Népbetegség gyógymódja rejtőzik a magyar kertekben: ilyen egyszerű lenne?

HelloVidék   
  Megosztom
Népbetegség gyógymódja rejtőzik a magyar kertekben: ilyen egyszerű lenne?

A kertészkedés valóban hatékony módja a fizikai és mentális egészség javításának. Ki gondolná, de a ásás, metszés, gyomlálás, öntözés, betakarítás, ültetés, gereblyézés, átültetés bizonyítottan jó hatással vannak az egészségünkre. Egy friss kutatás azonban arra mutat rá, hogy nem csak fizikai szempontból, de mentálisan is pozitívan hat ránk ez a tevékenység.

Arról, hogy a kertészkedés jó hatással van ránk fizikailag, már írtunk korábban. Akkor megtudhattuk, hogy egy óra motoszkálás a kertben már hozzájárulhat szervezetünk egészséges működéséhez. Erre egy friss kutatás világított rá, ami a British Journal of Sports Medicine című lapban jelent meg. Az eredmények szerint 20 százalékkal csökkentheti az elhalálozás esélyét, ha hetente legalább egyszer egy órán keresztül közepesen megerőltető munkát végzünk, például takarítunk, táncolunk, vagy kertészkedünk. Ez azt jelenti, hogy például a virágültetés, a gyomlálás, vagy más kertészeti munkák egyfajta terápiaként hatnak ránk; megnyugszunk tőlük, sőt az erőnlétünk is fejlődik.

Ezek után annak néztünk utána, hogy milyen hatással lehet a kertben végzett munka a mentális egészségünkre és meglepő dolgokat találtunk. A Science World cikkéből kiderült, a kertészkedés képes feltölteni az embert, méghozzá nagyon egyszerű módon.

Erdőtől a kertig

Japánból indult, de egyre több országban növekvő tendenciát mutat az úgynevezett „erdőfürdőzés”, amely során az emberek a természetben sétálgatva frissülnek fel, kapcsolódnak ki és próbálnak feltöltődni. Az erdei környezet segít abban, hogy kiszakadjanak a hétköznapi mókuskerékből és az adott pillanatra, élményre, érzésre fókuszáljanak. Miért csinálják ezt? Mert beválik!

Kutatások igazolták, hogy a gyakran kétórás séták után

  • Az emberek lelassultak, megnyugodtak, amit jól bizonyított az alacsonya pulzusszámuk.
  • Valamint csökkent a stresszhormon- és a vércukorszintjük is.

Mit tehet az, akinek nincs erdő a közelében?

Séta közben befelé figyelnek a kikapcsolódni vágyók, szakértők szerint ezt az állapotot kertészkedés kéözben is meg lehet teremteni. Ha valaha ültettél már virágot, gyomláltál már a veteményesben, akkor tudod, milyen nagy figyelmet igényel a folyamat. Amellett, hogy teljesen kikapcsol, kénytelen vagy csak az adott feladatra koncentrálni és nem tudsz a hétköznapi problémákkal foglalkozni.

A Psychology Today szakértője szerint, több szempontból is pozitívan befolyásol minket a kertészkedés, amire szintén érdemes figyelni:

  • A növények gondozása növeli a felelősségérzetet.
  • A növényápolás megtanít a gondoskodás fontosságára.
  • Ha egy növény szépen cseperedik, magunkat is értékelni fogjuk miatta - ez növeli az önbecsülés érzését.

De ez még nem minden

Kertészkedés közben gyakran piszkos lesz a kezünk: meglepő, de szakértők szerint ez is képes javítani a mentális egészségünkön. Korábbi kutatások alátámasztották, hogy a talajban található különleges mycobacterium vaccae nevű talajbaktérium képes javítani az agyi funkciókat úgy, hogy közben fokozza a hangulatunkat. Ezt a természetes talajbaktériumot, az emberek gyakorta lenyelik vagy belélegezik, amikor a szabadban töltik az idejüket, így ez a baci képes növeli a szervezet szerotonin termelődését - ez a „boldogságért” felelős hormon. Tehát, miközben a kezed egyre piszkosabb lesz, te annál jobban érzed majd magad.

A kutatók persze nem álltak meg itt

Azt kezdték el vizsgálni, hogy a különleges baktérium, hogyan hat "gyógyszerként". Vizsgálataik során arra jutottak, hogy a mycobacterium vaccae úgy hat az agyra, mint a legtöbb antidepresszáns gyógyszer - csak neki nincs káros mellékhatása. A tudósok szerint épp ezért javaslott a depresszióval küzdő embereknek minél több időt a természetben tölteni, de legfőképp érdemes kipróbálniuk a kertészkedést, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljnek a jótékony baktériummal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mentális egészség

fizikai egészség

kertészkedés

kerti munka

gyomlálás

föld

sár

növények

ültetés

depresszió

egészség