Veszély fenyegeti a hazai paradicsomot és paprikát: ehetetlenné válhat a termés?

HelloVidék   
  Megosztom
Veszély fenyegeti a hazai paradicsomot és paprikát: ehetetlenné válhat a termés?

Hazánkban is felbukkant egy rendkívül agresszív és fertőző vírus, ami a paradicsomra és a paprikára jelent veszélyt. A fertőzött termék a barna elszíneződés miatt eladhatatlanná válik, annak ellenére is, hogy a vírus az emberre ártalmatlan, így fogyasztásra is alkalmas.

Magyarországon is megjelent a paradicsom barna termés-ráncosodását okozó, de az emberi egészségre nem veszélyes vírus (Tomato brown rugose fruit virus, ToBRFV), közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A paradicsomot és paprikát károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) rendkívül könnyen terjedő, jelentős veszteséget okozó, veszélyes károsító. 2018 óta Európa számos országában teret hódított, és idén egy Csongrád-Csanád és egy Győr-Moson-Sopron megyei termelőnél is igazolta a jelenlétét a Nébih laboratóriuma.

A rendkívül könnyen terjedő, veszélyes növénykárosító ellen nincs hatékony növényvédelmi technológia, pedig az általa okozott elváltozások eladhatatlanná teszik a termést. Az EU Bizottsága ezért szükséghelyzeti határozatot, majd egy szigorúbb rendeletet adott ki a vírus behurcolásának és terjedésének megakadályozása érdekében.

Az illetékes kormányhivatalok növényvédelmi szakemberei megkezdték a hatósági intézkedéseket, valamint a fertőzések forrásának felderítését. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szigorú higiéniai előírásokat rendeltek el, amely magában foglalja a fertőzés terjesztésére alkalmas minden anyag (pl. göngyöleg, munkaruha, metszőolló) rendszeres fertőtlenítését.

A károsító hazai előfordulása miatt még inkább indokolt, hogy csak megbízható forrásból szerezzenek be szaporítóanyagot és még szigorúbban tartsák be a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályokat, valamint végezzék el a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítését. Javasolják továbbá az önellenőrzést, mert a megbízható forrásból származó ültetési anyagoknál is előfordulhat a vírus. A külföldi előállítású vetőmagok felhasználása esetén nagyobb biztonságot adhat a vetés előtti célzott laboratóriumi vizsgálat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

paradicsom

paprika

vírusfertőzés

mezőgazdaság

eladás

veszély

hatósági ellenőrzés

nébih

fertőtlenítés