Na ne! Elbúcsúzhatunk a kajszibaracktól? Országszerte pusztulnak a gyümölcsfák

HelloVidék   
  Megosztom
Na ne! Elbúcsúzhatunk a kajszibaracktól? Országszerte pusztulnak a gyümölcsfák

Az egész országban egyre csak pusztulnak a kajszibarackfák, olyannyira, hogy a fapusztulás az ültetvénye gazdaságos fenntartását is veszélyezteti. A probléma megoldására több kutatás is indult a közelmúltban - számolt be róla a Magyar Mezőgazdaság.

A lap szerint kutatások a már korábban is elkezdatásődtek, de eddig nem hoztak sikert. Jelenleg nagy volumenű, átfogó vizsgálatokat indított a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézete a legnagyobb hazai hajszi-forgalmazó termelői-értékesítő szervezettel, a Gyümölcsért Kft.-val. A kutatás az MZA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete és a Szent István Egyetem Kertészettudomáyi Karának a partnerségét is élvezi.

A szakemberek szerint annyira égető a probléma a kajszibarack esetében, hogy minél hamarabb megoldást kell találni ezekre. A fapusztulás okán először 2012-ben szerveztek tanácskozást Boldogkőváralján, akkor azonosították, hogy a csonthéjasok európai sárgulása fitoplazmás betegsége lehet a felelős a pusztulásért, de a korábban megállapított gutaütés kórokozóegyüttesére már odafigyelnek a növényvédelem sorn a termesztők.

A Ceglédi Kutatóállomáson mintegy másfél hektáron próbálják megtalálni nemesítéssel a legstrapabíróbb fajokat, a területre különféle típusú kajszibarackfákat ültettek 7 alany és 16 nemes kombinációból, valaint éveken át fogják vizsgálni a fajok ellenálló-képességét.

A betegségek terjedésének és súlyosságának földmérésére a termesztőknél minden évben adatot gyűjtenek a fáj koráról, fajtájáról, alanyáról, műveléséről, az alkalmazott növényvédelemről és a fapusztulás mértékéről. Ezek az adatok támpontot adhatnak a fajok ellenálló képességének mérésére. A termesztők számos esetben tapasztalták, hogy sokszor az egymás melletti fák pusztultak ki, ezért a gyökérátviteli lehetőségeket is vizsgálják.

A lap szerint a magyar kajszik külföldön is elismertek, mivel a jó minőségű a beltartalmuk, lekvár- és párlatfőzésre nagy a kereslet irántuk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

termelés

agrár

kajszibarack

gyümölcs

sárgabarack