Így tudsz spórolni, ha gyűjtöd az esővizet: jót teszel a növényeiddel is

HelloVidék   
  Megosztom
Így tudsz spórolni, ha gyűjtöd az esővizet: jót teszel a növényeiddel is

A természetes forrásból való vízgyűjtés nemcsak hogy a pénztárcánkat kíméli, de egészségesebb és környezetbarátabb megoldás is, az esővízben ugyanis olyan ásványi anyagok vannak, amik abszolút a kert javára válnak - így lehet jól kihasználni.

A klímaváltozás okozta extrém vízhiány már rég nemcsak az afrikai és közel-keleti, hanem az európai országokat is fenyegeti. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató szerint pár évtizeden belül Magyarországon is kialakulhat ez a súlyos probléma, ami számos jelenséggel kapcsolódik össze. A mezőgazdaság, az ipar és a lakosság megnövekedett vízigénye pedig együttesen okozzák az extrém vízhiányt, amit felerősít az is, hogy nem mindig a legügyesebben gazdálkodunk a vízkészleteinkkel.

Magyarország köztudottan gazdag vízkészletekben, de itt is növekszik az aszályos időszakok hossza és gyakorisága. A szakember szerint könnyen lehet, hogy egy-két évtizeden belül, még ha időlegesen és csak bizonyos területeken is, de feszültség léphet föl azzal kapcsolatban, hogy ki használhatja föl a helyileg elérhető édesvízkészletet.

Fontos lenne arra is odafigyelni, hogy milyen vizet használunk öntözésre - ha lehet, ne azokat a készleteket, amikre a lakosságnak, esetleg a gazdasági szférának is szüksége lehet.

Tavaly júniusi minisztériumi közlés szerint az éves felszíni vízkivétel mintegy 4600 millió köbmétert tesz ki, 5,7 százaléka öntözési célú, míg a felszín alatti vízkivétel évente 950 millió köbméter, aminek mindössze 1 százalékát használják öntözésre.

A mezőgazdaság számára rendelkezésre álló vízkészlet kihasználása az országban 30 százalék, míg az unióban ez 80 százalékra tehető. Magyarország területén közel 70 öntözőrendszer működik, az állami kezelésű öntözőcsatorna hossza több mint 4300 kilométer

A Föld vízkészletének mindössze 1 százaléka alkalmas fogyasztásra. Az is tény, hogy étel nélkül akár két hétig is életben tudunk maradni, víz nélkül azonban csupán néhány napig bírjuk. Az esővíz a legjobb, amit a növényeink öntözéséhez használhatunk, a lakosság számára elérhető víz ugyanis sókat tartalmaz és olyan kemikáliákat, amik nem biztos, hogy jót tesznek nekik. Az esővízben ezzel szemben olyan ásványi anyagok vannak, amik abszolút a kert javára válnak. A természetes forrásból való vízgyűjtés nemcsak hogy a pénztárcánkat kíméli, de egészségesebb és környezetkímélőbb megoldás is. Ezért is jó ötlet, ha rendszeresítünk a ház körül egy esővízgyűjtő hordót - most elmondjuk, hogyan érdemes csinálni a The Spruce tanácsai alapján.

Az esővízgyűjtő hordókba a tetőről vagy a csatornából leereszkedő lefolyó segítségével kerül a csapadék, amit egy kivezetőn keresztül juttatnak a hordóba. A vizet szűrni is lehet, így a hulladékok nem landolnak majd benne. Az így összegyűjtött esőt öntözéshez, különféle kerti munkákhoz kiválóan lehet használni, az egyik leghatékonyabb módja az otthoni vízmegtakarításnak. Mellette szól még az is, hogy bárki elkészítheti nagyjából egy óra alatt.

Mi kell hozzá?

  • hordó
  • fúró
  • fűrész vagy kés
  • csap
  • gumi és fém alátétek
  • tömlőbilincs
  • vízálló tömítőanyag
  • kertészeti szövet
  • ceruza
  • mérőszalag

Így kell csinálni

  • Jelöljük ki a helyet, ahova szeretnénk telepíteni a hordót, lehetőleg az ereszcsatorna alá. Ezután tegyük a hordót egy sima felületre (használhatunk cementtömböket vagy téglákat is).
  • Fordítsuk az oldalára a hordót, fúrjunk egy lyukat az alja felé. Ez lesz az a rész, ahol a vizet eltávolíthatjuk belőle. Ennek a lyuknak kicsit kisebbnek kell lennie, mint annak, ami a csaphoz szükséges.
  • Adjuk a fém és gumi alátéteket a csaphoz.
  • A vízálló tömítőanyagot applikáljuk a gumi alátét köré. Helyezzük a lyukba és tartsuk is ott 20 másodpercig.
  • Nyúljunk a hordóba és tegyünk egy gumi és fém alátétet a csap másik végéhez (van, aki tömlőbilincset használ). Ez biztosítja a csap rögzítését.
  • Vágjunk egy bemeneti nyílást a hordó tetejére: itt fut majd az elvezető, úgyhogy a lyuknak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy illeszkedjen. A vágáshoz fűrészt vagy kést használhatunk.
  • Fúrjunk ki két kivezető lyukat a hordó oldalán, a teteje felé. Ha a hordó majd feltelik, ezek a lyukak kivezetik a felesleges vizet és felszabadítják a nyomás alól.
  • Vágjunk elegendő mennyiséget a kertészeti szövetből, hogy megfelelően fedje a hordót. Ez fogja megvédeni a tartalmát a szúnyogoktól, levelektől és hulladékoktól.
  • Nyissuk fel a tetejét és helyezzük a levágott anyagot a nyitott hordóra. Ezután csukjuk le a fedelet.
  • Miután az elvezetőt megfelelő méretűre vágtuk, belerakhatjuk a hordóba.
  • Helyezzük a csatlakozó csövet a hordóba.

Teszteljük a rendszert azzal, hogy vizet öntünk az ereszbe egy létráról! Ha a víz nem érkezik meg a hordóba, valószínűleg akadály van valahol a rendszeren belül, de az is lehet, hogy lyukas az ereszcsatorna.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

öntözés

esővíz

esővízgyűjtő hordó

kerti munka

mezőgazdaság