9 hétköznapi növény, ami mérgező: sokan nem is sejtik, pedig itt élnek velünk

HelloVidék   
  Megosztom
9 hétköznapi növény, ami mérgező: sokan nem is sejtik, pedig itt élnek velünk

A legtöbb mérgező növény külsőre nem különbözik a hétköznapi fajtáktól: szépek, virágosak és gyakran megtalálhatók a kertünkben. Nem árt viszont óvatosnak lenni és nyitott szemmel járni, nem csak magunk, de családunk egészsége miatt is. Összeszedtünk egy listát a legismertebb mérgező növényekről, ha ezek a növények a te udvarodon is virítanak, dönts felelősségteljesen, hogy megtartod őket vagy megválsz tőlük.

Összegyűjtöttük azokat a növényeket, amelyek szára, termése, levele vagy akár minden része mérgező lehet, így nem árt távol maradnunk tőlük. Ez főként azoknak fontos, akiknél gyerek vagy állat gyakran megfordul a kertjében.

Keserű csucsor

Az igénytelen kúszónövény megtévesztő lehet. Színes bogyója és különleges virága csak úgy vonzza a tekintetet: ettől függetlenül jó, ha tudjuk a termés és a levelek is mérgezők.

Lampionvirág

A különleges termésű növényt a virágkötészetben használják, dekoráció céljából. Bár nagyon sok kertben megtalálható, érdemes tudni róla, hogy gyökere és hajtása is mérgező.

Gyűszűvirág

A különleges virág teljes egésze mérgező, még a virága is. Részeit lenyelve hányást, hasmenést de még szívritmuszavart is okozhat.

Hegyi babér

A növény az árnyékos helyeket kedveli legjobban, a cserje magassága elérheti akár a három méteres magasságot is. Levelei mérgezést okozhatnak, mivel a növényben andromedotoxin és az arbutin nevű mérgek is megtalálhatók. Közelében nem érdemes virágokat tartani, mivel a méhek képesek annyi mérgezett virágport gyűjteni, hogy az károsítsa a mézet - a belőle készült mézet nem is szabad fogyasztani, mert halált okozhat.

Azálea

A dekoratív, színes virág nagyon veszélyes lehet a kertben tartott állatokra, akik könnyen megdézsmálhatják a levelét, a szárát vagy akár a virágát. A növény mindne része mérgező: hányingert, hasi fájdalmat és légzési nehézséget okozhat.

Tiszafa

Kedvelt örökzöld növény, de vigyázni kell vele: ágai megrágcsálása, lenyelése halált is okozhat. De nem csak az ágai, a magköpenyt kivéve a fa minden része mérgező, még a lehullott, elszáradt levelek is. Pont emiatt tilos ezt a fát óvodák, iskolák, játszóterek közelébe ültetni.

Ricinus

A különlges, bordó és piros színű növény nagyon sok kertben megtalálható, mivel vannak, akik úgy vélik, elűzi a vakondokat. A különleges külsejű és színű növénnyel viszont érdemes vigyázni, mivel termésének magjai a ricin nevű mérget tartalmazza. Ez egy olyan erős méreg, aminek magjából 1-2 darab is halálos lehet.

Trombitavirág

A kisebb fa méretű cserje nem igényel nagy gondoskodást, kiültetve a kertben magától is szépen fejlődik. Jó, ha tudjuk a csodás színekben pompázó tölcsér alakú virágok mérgezők, ugyan úgy, ahogy a növény minden más része is. Gyerekektől pont ezért érdemes távol tartani.

Sétányrózsa

Virágai sárga bimbókból fejlődnek, majd az idő elteltével egyre sötétebb, pirosabb színük lesz. A melegebb területeket kedveli, de a tűző napot nem bírja. Nem egy "közösségi" növény, a legtöbb virág kipusztul mellette sőt, a bogarakat is elűzi maga körül. A növény minden részében található méreganyag, de a legveszélyesebb a zöld, gömb alakú termése.

(via: the spurce)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

növény

virág

mérgező

mérgező virág

mérgező növény

kert

udvar

mérgező

méreganyag

méreg

toxin

természet