Bolhapara a magyar kertekben: durván elszaporodott a termelők rémálma

HelloVidék   
  Megosztom
Bolhapara a magyar kertekben: durván elszaporodott a termelők rémálma

Szaporodik a szántókon, kertekben a növénytermesztők egyik nagy ellensége. A homokhátságon lényegbevágó a káposztabolhák elleni védekezés – írja a baon.hu.

A portál szerint a Duna-Tisza közi régióban, elsősorban Bács-Kiskun megyében jelentős a keresztesvirágú növények termesztése, például a káposztafélék körébe tartozó zöldségfélék. Tavaly repcéből közel 30 ezer hektárról majdnem 90 ezer tonna szemet takarítottak be, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Megelőzve ezzel minden megyét terület és hozam tekintetében is. Épp úgy, ahogy a fejes káposzta tekintetében is, megyei összehasonlításban a második legnagyobb termesztő körzet Bács-Kiskun megye. Ötezer tonnát termesztettek a múlt évben.

Komoly technológiai szervezés és jelentős költségek szükségesek ahhoz, hogy ezt a mennyiséget hozni lehessen minden évben, ráadásul a keresztes virágzatúakra számos kártevő feni a fogát. A repcét a bolhafélék ősszel és tavasszal is támadják, más rovarokkal együtt. Pont ezért kell figyelni az időjárást, hiszen a szárazabb, melegebb őszön elterjedhet a szaporodásuk, hogy a magvak rovarölő szeres csávázásával sem lehet ellenük hatékonyan védekezni.

Március végén, április elején jelennek meg, amikor a levegő hőmérséklete a 8–10 Celsius-fokot meghaladja. Kártételük mértéke összefügg a termesztési technológiával is. Például a helybe vetett kelő, fiatal káposztát gyorsan tarrá rághatják. Hasonlóan nagy a veszély a palántázott technológiánál is, főleg a korai szabadföldi ültetett állományban, ezzel szemben az őszi szedésre május–júniusban ültetett állomány már kevésbé van kitéve a bolhák kártételének. Tavasszal még közepes rajzás esetén is jelentős lehet a veszteség, ezért a növényállomány állandó figyelése, a kártevő-populáció veszélyességének felmérése elengedhetetlen mozzanata a termesztésnek

– magyarázta Szabó Balázs növényvédelmi mérnök. A XX. század elejéig elterjedt módszer volt a bolhafogó taligák, bolhafogó zászlók alkalmazása. Napjainkban viszont már nem nagyon használnak ilyen eszközöket, kivéve az ökológiai termesztésben. Itt is csak azért mert korlátozott a vegyszerhasználat, így be kell illeszteni a termelésbe egy ilyen környezetvédő megoldást is.

A kifejezetten káposztabolhák ellen engedélyezett rovarölő szerek száma kevés. Általában két szert, a Decis ¬Forte és Decis Mega készítményeket használhatjuk. E rovarölők engedélyezése majd csak 2022 őszén jár le. A káposztafélék és repce mellett számos más növénykultúrában is felhasználhatók bogarak, molyok, hernyók ellen. Ajánlom még a Danadim, Mospillan 20 Sp, Steward 30 DP nevezetű készítményeket is, amelyek szintén alkalmazhatók más rovarkártevők ellen is – tanácsolta Szabó Balázs.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bolha

káposzta

termelés

föld

gazdaság