtenek a fáj koráról, fajtájáról, alanyáról, műveléséről, az alkalmazott növényvédelemről és a fapusztulás mértékéről. Ezek az adatok támpontot adhatnak a fajok ellenálló képességének mérésére. A termesztők számos esetben tapasztalták, hogy sokszor az egymás melletti fák pusztultak ki, ezért a gyökérátviteli lehetőségeket is vizsgálják.

A lap szerint a magyar kajszik külföldön is elismertek, mivel a jó minőségű a beltartalmuk, lekvár- és párlatfőzésre nagy a kereslet irántuk.

JÓL JÖNNE MOST 500 EZER FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 500 ezer forintot igényelnél, 36 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 10 058 forintos törlesztőrészlettel a CIB Bank nyújtja (THM 7,62 %), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank 11 591 forintos törlesztőt (THM 13,25 %) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

termelés

agrár

kajszibarack

gyümölcs

sárgabarack