Klímakatasztrófa fenyegeti kedvelt tavunkat: kiszáradt ez a csodahely + Videó

hvg.hu   
  Megosztom
Klímakatasztrófa fenyegeti kedvelt tavunkat: kiszáradt ez a csodahely + Videó

A Velencei-tó ugyanis az elmúlt két évben elvesztette vízmennyiségének 44 százalékát. A vízhiányos állapot miatt a tó délnyugati részén fekvő természetvédelmi terület, a Velence-tavi madárrezervátum szinte teljesen kiszáradt. Az elkeserítő helyzetről most drónvideó is készült.

A Gárdonyi Közlöny egy drónvideót tett közzé arról, hogyan is néz ki jelenleg a Velencei-tó délnyugati részén fekvő madárrezervátum területe. A felvételek megdöbbentő, ugyanis a nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében is szereplő területről szinte teljesen eltűnt a víz:

A Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapja szerint a 420 hektáros rezervátum, amely 1958 óta védett, szerepel a „Nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében” is. Az öreg nádasokban rendszeresen fészkel a nagykócsag és a kanalasgém, a nagy tisztások jellegzetes lakója a búbosvöcsök, sekélyvizeknek pedig a kis vöcsök, és költ itt a nyári lúd, a barna rétihéja, valamint többféle nádi énekesmadár.

Azt is írják, hogy a területen ma is fellelhetők az eredeti lápi vegetáció maradványai, az úszólápok. A lápi növényzet különlegességét bizonyítja az Európa-szerte ritka hagymaburok nevű lápi orchidea-faj jelenléte. A magyar flóra egy másik nagyon ritka faja a tengermelléki káka ugyancsak itt fordul elő.

Az oldalon a rezervátumot érintő speciális védelmi feladatok között egyebek mellett arról írnak, hogy a természeti értékek fennmaradása érdekében a tó vízszintjének szabályozását a természetvédelmi szempontok figyelembe vételével kell végezni.

A múlt héten az idei nyári halpusztulás nyomán a Válaszonline írt a Velencei-tó vízszintszabályozásának problémáiról.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

velencei tó

madárrezervátum