Új, súlyos kórt terjesztő kullancsfajt találtak hazánkban: jobb résen lenni!

24.hu   
  Megosztom
Új, súlyos kórt terjesztő kullancsfajt találtak hazánkban: jobb résen lenni!

Néhány hete egy új rókakullancs alfaj jelent meg a Dunántúlon: Somogy és Tolna megyében állatorvosok figyeltek fel a különös vérszívókra, melyek egy aranysakálokon élősködtek.

A kullancsok száma az enyhébb, fagymentes telek miatt folyamatosan nő, mivel az előző évi populáció nem pusztul el a tél folyamán, így megnő az általuk terjesztett betegségek kockázata a lakosság körében, írja a Sokszínű Vidék. A 42 fajta kullancs 12 féle betegséget terjeszthet, melyek közül több súlyos, vagy életveszélyes az ember számára.

A kullancsok ízeltlábú, vérszívó élősködők, két nagy csoportra oszlanak, egy részük a fűszálakról támad, a másik csoportba tartozó kullancsok pedig a falevelekről hullanak áldozatuk testére. Magyarországon a közönséges kullancs és a kutyakullancs a legelterjedtebb. A közönséges kullancs a fák lombjáról ugrik le, a kutyakullancs viszont a fűszálakról kapaszkodik fel áldozatára.

Az aranysakál északra húzódásával megjelent Magyarországon egy új kullancs, mely valószínűleg a rókakullancs egyik alfaja lehet, közölte Dr. Kapiller Zoltán zoológus-állatorvos, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

Tudományos biztonsággal még nem lehet kijelenteni, majd csak akkor, ha az összes fejlődési alakját megfigyelték nálunk.

– fogalmazott Dr. Kapiller Zoltán.

A szakember szerint a közelmúltban egy Borsod megyei állattartó telepen egy másik nem őshonos kullancsfaj is felbukkant, ám ezt az állatot a terület szakszerű kémiai kezelésével megsemmisítették a helyi szakemberek. Ez a faj akár a mediterrán foltos lázat is terjeszthette volna, így érthető a fokozott óvatosság az állatorvosok részéről.

A kullancsok emberekre és állatokra egyaránt veszélyes betegségeket hordozhatnak, a 12 féle betegség közül több súlyos, életveszélyes az emberre. Szélesebb körben ismert a Lyme-kór és a vírusos agyhártyagyulladás, de a többi kór is igen veszélyes lehet, ezért különösen fontos a vérszívók elleni védekezés.

Néhány héten belül megjelenik a Magyar Cserkészszövetség megkeresésére készülő Digitális Kullancskalauz, mely szinte minden fontos információt tartalmaz a Magyarországon előforduló kullancsfajokkal kapcsolatban. Formálódik telefonos applikációjuk is, melyet turisták számára készítenek. Az okos alkalmazás segítségével egy adott terület kullancsfertőzöttsége mellett a legközelebbi gyógyszertárak helyét is megtudhatjuk majd, mondta el a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület munkatársa.

Bővebb információkat a kullancsokról és az ellenük való hatékony védekezésről a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület weboldalán találhatunk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kullancs

somogy megye

tolna megye

kór

betegség