Elárasztják a szúnyogok a Balatont: szükséges az újabb irtás

MTI   
  Megosztom
Elárasztják a szúnyogok a Balatont: szükséges az újabb irtás

Újabb légi biológiai szúnyoggyérítés lesz a Balatonnál május 23-24-én - rossz idő esetén 27-én - kétezer hektárnyi területen a Balatoni Szövetség (BSZ) szervezésében és forrásából - közölte Balassa Balázs, az üdülőrégió szúnyogirtását koordináló szervezet elnöke.

Az országos szintű szúnyogirtási programért felelős katasztrófavédelmi főigazgatóság (OKF) már április végén megkezdte a beavatkozást a Balaton térségében egy légi biológiai gyérítéssel. A csípőszúnyogok gyérítésében három éve megváltozott gyakorlat szerint közvetlen költségvetési támogatás helyett az OKF végezteti el a beavatkozást a balatoni szezonban, míg a turisztikai elő- és utószezonban továbbra is a helyi önkormányzatokat tömörítő BSZ látja el a feladatot.

Az elmúlt csapadékos időszak miatt a tó környezetében található csípőszúnyog tenyészhelyeket elborította a víz, ezért szakértők szerint az embert támadó csípőszúnyog fajok lárváinak jelentős elszaporodása várható, mondta el Balassa Balázs. Emiatt döntöttek úgy, hogy még a héten soron kívüli biológiai irtást végeznek az üdülőrégióban. Ez a beavatkozás is repülőgépről történik, mint a kémiai védekezés, viszont nem érint lakott területeket, tette hozzá az elnök.

Tájékoztatott arról is, hogy egy-egy önkormányzat ezen felül is elrendelhet védekezést, hiszen vannak olyan adottságú települések, ahol a kémiai légi gyérítés nem túl hatékony, ott több földi beavatkozásra van szükség.

Idén az elmúlt évekhez képest 80 százalékkal több pénzt kell összeadnia az érintett 47 balatoni önkormányzatnak szúnyoggyérítésre, hogy meglegyen az az 55-60 millió forintnyi forrás, ami elegendő évi négy beavatkozásra, közölte a szövetség elnöke korábban az MTI-vel. Múlt év tavaszán a balatoni önkormányzatok pénzéből egy biológiai és egy kémiai gyérítést tudtak elvégeztetni, ami kevésnek bizonyult. Tavaly a csapadékosabb időjárás miatt a tervezettnél jóval nagyobb mértékben kellett védekezni, és idén is hasonló helyzetre lehet számítani, mondta a BSZ elnöke.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szúnyog

szúnyoggyérítés

balaton

rovar

szúnyogirtás