Bolhapara a magyar kertekben: durván elszaporodott a termelők rémálma

HelloVidék   
  Megosztom
Bolhapara a magyar kertekben: durván elszaporodott a termelők rémálma

Szaporodik a szántókon, kertekben a növénytermesztők egyik nagy ellensége. A homokhátságon lényegbevágó a káposztabolhák elleni védekezés – írja a baon.hu.

A portál szerint a Duna-Tisza közi régióban, elsősorban Bács-Kiskun megyében jelentős a keresztesvirágú növények termesztése, például a káposztafélék körébe tartozó zöldségfélék. Tavaly repcéből közel 30 ezer hektárról majdnem 90 ezer tonna szemet takarítottak be, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Megelőzve ezzel minden megyét terület és hozam tekintetében is. Épp úgy, ahogy a fejes káposzta tekintetében is, megyei összehasonlításban a második legnagyobb termesztő körzet Bács-Kiskun megye. Ötezer tonnát termesztettek a múlt évben.

Komoly technológiai szervezés és jelentős költségek szükségesek ahhoz, hogy ezt a mennyiséget hozni lehessen minden évben, ráadásul a keresztes virágzatúakra számos kártevő feni a fogát. A repcét a bolhafélék ősszel és tavasszal is támadják, más rovarokkal együtt. Pont ezért kell figyelni az időjárást, hiszen a szárazabb, melegebb őszön elterjedhet a szaporodásuk, hogy a magvak rovarölő szeres csávázásával sem lehet ellenük hatékonyan védekezni.

Március végén, április elején jelennek meg, amikor a levegő hőmérséklete a 8–10 Celsius-fokot meghaladja. Kártételük mértéke összefügg a termesztési technológiával is. Például a helybe vetett kelő, fiatal káposztát gyorsan tarrá rághatják. Hasonlóan nagy a veszély a palántázott technológiánál is, főleg a korai szabadföldi ültetett állományban, ezzel szemben az őszi szedésre május–júniusban ültetett állomány már kevésbé van kitéve a bolhák kártételének. Tavasszal még közepes rajzás esetén is jelentős lehet a veszteség, ezért a növényállomány állandó figyelése, a kártevő-populáció veszélyességének felmérése elengedhetetlen mozzanata a termesztésnek

– magyarázta Szabó Balázs növényvédelmi mérnök. A XX. század elejéig elterjedt módszer volt a bolhafogó taligák, bolhafogó zászlók alkalmazása. Napjainkban viszont már nem nagyon használnak ilyen eszközöket, kivéve az ökológiai termesztésben. Itt is csak azért mert korlátozott a vegyszerhasználat, így be kell illeszteni a termelésbe egy ilyen környezetvédő megoldást is.

A kifejezetten káposztabolhák ellen engedélyezett rovarölő szerek száma kevés. Általában két szert, a Decis ¬Forte és Decis Mega készítményeket használhatjuk. E rovarölők engedélyezése majd csak 2022 őszén jár le. A káposztafélék és repce mellett számos más növénykultúrában is felhasználhatók bogarak, molyok, hernyók ellen. Ajánlom még a Danadim, Mospillan 20 Sp, Steward 30 DP nevezetű készítményeket is, amelyek szintén alkalmazhatók más rovarkártevők ellen is – tanácsolta Szabó Balázs.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bolha

káposzta

termelés

föld

gazdaság