Új, súlyos kórt terjesztő kullancsfajt találtak hazánkban: jobb résen lenni!

24.hu   
  Megosztom
Új, súlyos kórt terjesztő kullancsfajt találtak hazánkban: jobb résen lenni!

Néhány hete egy új rókakullancs alfaj jelent meg a Dunántúlon: Somogy és Tolna megyében állatorvosok figyeltek fel a különös vérszívókra, melyek egy aranysakálokon élősködtek.

A kullancsok száma az enyhébb, fagymentes telek miatt folyamatosan nő, mivel az előző évi populáció nem pusztul el a tél folyamán, így megnő az általuk terjesztett betegségek kockázata a lakosság körében, írja a Sokszínű Vidék. A 42 fajta kullancs 12 féle betegséget terjeszthet, melyek közül több súlyos, vagy életveszélyes az ember számára.

A kullancsok ízeltlábú, vérszívó élősködők, két nagy csoportra oszlanak, egy részük a fűszálakról támad, a másik csoportba tartozó kullancsok pedig a falevelekről hullanak áldozatuk testére. Magyarországon a közönséges kullancs és a kutyakullancs a legelterjedtebb. A közönséges kullancs a fák lombjáról ugrik le, a kutyakullancs viszont a fűszálakról kapaszkodik fel áldozatára.

Az aranysakál északra húzódásával megjelent Magyarországon egy új kullancs, mely valószínűleg a rókakullancs egyik alfaja lehet, közölte Dr. Kapiller Zoltán zoológus-állatorvos, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

Tudományos biztonsággal még nem lehet kijelenteni, majd csak akkor, ha az összes fejlődési alakját megfigyelték nálunk.

– fogalmazott Dr. Kapiller Zoltán.

A szakember szerint a közelmúltban egy Borsod megyei állattartó telepen egy másik nem őshonos kullancsfaj is felbukkant, ám ezt az állatot a terület szakszerű kémiai kezelésével megsemmisítették a helyi szakemberek. Ez a faj akár a mediterrán foltos lázat is terjeszthette volna, így érthető a fokozott óvatosság az állatorvosok részéről.

A kullancsok emberekre és állatokra egyaránt veszélyes betegségeket hordozhatnak, a 12 féle betegség közül több súlyos, életveszélyes az emberre. Szélesebb körben ismert a Lyme-kór és a vírusos agyhártyagyulladás, de a többi kór is igen veszélyes lehet, ezért különösen fontos a vérszívók elleni védekezés.

Néhány héten belül megjelenik a Magyar Cserkészszövetség megkeresésére készülő Digitális Kullancskalauz, mely szinte minden fontos információt tartalmaz a Magyarországon előforduló kullancsfajokkal kapcsolatban. Formálódik telefonos applikációjuk is, melyet turisták számára készítenek. Az okos alkalmazás segítségével egy adott terület kullancsfertőzöttsége mellett a legközelebbi gyógyszertárak helyét is megtudhatjuk majd, mondta el a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület munkatársa.

Bővebb információkat a kullancsokról és az ellenük való hatékony védekezésről a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület weboldalán találhatunk.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kullancs

somogy megye

tolna megye

kór

betegség