Súlyos dolog derült ki a bioélelmiszerekről: óriási kamu, hogy mind toxinmentes

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos dolog derült ki a bioélelmiszerekről: óriási kamu, hogy mind toxinmentes

A bioélelmiszereket hajlamosak vagyunk túlmisztifikálni, ám a magas ár mögött néha kevesebb dolog lakozik, mint amire gondolnánk. Íme 5 tévhit, amit a legtöbben elhisznek a bioélelmiszerekről – ha csak emiatt vásárolnál méregdrága ökotermékeket, akkor ne tedd!

Az öko- vagy biotermékek mögött kezdetben nem volt nagy marketing, csupán annyi volt a lényege, hogy a purista, természetközeli termelők egy olyan szemléletet alkalmaztak, mely elutasított minden „mű” dolgot a termelésben, helyette inkább az egészséges és természetes talajra, a biodiverzitás elősegítésére törekedtek. Az ökogazdálkodás alapszelleme főként azokra a kistermelőkre koncentrálódott, akik a lokális piacokra termeltek, ezáltal a termékek szállítása sem volt jellemző.

Ehhez képest manapság már egészen mást jelent az ökogazdálkodás. Miután a mainstream irányzat része lett, bármilyen üzletben lehet már kapni biotermékeket. Ma a köztudatban úgy élnek a biotermékek, hogy ezeket nem kezelték vegyi anyagokkal, csak természetes trágyát és kártevőirtó módszereket használnak a mesterséges anyagok helyett. A képlet azonban nem ilyen egyszerű. Lássuk csak, melyek azok a leggyakoribb tévhitek, amik a bioélelmiszerekről terjednek!

1. A bioélelmiszer toxinmentes

Nem egészen. Számos országban a biogazdálkodásra vonatkozó szabványok lehetővé teszik egyes vegyi anyagok használatát a tanúsított ökogazdaságokban is, bár a legtöbb anyag jóindulatú. Problémát jelent továbbá, hogy a növényvédő szerként használt engedélyezett, természetes eredetű anyagok egy részét természetellenes koncentrációban használják, amelyek például a méhek számára mérgezőek lehetnek. A Rotenon egy közismerten mérgező, de természetes eredetű növényvédőszer például nagyon sokáig szerepelt az engedélyezett anyagok listájában az Amerikai Egyesült Államokban.

2. A bioélelmiszerek helyi termékek

Ez az állítás ma már nem igaz. Az Egyesült Államokban például az élelmiszerek mindössze 5 százalékát teszik ki a minősített bioélelmiszerek, a biogazdaságok száma pedig csupán az 1 százaléka a gazdaságokénak. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb biotermék import áru, ami hasonlóan néz ki más országokban is. Az importál termékek pedig nagyobb környezeti hatással rendelkeznek a szállítás révén, ezért érdemes helyi élelmiszereket fogyasztani – akár bio, akár hagyományos gazdálkodásból származnak.

3. A bioélelmiszerek kicsi gazdaságoktól jönnek, melyekre jellemző a diverzitás

A biogazdálkodásra vonatkozó szabványok nem szólnak a gazdaság méretéről és a sokszínűségről, ezért a bioélelmiszerek is származhatnak olyan hatalmas gazdaságoktól, ahol csak monokultúrák vannak jelen.

4. Az állatok csak természetes takarmányt kapnak

A bioélelmiszerek körébe nem csak a zöldségek, gyümölcsök tartoznak bele, hanem vannak állati eredetű biotermékek is. Az állatok takarmányozása egy nagyon vitatott kérdés, általában az állatoknak szabadon hozzá kell férniük a természetben fellelhető ételekhez, de fajtól függően a táplálkozásuk egy részét takarmányozással kell ellátni. Erre vonatkozóan vannak szabályok, de számos termelő kiskapukat használ a takarmányozás problémájára.

5. A biogazdálkodás következtében helyreállítódik a szerves termőtalajréteg

Az 1960-as években az organikus mozgalom alapját a mikrobiális élettel járó termőtalajréteg újjáépítése képezte. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a XX. századi intenzív gazdálkodás során jelentősen erodálódott és leromlott a talaj minősége, egyre többen fordultak az organikus gazdálkodás felé. Miután egyre többen tértek rá erre a gazdálkodási formára, kiderült, hogy a biogazdálkodás valójában nem segít a talaj helyreállításában. Ennek az az oka, hogy – gyomirtószerek hiányában – gyakoribb művelést igényel a talaj, ezáltal fokozott eróziónak van kitéve.

Manapság a hagyományos mezőgazdaság rengeteg herbicid-toleráns növény használatán alapul, melyek jól tűrik a gyomirtószereket és kevesebb manuális gondoskodást igényelnek. Ez a gyakorlat csökkenti az eróziót, ezért a hagyományos gazdálkodás kevésbé terheli meg a talajt.

Forrás: Modern Farmer

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

élelmiszer

bio

termék

tévhit

öko

ökogazdálkodás

ökogazdaság

biogazdálkodás

élelmiszertermelés

gazdálkodás

agrár

mezőgazdaság