Árnyékba veteményest? Mutatjuk mit ültess, ha szüretelni is akarsz

Liszkai Attila   
  Megosztom
Árnyékba veteményest? Mutatjuk mit ültess, ha szüretelni is akarsz

A veteményest általában mindenki a kertje napos területén alakítja ki, mivel a legtöbb zöldség, gyümölcs és fűszernövény igen fényigényes. Azok, akiknek túl árnyékos a kertjük sokszor bele sem kezdenek a veteményes kialakításába, mondván, hogy ott úgy sem él meg semmi, pedig ha a megfelelő növényeket választjuk ki, gazdag szüretben lehet részünk.

Főképp napos területen fejlődnek szépen a gyümölcsök és a répafélék, de ha utána nézünk azoknak a növényeknek, melyeket a levelükért, rügyükért, vagy szárukért termesztünk, rájövünk, hogy ezek jól megélnek az árnyékban is. Ez nem azt jelenti, hogy a legsötétebb sarokban is szépen fognak gyarapodni, de elegendő nekik naponta néhány óra napsütés a fejlődéshez. Mindenképp ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük őket olyan sokat, mint a napos helyre ültetett növényeinket, írja a Love the garden.

Amennyiben árnyékos helyre szeretnénk zöldségeket, ültetni, érdemes utánanéznünk, hogy mi élne meg az említett területen. Nem minden árnyékos hely egyforma: vannak olyanok, amik reggel jutnak napfényhez, a nap hátralevő részében pedig árnyékban vannak, de van példa arra is, hogy az ilyen helyen élő növények csak délután kapnak napfényt. Az olyan növényeknek, melyeknél elvárt a napsütötte hely, legalább 6 óra napsütés szükséges naponta. Érdemes megfigyelnünk kertünket, mielőtt veteményest készítünk: jó ha tudjuk, hol mennyi napfény fogja érni növényeinket.

Kelkáposzta és spenót

Ez a két zöldség nagyjából hasonló növekedésű és fényigényű. A kelkáposztának azért jó az árnyékos hely, mivel így nem fog magokat hozni. Ha nincs túl hideg, ezt a két növényt még a hűvösebb hónapokban is termeszthetjük, bár ilyenkor valamivel több fényre van szükségük. Mindkét zöldségnek nedvességmegtartó talaj dukál, valamint ládákba is ültethetőek.

Karfiol és brokkoli

Ez a két ízletes zöldség jól bírja az árnyékos helyeket. A karfiolnak tápanyagokban gazdag föld kell, és hely a növekedéshez. A karfiol és a brokkoli is egész évben nő, ültetésüknél arra kell figyelnünk, hogy legalább 60 centiméter helyet hagyjunk köztük, és hogy mindig elég vizet kapjanak.

Borsó

A borsóról közismert, hogy napos hely, tápanyagokban gazdag föld és nedvesség visszatartó talaj kell neki. Ez mind igaz is, de azt kevesen tudják, hogy a borsó megél az árnyékos helyeken is, a lényeg csupán annyi, hogy naponta néhány órán keresztül kapjon direkt napfényt. Ha csak reggel, vagy délután éri néhány órára napfény, az is elég neki. Ez a zöldség tavasztól őszig bármikor ültethető, így egész évben elláthatjuk magunkat borsóval.

A gyümölcsökkel valamivel nehezebb dolgunk van, mint a zöldségekkel, ha árnyékos helyre szeretnénk ültetni őket: kevesebb fajta van, ami jól tűri a napfény hiányát, de néhány azért akad.

Egres

Egrest igen könnyű termeszteni, mivel nem túl kényes a talaj minőségére, és növényládában is jól érzi magát. Amennyiben tudunk foglalkozni a földjével, akkor a nedvességmegtartó, tápanyagokban dús talajt preferálja. Napi néhány órás napsütés is elegendő neki, de ha növényládában van, érdemes kitenni a napra, mivel úgy gyorsabban fejlődik. Ajánlott figyelemmel kísérni az egres növekedését, mivel a madarak imádják termését, így ha beérik, javallott gyorsan leszedni az összeset.

Vörös és fehér ribizli

A ribizli bár alapvetően fényigényes, jól tűri a félárnyékos helyeket is, akár vörös, fehér vagy fekete ribizliről beszélünk. A ribizli igazán hálás növény: ültetés után még jó pár évig bőségesen terem.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kert

zöldség-gyümölcs

veteményes

árnyékos hely