Szolnokról nyugati piacra vándorol a bazsarózsa

HelloVidék   
  Megosztom
Szolnokról nyugati piacra vándorol a bazsarózsa

Nyugati piacra termelnek bazsarózsát Szolnok határában. A most telepített 92 ezer tős ültetvény nagy befektetést igényel, de a sok éve külföldre szállító magyar vállalkozás joggal alapoz a kiváló hazai klimatikus adottságokra.

Varjú Ákos és Csipai Csilla 1990-ben együtt végzett a kertészeti egyetemen, már akkor a virágtermesztés és -kereskedelem központjában, Hollandiában szereztek szakmai tapasztalatot, írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Cégük több mint húsz éve itthon alakult meg, eleinte szárazvirággal foglalkoztak, majd áttértek csokrok készítésére, amelyeket Nyugat-Európába értékesítenek. 2007-ben csatlakoztak osztrák partnerükhöz, a szintén családi alapú Klimesch GmbH-hoz, amely stabil felvevőpiaccal rendelkezik Ausztriában, illetve más nyugat-európai országokban.

Partnerük nemrég újabb jelentős beszállítói lehetőséghez jutott, réspiaci zöldségek mellett bazsarózsát termelnek burgenlandi telephelyükön. Utóbbi mennyiségének bővítéseként Varjú Ákosék 2018 október végén öthektáros területre 92 ezer bazsarózsatövet telepítettek: részben fix megrendelésre dolgoznak, hiszen osztrák partnerüknél, a Rewe öt évre egy-egymillió szálat kötött le.

A már elültetett tövek jövőre csak néhány szál virágot hoznak, aztán tövenként hármat, majd 2021-ben tövenként tízet. Varjú Ákos és Csipai Csilla számításai szerint a negyedik-ötödik évben válhat jövedelmezővé a vállalkozás. A bazsarózsa Magyarországon annyira nem, de nyugatabbra nagyon kedvelt virág, és a tőzsdei ára is jó. A szolnoki fővállalkozásukban dolgozóknak a májusi kéthetes betakarítási időszak pluszmunkát ad, illetve alkalmi munkásokat is foglalkoztatnak: összesen mintegy száz fő dolgozik majd a csúcsidőszakban náluk. Gépek nélkül két hét alatt megoldhatatlan az évi közel egymillió szál betakarítása és osztályozása, ezért tervezik egy betakarítógép vásárlását; az osztályozásban pedig osztrák partnerük Európában is ritkaságszámba menő gépe segít majd.

A bazsarózsát ősszel leszárzúzózzák, és a következő évben újra hajt. Közben a rizómái évről évre egyre fejlettebbek lesznek. Az itthoni téli hideg jót tesz a rizómák fejlődésének, ennek hiánya Magyarországtól délre, illetve Hollandiában hátrány, ezáltal egészségesebb és nagyobb, szebb virágok képződnek hazánkban.

A bazsarózsa osztályozottan stabilabb piacra és magasabb árakra számíthat a kontinens piacán, ahol – a kedvező klimatikus adottságok miatt – két-három héttel hamarabb jelennek meg a magyar szabadföldi növényekkel, mint a hollandok. A virág hűthető, ehhez megvan a kellő hűtőkapacitásuk, illetve tárolójuk.

Varjú Ákos szerint rengeteg a kihasználatlan lehetőség itthon: számos olyan növénykultúra van, amelyben jó tud lenni hazánk, amihez adott a kiváló klíma, aminek szabadföldi intenzív termesztésében versenyelőnyünk van.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

virág

bazsarózsa

kertészet