Külföldön is keresett a hazai csodanövény: itt termesztik a legtöbbet

HelloVidék   
  Megosztom
Külföldön is keresett a hazai csodanövény: itt termesztik a legtöbbet

A napokban véget ért az egyik legfontosabb hazai gyógynövény betakarítása. A kamilla termesztésével napjainkban már csaknem az ország egész területén foglalkoznak.

A napokban véget ért az egyik legfontosabb hazai gyógynövény, a kamilla betakarítása és a vadon előforduló kamilla begyűjtése. A kiváló minőségű vadon termő magyar kamillavirág hungarikum, külföldön is keresett. Az idén közel egy hónapos hosszúságú, május közepén kezdődött kamillaszezon a végéhez közelít. Az elmúlt hetek aszályos időjárása ellenére közepes mennyiségű termésre van kilátás. Igaz ez a május közepétől begyűjtött vadon termő gyűjtött kamillára és a termesztett kamillára is, melynek betakarítása idén június első napjaiban történt.

A gyűjtés, felvásárlás, szárítás komoly szervezettséget igényel a gyűjtők, átvevők részéről, mivel rövid idő alatt hatalmas mennyiségű nyers kamillavirágzat átvételét, feldolgozását kell megoldani. Az alföldi gyűjtött kamillavirágzat minősége eltér a termesztett változatétól: erős, zamatos, kellemes illatú és kesernyés ízű, nem esik szét, kevésbé porlik a feldolgozás során, és az illóolaját is jobban megtartja.

Termesztőterülete az utóbbi években 300-500 hektár között alakult, alapvetően növekvő tendenciát mutat. Termesztésben a kamilla vetése augusztusban történik, növekedését, fejlődését a tavaszi időjárás, főként a csapadék mennyisége markánsan befolyásolja. A termesztett kamilla betakarítása a beltartalom alakulásától függ, fontos a pontos időzítés, amit folyamatos mintázással és laborvizsgálatokkal tudnak meghatározni a termesztők. Az idei év a szakértők szerint jónak mutatkozik, a vízhiány hatására a zöldtömeg bizonyos területeken kisebb lett, de az állományok, egységesek, sűrűk voltak, a növény nem feküdt el, kártevők, kórokozók károsítása nem jelentkezett.

A meghűléses megbetegedések kezelésének kedvelt gyógynövénye a kamilla, mely elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt hasznos.

A kamillavirágból gyógyteát forrázat készítésével nyerhetünk, amihez a drogot forrásban lévő vízzel leöntjük, az edényt lefedve 10-20 percig állni hagyjuk, majd szűrjük. Gyógytea vásárlásakor mindig figyeljünk arra, hogy a készítmény az adott gyógynövény aktív hatóanyagait tartalmazó részeiből készüljön, tehát például a kamilla esetében kamillavirágzat teát és lehetőség szerint ne kamillateát vásároljunk és fogyasszunk.

A magyar gyógynövények évszázadok óta elismertek belföldön és külföldön is. Az élelmiszer, gyógyszerkozmetika és vegyipar egyre több természetes alapanyagot használ fel termékeiben, s az ágazat a turisztika számára is kiemelkedő lehetőségeket nyújt. Mindenféle gyógynövényt beleértve, a gyógynövénygyűjtés jelenleg mintegy ötezer – elsősorban alacsonyan iskolázott, valamint hátrányosabb régiókban élő – embernek ad munkát.

Hazánkban 120–130 növényfaj gyűjthető, de ezek közül a legfontosabb mintegy 70–80 faj kerül rendszeres begyűjtésre a természetes élőhelyekről. A feldolgozásra kerülő gyógynövényfajok mintegy 70 százaléka vadon termő állományok gyűjtéséből származik.

Magyarországon a vadon termő gyógynövények gyűjtése hatósági engedély nélkül folytatható. A nemzeti parkokban történő gyűjtés, valamint a magán- és állami területek szabad „bejárhatósága” azonban engedélyhez kötött. A legnagyobb tömegben gyűjtött fajok és növényi részek: vadgesztenye, csipkebogyó, cickafarkfű, aranyvesszőfű, csalánlevél, zsurlófű, kamillavirág, fehér ürömfű, orbáncfű, fehérmályva, feketebodza, fagyöngy. A gyűjtés szabályairól korábban mi is írtunk.

A gyógy-, fűszer- és aromanövények termesztőterülete összességben 18 000–21 000 hektárra tehető, és évente mintegy 50 fajt érint. Termesztett gyógynövényeink: mustár (fehér+barna), mák, konyhakömény, koriander, édeskömény, máriatövis, ánizs, kapor, kamilla, orbáncfű, citromfű, levendulafajok, majoránna, bazsalikom, borsfű, macskagyökér.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kamilla

gyógynövény

növény