Árnyékba veteményest? Mutatjuk mit ültess, ha szüretelni is akarsz

Liszkai Attila   
  Megosztom
Árnyékba veteményest? Mutatjuk mit ültess, ha szüretelni is akarsz

A veteményest általában mindenki a kertje napos területén alakítja ki, mivel a legtöbb zöldség, gyümölcs és fűszernövény igen fényigényes. Azok, akiknek túl árnyékos a kertjük sokszor bele sem kezdenek a veteményes kialakításába, mondván, hogy ott úgy sem él meg semmi, pedig ha a megfelelő növényeket választjuk ki, gazdag szüretben lehet részünk.

Főképp napos területen fejlődnek szépen a gyümölcsök és a répafélék, de ha utána nézünk azoknak a növényeknek, melyeket a levelükért, rügyükért, vagy szárukért termesztünk, rájövünk, hogy ezek jól megélnek az árnyékban is. Ez nem azt jelenti, hogy a legsötétebb sarokban is szépen fognak gyarapodni, de elegendő nekik naponta néhány óra napsütés a fejlődéshez. Mindenképp ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük őket olyan sokat, mint a napos helyre ültetett növényeinket, írja a Love the garden.

Amennyiben árnyékos helyre szeretnénk zöldségeket, ültetni, érdemes utánanéznünk, hogy mi élne meg az említett területen. Nem minden árnyékos hely egyforma: vannak olyanok, amik reggel jutnak napfényhez, a nap hátralevő részében pedig árnyékban vannak, de van példa arra is, hogy az ilyen helyen élő növények csak délután kapnak napfényt. Az olyan növényeknek, melyeknél elvárt a napsütötte hely, legalább 6 óra napsütés szükséges naponta. Érdemes megfigyelnünk kertünket, mielőtt veteményest készítünk: jó ha tudjuk, hol mennyi napfény fogja érni növényeinket.

Kelkáposzta és spenót

Ez a két zöldség nagyjából hasonló növekedésű és fényigényű. A kelkáposztának azért jó az árnyékos hely, mivel így nem fog magokat hozni. Ha nincs túl hideg, ezt a két növényt még a hűvösebb hónapokban is termeszthetjük, bár ilyenkor valamivel több fényre van szükségük. Mindkét zöldségnek nedvességmegtartó talaj dukál, valamint ládákba is ültethetőek.

Karfiol és brokkoli

Ez a két ízletes zöldség jól bírja az árnyékos helyeket. A karfiolnak tápanyagokban gazdag föld kell, és hely a növekedéshez. A karfiol és a brokkoli is egész évben nő, ültetésüknél arra kell figyelnünk, hogy legalább 60 centiméter helyet hagyjunk köztük, és hogy mindig elég vizet kapjanak.

Borsó

A borsóról közismert, hogy napos hely, tápanyagokban gazdag föld és nedvesség visszatartó talaj kell neki. Ez mind igaz is, de azt kevesen tudják, hogy a borsó megél az árnyékos helyeken is, a lényeg csupán annyi, hogy naponta néhány órán keresztül kapjon direkt napfényt. Ha csak reggel, vagy délután éri néhány órára napfény, az is elég neki. Ez a zöldség tavasztól őszig bármikor ültethető, így egész évben elláthatjuk magunkat borsóval.

A gyümölcsökkel valamivel nehezebb dolgunk van, mint a zöldségekkel, ha árnyékos helyre szeretnénk ültetni őket: kevesebb fajta van, ami jól tűri a napfény hiányát, de néhány azért akad.

Egres

Egrest igen könnyű termeszteni, mivel nem túl kényes a talaj minőségére, és növényládában is jól érzi magát. Amennyiben tudunk foglalkozni a földjével, akkor a nedvességmegtartó, tápanyagokban dús talajt preferálja. Napi néhány órás napsütés is elegendő neki, de ha növényládában van, érdemes kitenni a napra, mivel úgy gyorsabban fejlődik. Ajánlott figyelemmel kísérni az egres növekedését, mivel a madarak imádják termését, így ha beérik, javallott gyorsan leszedni az összeset.

Vörös és fehér ribizli

A ribizli bár alapvetően fényigényes, jól tűri a félárnyékos helyeket is, akár vörös, fehér vagy fekete ribizliről beszélünk. A ribizli igazán hálás növény: ültetés után még jó pár évig bőségesen terem.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kert

zöldség-gyümölcs

veteményes

árnyékos hely