14 csodanövény, ami távol tartja a kellemetlenkedő rovarokat a kertedtől

HelloVidék   
  Megosztom
14 csodanövény, ami távol tartja a kellemetlenkedő rovarokat a kertedtől

Legyen szó szúnyogokról, legyekről, hangyákról, pókokról, bolhákról, csótányokról, poloskákról vagy egyéb kerti kártevőkről, a HelloVidék által összegyűjtött növények garantáltan távol tartják a bosszantó és káros rovarokat az otthonodtól és a kertedtől.

Az időjárás melegedésével egyre több rovar jelenik meg, ezek az apró élőlények pedig olykor elképesztő kárt okozhatnak a veteményesünkben. Tavaly például brutális poloskainvázió lepte el az országot, és az előrejelzések most sem kecsegtetőek, a szakértők szerint idén még nagyobb rohammal lehet számítani. A poloskák elleni védekezésről itt írtunk korábban.

Az enyhe tél miatt azonban nem csak a poloskák száma emelkedhet. Az elmúlt napokban például a Duna-Tisza közén számoltak be a bolhák által okozott tömeges károkról. De nem csak az élelmiszer- és dísznövények pusztítása írható a rovarok számlájára: egyes fajok jelenléte ezeken kívül is zavaró lehet most, hogy tavasszal egyre többet tartózkodunk a szabadban. Gondolj csak arra, mennyire meg tudja keseríteni a kedvenc kerti időtöltésünket egy kóbor légy vagy rovar…

Ezeknek a problémáknak most vége lehet, ha megfogadod a tanácsainkat. Bár számos kémiai lehetőség létezik a rovarinvázió felszámolására, a vegyi anyagok nem kedveznek az egészségünknek, ezért érdemes természetes megoldásokkal kísérletezni. A HelloVidék összegyűjtött néhány hasznos növényt, amelyek garantáltan távol tartják a különféle kártevő és bosszantó rovarokat a kertedtől és az otthonodtól.

1. Bazsalikom

A bazsalikom nemcsak ízletes gasztronómiai fűszernövény, hanem a gazdag aromája a szúnyogokat és a legyeket is távol tartja. Ültess bazsalikomot kaspóba és helyezd el a kritikus pontokon – főként a bejárati ajtónál érdemes elhelyezni a cserepeket.

2. Citromfű

A citronella manapság egyre népszerűbb olaj, amelyet a szúnyogriasztó termékek alapanyagaként használják fel. Ezt az anyagot a citromfűből nyerik ki, amely nagyon jól érzi magát napos, jó vízelvezetésű helyen virágcserépben, sziklakertben vagy akár szabad földön is. A terasz környékére is érdemes ültetni belőle, így a szúnyogok garantáltan nem férkőznek be az életteredbe. A citromfüvet ráadásul a konyhában is fel tudod használni salátákhoz, mártásokhoz, halhoz, szárnyashoz, gombás ételekhez, gyümölcssalátához, teához, süteményekhez és üdítőitalokhoz.

3. Krizantém

A krizantém egy piretrin nevű összetevőt tartalmaz, amely a kertészeti és háztartási rovarirtók egyik legfontosabb alapanyaga. Ezáltal hatékonyan elriasztja a kullancsokat, tetveket, poloskákat, kerti atkákat, hangyákat, csótányokat, harlekin katicákat, valamint a gyökereket megtámadó kártevőket is.

4. Petúnia

A petúnia nemcsak a kertedet dobja fel élénk színével, hanem a levéltetvek, mezei kabócák, poloskák és paradicsomhernyók ellen is hatékonyan használhatod. Csak ültess néhány virágot a veteményeskertedbe, és élvezd a rovarmentes udvart!

5. Menta

A menta az egyik leghatékonyabb természetes kártevőirtó, különösen a hangyák, legyek és szúnyogok érzékenyek rá. A növény hátránya, hogy ha nem figyelsz rá, brutálisan elszaporodhat a kertedben – ezért ajánlott a teraszokra ültetni kaspóba. Ha mégis szabad földbe szeretnéd elültetni, akkor valamilyen módon szabj gátat a gyökér növekedésének, különben egyszer csak azt veszed észre, hogy egy nagy mentadzsungellé vált a kerted.

6. Rozmaring

A rozmaring szintén egy kellemes aromájú és népszerű kulináris fűszernövény. Akárcsak a menta, a rozmaring is hatékonyan elrettenti a szúnyogokat és más rovarokat. A szabadtéri asztalra és a teraszra érdemes ültetni belőle.

7. Levendula

A levendulát még mindig egy nyugtató hatású gyógynövényként tartják számon, azonban más módon is felhasználható. Régen fiókokba, szekrényekbe és ládákba rakták a molylepkék elűzésére. Bár az ember orrának kellemes a levendula illata, számos rovat gyűlöli, beleértve a hangyákat, legyeket, szúnyogokat és bolhákat. Érdemes kintre és bentre is ültetni belőle.

8. Illatos macskamenta

A macskamenta, a rozmaringhoz hasonlóan a mentafélék családjába tartozik. A növény levelei és szárai tartalmaznak egy olyan vegyületet, amely a macskák számára stimuláns, de erős védelmet nyújt bizonyos bosszantó rovarok, például a csótányok ellen. Az Iowai Egyetem kutatásai szerint az illatos macskamentát tartalmazó illóolajok hatékonyabban tartották távol a csótányokat, mint a különféle vegyi anyagok.

9. Sarkantyúka

Ez a növény a retró kertek kedvence: nem véletlenül ültették régen mindenhova, ugyanis a molytetveket, levéltetveket, poloskákat és bagolylepkéket meglepően hatékonyan tartja távol.

10. Metélőhagyma

Nem fogod megbánni, ha metélőhagymát ültetsz! Amellett, hogy ízletessé varázsolja az ételeidet, a legyek, bogarak és levéltetvek is eltűnnek a kertedből.

11. Kapor

A kapor meglepően hatásos a levéltetvek, a takácsatkafélék, a bagolylepkék és a paradicsomhernyó ellen.

12. Oregánó

Amellett, hogy számos felhasználási lehetősége van a gasztronómiában, a szúnyogriasztó hatása miatt is érdemes elültetni a kertedbe. Nagyon jól érzi magát cserépben, de akár sziklakertbe vagy balkonládába is tehető.

13. Méhbalzsam

A méhbalzsam nem őshonos Európában, azonban könnyedén elszaporodhat a kertedben. A szúnyogokat nagyon hatékonyan távol tartja az otthonodtól, ugyanakkor a méhek egyik kedvenc évelő növénye.

14. Eukaliptusz

Kétségtelen, hogy egzotikus jelenség lehet a kertedben az eukaliptusz. Ha eddig attól féltél, hogy hazánkban nem alkalmas a klíma a növénynek, akkor van egy jó hírünk: vannak olyan fajták, amelyek a hazai kertészetekben is kaphatóak. Az eukaliptusz főként a pókok és egyéb kártevők nagy ellensége.

Forrás: Natural living ideas

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

károkozó

rovar

bogár

növény

kártevő

kártevők elleni védelem

kártevők