Szolnokról nyugati piacra vándorol a bazsarózsa

HelloVidék   
  Megosztom
Szolnokról nyugati piacra vándorol a bazsarózsa

Nyugati piacra termelnek bazsarózsát Szolnok határában. A most telepített 92 ezer tős ültetvény nagy befektetést igényel, de a sok éve külföldre szállító magyar vállalkozás joggal alapoz a kiváló hazai klimatikus adottságokra.

Varjú Ákos és Csipai Csilla 1990-ben együtt végzett a kertészeti egyetemen, már akkor a virágtermesztés és -kereskedelem központjában, Hollandiában szereztek szakmai tapasztalatot, írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Cégük több mint húsz éve itthon alakult meg, eleinte szárazvirággal foglalkoztak, majd áttértek csokrok készítésére, amelyeket Nyugat-Európába értékesítenek. 2007-ben csatlakoztak osztrák partnerükhöz, a szintén családi alapú Klimesch GmbH-hoz, amely stabil felvevőpiaccal rendelkezik Ausztriában, illetve más nyugat-európai országokban.

Partnerük nemrég újabb jelentős beszállítói lehetőséghez jutott, réspiaci zöldségek mellett bazsarózsát termelnek burgenlandi telephelyükön. Utóbbi mennyiségének bővítéseként Varjú Ákosék 2018 október végén öthektáros területre 92 ezer bazsarózsatövet telepítettek: részben fix megrendelésre dolgoznak, hiszen osztrák partnerüknél, a Rewe öt évre egy-egymillió szálat kötött le.

A már elültetett tövek jövőre csak néhány szál virágot hoznak, aztán tövenként hármat, majd 2021-ben tövenként tízet. Varjú Ákos és Csipai Csilla számításai szerint a negyedik-ötödik évben válhat jövedelmezővé a vállalkozás. A bazsarózsa Magyarországon annyira nem, de nyugatabbra nagyon kedvelt virág, és a tőzsdei ára is jó. A szolnoki fővállalkozásukban dolgozóknak a májusi kéthetes betakarítási időszak pluszmunkát ad, illetve alkalmi munkásokat is foglalkoztatnak: összesen mintegy száz fő dolgozik majd a csúcsidőszakban náluk. Gépek nélkül két hét alatt megoldhatatlan az évi közel egymillió szál betakarítása és osztályozása, ezért tervezik egy betakarítógép vásárlását; az osztályozásban pedig osztrák partnerük Európában is ritkaságszámba menő gépe segít majd.

A bazsarózsát ősszel leszárzúzózzák, és a következő évben újra hajt. Közben a rizómái évről évre egyre fejlettebbek lesznek. Az itthoni téli hideg jót tesz a rizómák fejlődésének, ennek hiánya Magyarországtól délre, illetve Hollandiában hátrány, ezáltal egészségesebb és nagyobb, szebb virágok képződnek hazánkban.

A bazsarózsa osztályozottan stabilabb piacra és magasabb árakra számíthat a kontinens piacán, ahol – a kedvező klimatikus adottságok miatt – két-három héttel hamarabb jelennek meg a magyar szabadföldi növényekkel, mint a hollandok. A virág hűthető, ehhez megvan a kellő hűtőkapacitásuk, illetve tárolójuk.

Varjú Ákos szerint rengeteg a kihasználatlan lehetőség itthon: számos olyan növénykultúra van, amelyben jó tud lenni hazánk, amihez adott a kiváló klíma, aminek szabadföldi intenzív termesztésében versenyelőnyünk van.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

virág

bazsarózsa

kertészet