Hogyan védekezzünk a nyest ellen? Praktikák, okos megoldások: nyest csapda, nyest riasztók, népi módszerek

HelloVidék   
  Megosztom
Hogyan védekezzünk a nyest ellen? Praktikák, okos megoldások: nyest csapda, nyest riasztók, népi módszerek

A nyest gyakori hívatlan vendégünk lehet és a nyest elleni védekezés rengeteg fejtörést okozhat. Nyest csapda, nyest riasztó megoldások, nyest űző népi módszerek: mutatjuk a legjobb praktikákat, amikkel biztosan nem marad nyest a padláson.

Aranyos állatnak tűnik, de rengeteg bosszúságot okozhat a nyest. Természetes élőhelyét elhagyva megjelenhet a nyest a padláson, beköltözhet bármilyen lyukba, üregbe a házban vagy az udvaron vagy akár az autók motorháztetetje alá is. A nyest megrágcsálja az autógumikat, vezetékeket, a padláson karmol, rongál, megbontja a tetőt. A nyest elleni védekezés meglehetősen nehéz feladat, mivel a nyest territoriális állat, ezért ha megszokja a helyét, ahol biztonságot, élelmet talál, akkor onnan már nehéz kiűzni. Ennek ellenére számos módszer közül válogathatunk, ha úgy gondoljuk nyest költözött az otthonunkba. Mielőtt összegyűjtenénk a nyest elleni védekezés eszközeit lássuk, miről is ismerhetjük fel, hogy a hívatlan vendégünk bizony egy nyest.

Hogy néz ki a nyest?

A nyest testhossza 40-54 cm, farokhossza 22-30 cm, testtömege 1,1-2,3 kg. Karcsú testalkata és viszonylag rövid lábai vannak és szőrzete barnás színű. A nyest jellegzetessége a nagy fehér mellfolt, ami legfőbb megkülönböztető jegye a nyuszttól, hiszen a nyuszt mellfoltja narancssárgás színű. A nyest orra világos színű, talppárnái szőrtelenek.

Milyen a nyest lábnyoma?

Általában nem igényel nagyobb kutató munkát, hogy felismerjük a nyest jelenlétét: dübörgő rohangálás zaja a padlásról, tojáshéjak maradványai az udvaron, sáros mancsnyomok az autón vagy rosszabb esetben megrágott vezetékek is árulkodhatnak a nyestről. Azonban, ha egészen biztosak akarunk lenni a dolgunkban megvizsgálhatjuk a környéken talált maradványokat és lábnyomokat.

A legbiztosabb támpontot az azonosításban a láblenyomatok adjhatják, ezért érdemes tisztában lenni az alapokkal. Közös jellemzője a mancsnyomoknak, hogya mellső láb lenyomata majdnem minden faj esetében szélesebb, élyebb és jobban körülhatárolt, mint a hátsóé. A nyest lábnyoma felismerhető mivel a nyestnek öt-öt ujja van minden lábán és a karmok lenyomata minden esetben jól kivehető. Különlegessége, hogy az öt ujj ellenére, csak négy félkörben elhelyezkedő ujjpárnája és vese alakú, kerekded tenyérpárnája van.

Milyen a nyest ürüléke?

Bármilyen szokatlanul is hangzik, a nyomok mellett ilyenkor a segítségünkre lehet az ürülék is. Az ürülékből a fajra jellemző sajátosságok alapján a nyest tartózkodási vagy rendszeres előfordulási helyére is tudunk következtetni. A nyest kedvenc zsákmányai a rágcsálók és a madarak, de ragadozó léte ellenére a nyest szívesen eszik a gyümölcsöt is. A nyest ürüléke jellegzetesen görbült, 5-8 cm hosszú és magvak találhatóak benne. A legtöbb ürülék a fő búvóhelyén halmozódik fel és az ürülék-halmok mennyisége általában egyenes arányban van a terület látogatottságával.

Milyen a nyest hangja?

Összetéveszthetetlen morajlást hallat a nyest a padláson, de általában ritka, hogy előmerészkedik búvóhelyéről és közvetlenül mutatkozik. Ha mégis nyesttel találkoznánk valószínűleg ideges morgását vagy jellegzetes kerregő sikolyát hallanánk, amit a nyest ellenfeleinek megfélemlítésére használ. A nyest egyébként cincogó, morgó, kaffogó, nyafogó hangokat ad. Párzásuk során , nyávogásszerű, nyújtottabb hang jellemzi a nyestet, amely a macskákéhoz hasonlítható leginkább.

Végül, ha felismertük vendégünket és megtaláltuk a nyest leggyakoribb előfordulási helyeit, lássuk a nyest elűzéséhez szükséges módszereket, nyest elleni védekező lehetőségeket!

Hogyan védekezzünk a nyest ellen?

1. Nyest csapda

Aki biztosra akar menni, az próbálkozhat a csapdákkal, bár ezek sem jelentenek sajnos minden esetben 100 százalékos védelmet, illetve az elfogott nyesttől sem túl egyszerű megszabadulni. Érdemes lehet ilyenkor elvinni néhány kilométerre és ott szabadon ereszteni a nyestet.

2. Nyest riasztó spray

A különböző nyest számára kellemetlen szaganyagokat tartalmazó sprayket néhány ezer forintos áron beszerezhetjük. Könnyen használható, nyest elűzésére szolgáló eszközök, ám erre is jellemző, hogy egy idő után a nyest megszokja és figyelmen kívül hagyva az eddig taszítónak bizonyuló szagot, folytatja a tombolást.

3. Elektromos nyest riasztók

Választhatjuk a nyest elűzéséhez a hangriasztókat is, amelyek általában egy hangforrásból az emberi fül számára hallhatatlan ultrahangot bocsátanak ki, ami zavarja a nyestet. Érdemes ügyelnünk ennél a megoldásnál a hatótávra és az esetlegesen leárnyékolt területekre is. Fontos tudni, hogy a hangriasztó hatékony lehet a nyest elűzésére, ám egy idő után a nyest megszokhatja a hangot.

4. Mechanikus védelem a nyestek ellen

A mechanikus módszerek vagy másnéven "okos megoldások" nagyobb biztonságot nyújthatnak a nyestek rongálása ellen, de jóval időigényesebbek. Az autók esetében próbálkozhatunk műanyag gégecsövekkel, fém védőhálóval vagy erős ragasztószalagokkal is a vezetékek megóvásához.

5. Nép megoldások a nyestek ellen

  • Több népi módszer közül válogathatunk a nyest elűzéséhez. Talán a legnépszerűbb a kutyaszőr elhelyezése a nyest életteréhez közel, illetve a motorháztető alá. A nyestek nem szeretik a kutyákat, így a szagukat megérezve elmenekülhetnek.
  • Szintén a kellemetlen szagok erejében is bízva, benzinbe mártott rongyot is tehetünk ezekre a helyekre vagy ecettel is befújhatjuk a kerekeket.
  • Többször találkozhattunk az autók körül elhelyezett vízzel töltött PET palackokkal is. Tudományos magyarázata ugyan nincs, de a félig töltött palackok látványa vagy eldőlésének hangja megrettentheti a nyestet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyest

kert

kártevő

kártevők elleni védelem

állatok