Olcsón adják a magyar szilvát: közeleg a pálinka és a lekvár ideje!

HelloVidék   
  Megosztom
Olcsón adják a magyar szilvát: közeleg a pálinka és a lekvár ideje!

Szép az idei szilvatermés, és az ára is elfogadható: 150-és 350 forintot kérnek kilójáért, de 200 alatt is lehet már nagyon korrekt minőségű és jó ízű gyümölcsöt kapni, veszik és viszik is, mint a cukrot – írja a Délmagyar.

Az utcai gyümölcsfák között a meggy után a második leggyakoribb a szilva Szegeden és Csongrád megye kisebb-nagyobb településein egyaránt. Ennek többek közt az is az oka, hogy, nem olyan igényes, mint a sárgabarack. Mivel idén nagyon szépen termett, jut belőle bőven lekvárnak és pálinkának is.

Már lassan véget ért a szilvaszezon, de akad olyan fajta is van, amit még csak egy hete hordanak a piacra és van, ami csak ezután kezd érni. Habár volt némi fagykár, de a ringló és a Lepotica is nagyon jól termett.

Ebben mindig nagyon sok az ikerszem, a Lepotica, legalábbis nálunk, Bordányban ilyen fajta.

– magyarázza a Koromné Katona Erzsébet, aki elmondása szerint egy hete hordja a szilvát a piacra.

300 forintért kínálja kilóját, de van japán szilvája is, persze drágábban. az utóbbi nagyon finom, de csak akkor, ha rendesen beérett. Csupán a szezon elején volt import szilva a Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon és az is nagyon gyorsan eltűnt. Most három fajta uralja a kínálatot: a Rana, a Rodna és persze a Lepotica.

Ezeket jellemzően Kecskemét és Dunaföldvár környékéről hozzák a gazdák, de bőven akad a közeli Szatymazról is, kilója 100-130 forint. Az ínyenceknek van japán szilva is, kisebb maggal és nagyobb gyümölccsel, 300 forintért, vagy speciális vörös President 350 forintért.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szilva

termés

szilvapálinka

lekvár

piac

árak

szeged

csongrád megye