Fellélegezhetnek az allergiások? Itthon is megjelent a parlagfű természetes gyilkosa

24.hu   
  Megosztom
Fellélegezhetnek az allergiások? Itthon is megjelent a parlagfű természetes gyilkosa

Végre egy hír, aminek több millió magyar örülhet! Itthon is megjelent az olajosbogár (Ophraella communa), ami természetes ellensége az allergiások legrosszabb rémálmának, a parlagfűnek.

Magyarországon először tavaly sikerült leírni egy példányt Soroksáron, igazán sok Olaszországban, Milánó környékén van belőlük - írja a 24.hu. Az olajosbogár hatékony természetes gyomirtó lehet a parlagfű ellen, ezért a Nébih egy kutatócsoporttal közösen vizsgálni kezdi az állatot itthon is. Kutatások kimutatták, hogy ahol a bogár elterjed, ott 30 százalékkal csökken a parlagfű mennyisége.

A parlagfű-allergiásoknak augusztusban jön el a betegség csúcsa, de ne lepődjön meg senki, ha idén korábban jelentkeznek a tünetek: a forró, csapadékos időjárás ugyanis kedvez a növénynek. Erről részletesebben itt olvashatsz!

Végre egy rovar, ami imádja a gyomnövényket

Táplálkozásában elsődlegességet élveznek a parlagfű (Ambrosia) fajok, köztük az ürömlevelű parlagfű, mely Magyarország első számú, legtöbb problémát okozó gyomnövénye.[1] Az parlagfűfajokon kívül szívesen fogyaszt egyéb olyan növényfajokat is, melyek Magyarországon veszélyes szántóföldi gyomnövénynek számítanak, pl.: szerbtövis (Xanthium), rézgyom (Iva) fajok, de szükség esetén képes táplálkozni a betyárkórón (Conyza canadensis) is.

Növényvédelmi szempontból aggodalomra adhat okot, hogy képes elfogyasztani a napraforgót (Helianthus annuus) és csicsókát (H. tuberosus) is, melyek Európában termesztett növényekként gazdasági jelentőséggel bírnak. Laboratóriumi vizsgálatokból azonban kiderült, hogy a faj imágói táplálkozási és tojásrakási helyként is a parlagfűfajokat részesítik előnyben a termesztett fajokhoz képest, valamint a napraforgóra helyezett fiatal lárvák mortalitása olyan jelentős, hogy kijelenthető; a faj nem képes a napraforgón hatékonyan szaporodni. Szabadföldi vizsgálatok szerint azokon az európai területeken, ahol már megjelent a faj, bár egy helyen fellelhető volt napraforgóállományokban, sehol sem okozott kárt a táplálkozásával. Európában tápnövényei között szerepel még a fekete üröm (Artemisia vulgaris), Inula graveolens, és a baracklevelű keserűfű (Persicaria maculosa).

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kert

parlagfű

allergia

allergia tünetei