Itt a nagy tavaszi vetési naptár: ha így ültetsz, gazdag lesz a betakarítás

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a nagy tavaszi vetési naptár: ha így ültetsz, gazdag lesz a betakarítás

Ugyan az időjárás nagyban befolyásolja a vetési munkálatokat, február végén, március elején már el kell kezdeni a felkészülést, ha jó termést akarunk betakarítani. Ehhez persze szükség van a megfelelő tudásra, pont ezért szedtük össze azokat a tanácsokat, amire érdemes figyelni a vetési időszakban.

Legelső lépésként végig kell futni a kerti szerszámokat, hiszen lehet, hogy a legutóbbi használatuk óta valamelyik tönkrement, elkopott, ezeket pótolni kell, a régieket pedig nem árt megtisztítani. Ezután jöhet a föld felfrissítése, az előző évről maradt növényeket takarítsuk el, majd kapáljuk, gereblyézzük át a földet.

Vetés előtt vegyük szemügyre, hogy a növény, amit nevelni szeretnénk milyen igényekkel rendelkezik. Milyen talajra, környezetre van szüksége a növekedéshez? Milyen mély gyökeret ereszt vagy éppen milyen magasra fog nőni? Nagy távolságot igényelnek a magok vagy kevesebb is elég lesz?

A legkedveltebb tavaszi növények vetési feltételeit a fenti táblázatban foglaltuk össze; az igencsak hasznos tájékoztató infografikát az ALDI 8. heti akciós újságjában szúrtuk ki. Érdemes átolvasni, ha nem akarjuk elszúrni a veteményezést.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

vetés

vetemény

tanács

kerti munka

veteményes

kiskert

hobbikert

kertészkedés

zöldség

zöldség-gyümölcs

konyhakert