A kihalás szélére került ez az ősi magyar kutyafajta: megmenekülhet a hírességek kedvence?

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
A kihalás szélére került ez az ősi magyar kutyafajta: megmenekülhet a hírességek kedvence?

A komondor a legősibb magyar kutyafajta a feljegyzések szerint, mára mégis kiment a divatból, olyannyira, hogy alig ismerik a magyar emberek. Pedig méltatlanul elfeledett fajta, ami kiválóan működik családi kutyaként is, ráadásul roppant szerény igényei vannak. Így a hatalmas szívű óriás tartása nem kerül többe, mint egy kistermetű kutyáé, sőt, mivel rendkívül szívós fajta, így az orvost csak hírből ismeri.

A 2018-ban elfogadott kormányzati génmegőrzési stratégiában kiemelt szerep jut az őshonos kilenc magyar kutyafajtának: a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla, a magyar agár és az erdélyi kopó nemzeti kincsünk jó ideje, 2017-ben pedig a hungarikumok között is helyet kaptak. Közülük is a legrégebbi pásztorkutyafajta, amelyet mai formájában a legrégebben tenyésztettek ki, a komondor. 1454-ben bukkant fel nyelvemlékeinkben, a Debreceni kódex 1519-ben már kutyanévként említi a kamondort vagy komondort.

A komondor azonban jó tulajdonságai ellenére sem lett divatkutya, aminek számos előnye van, ugyanakkor hátránya az, hogy mostanában évente már csak mintegy 200 kiskutya születik, így kiemelten fontos szerep jut a tenyésztőknek abban, hogy ez a legősibb magyar kutyafajta megmeneküljön a kihalástól. Az Andaházi Tanyák Őre Komondor Kennel ezüstkoszorús mestertenyésztője, Anda-Marócsek Anita mesélt nekünk a komondor múltjáról és jelenéről, valamint a remélt jövőjéről.

A komondor története

Ázsiai eredetű, ősi magyar pásztorkutyafajta. A kunlakta vidékek pásztorkutyája lehetett. A komondor valószínűleg a kuvaszhoz hasonlóan őseinkkel a népvándorlás idején került a Kárpát-medencébe, de nem kizárt, hogy a kunok hozták be nagy testű pásztorkutyáikat a 13. század közepén. Ezt bizonyítják részben a romániai helynevek, részben pedig Bökönyi Sándor szíves szóbeli közlése, miszerint az ázsiai sztyeppövezet nagy testű pásztorkutyái kuvasz típusúak, de Ukrajnában - a hajdani Kumániában - ma is komondor típusú pásztorkutyákat találunk. Feladata nem a terelés volt, hanem a kuvaszhoz hasonlóan a nyáj megvédése a ragadozóktól és a tolvajoktól, hiszen őseink legfontosabb vagyontárgya az élő állat volt. Az éjjeli őrködés során a komondort fehér színe segítségével különböztették meg a támadóktól.

Eredeti munkájából kifolyóan nem nagy igényű fajta, ha megvan a megfelelő tér a mozgásához és a gazdai szeretet, tökéletesen jól érzi magát. Az udvar, porta őrzése annyira a vérében van, hogy tanítani sem kell. A területét nappal keveset mozogva, heverészve őrzi, de ébersége egy pillanatra sem lankad, éjszaka viszont állandó mozgásban van, őrjáratozik. A gyanús mozgást hangos, mély hangú ugatással jelzi, és szerencsére igen ritkán ugat feleslegesen. A betolakodókat szembe támadja le, és nem a megsemmisítés, hanem a hatástalanítás a célja. Amíg a gazda meg nem érkezik, addig a rosszindulatú idegen nem moccanhat.

20 aktív kennel van ma Magyarországon, évente mintegy 150-200 törzskönyvezett kölyök születik. A törzskönyvvel rendelkező felnőtt kutyák úgy kétezren lehetnek itthon. Nem divatkutya a komondor, és ennek az előnyei mellett megvan az a hátránya, hogy fennál a veszélye annak, hogy eltűnik ez az ősi magyar kutyafajta. Ami hatalmas veszteség lenne, hiszen nem túltenyésztett, elnyúzott fajta, nincs beltenyésztés annak ellenére sem, hogy alacsony a példányszáma

- mondja el kérdésünkre a komondorról Anita. Külföldön is van állománya, főleg Oroszországban és az USA területén fordul elő családi és munkakutyaként egyaránt.

A komondor az egyetlen olyan őrző-védő feladatokat ellátó kutyafajta, amelyik a természetvédők és az állattartók igényeit is kielégíti, hiszen nem tépi szét a vadat a pireneusi vagy a kaukázusi pásztorkutyákkal szemben, nem arra lett tenyésztve, hanem csak távol tartja a farkast vagy mást a haszonállattól, egyedül ő nem csaljató ki a területéről semmilyen fondorlattal. Amit rábíznak, azt az élete árán is védelmezi. Fontos adalék, hogy a mai napig megőrizte ezt a tulajdonságát, tanítani sem kell rá, annyira ösztönösen a vérében van a rábízott család, terület, jószágok védelmezése. Ugyanakkor nem egygazdás kutya, a család bármelyik tagjának engedelmeskedik. Régen a csecsemőt a komondor mellé fektették le a mezőn dolgozó parasztok, a kutya pedig vigyázott a kicsire.

A mai napig megállja a helyét munkakutyaként, tudja a feladatát magától is, a szakember szerint kutyaiskolába sem kell vinni a komondort.

A pulival vagy a pumival szemben azonban nem egygazdás kutya, hiszen annak idején ott élt a tanyavilágban az egész család, mindenkire hallgatott, nem makacs és konok, viszont méltósága és tartása van.

Karak is dicsérte Vuknak a komondort

Két dolgot nagyon nem bír a komondor. Az egyik az erőszak, a másik pedig a hangos szó. A hangsúly számít nála, nem a hangerő. ő is csak akkor ugat, amikor indokolt. Rendkívül értelmes fajta, teljesíti a feladatát, de nem cirkuszi kutya. A ma élő mintegy 370 kutyafajta közül az egyik legtisztább vérű, hisz az 1500-as évek óta élt Magyarországon az emberek mellett segítőként. Végtelenül tiszteli az embert, ahogy Karak mondta rendkívül találóan róla Vuknak: agyonharaptatná magát a sima bőrűért, de a talpnyalás nem a kenyere. Kertes házba is tökéletes választás, mivel nem ás öntörvényűen például és nem is konok, mint a puli.

Nem ismerik családi kutyaként túl jól, pedig a leggyerekkompatibilisebb házikedvenc a szakember szerint. Végtelenül lojális és szerethető, barátságos, bár idegenekkel nem előzékenyen kedveskedő, a gazdának előbb össze kell ismertetnie a látogatót a kutyával.

Nem igényel extra gondoskodást

Bár elsőre a látszat mást mutat, a komondor szőrzete nem igényel extra gondozást, növendék korában, egyéves kora körül szét kell szedni, bogozni a szőrét, a nemezes bundája utána magától tisztul. Ráadásul a szőrét sem hullajtja

Viszont ami nagyon fontos, hogy soha nem szabad tekóljesen rövidre nyírni, mert a bőre gyenge, a szőre védte korábban a vadállatoktól, napjainkban az dőjárás viszontagságaitól. Lakásban nem javasolt tartani, szeret elnyúlni az udvarban egy hűvös helyen nyáron, élen pedig kifekszik a jégre, az sem zavarja. Egy széltől védett, száraz helyet kell neki csak biztosítani, ahová kedvére vissazvonulhat, még klasszikus kutyaólra sincs szüksége.

A komondor első kutyának is választható, nem kell attól félni, hogy a gazda tapasztalatlan, kis odafigyeléssel páratlan ember-kutya barátságok születhetnek.

Konzekvensen kell nevelni, akár egy kisgyereket, kutyaiskolába sem szükséges hordani, nem kell neki extra foglalkoztatás, nem igényli a sétáltatást, ha a gazdi napi 5-10 percet tud vele foglalkozni, neki annyi is elég. Aki túrakutyát szeretne, ne komondort válasszon magának, mert ez a kutya jól elfekszik egy helyben órákon át nappal. Éjszaka viszont felügyeli a rá bízott területet, őrszemként járja körbe a birtokot.

Nem kell mellette állatorvosra és tápra költeni a fél fizetést

150 ezer Ft körül vásárolhatunk magunknak hobbitartásra komondorkölyköt, nyolchetesen már chippel ellátva, beoltva, törzskönyvvel vihetjük haza, miután picit ismerkedtünk előtte. A tenyésztő elmondta nekünk, hogy nem adnak oda akárkinek egy komondorkölyköt, hisz a fajtamegőrzés a cél, így akinek nem való, azt lebeszélik róla inkább, mint hogy rossz helyre kerüljön az állat.

A komondornak nincs fajtabetegsége, sem a diszplázia, sem ideggyengeség nem fenyegeti, kiegyensúlyozott kutya. A megfelelő táplálása fontos, nem elég neki csak a táp, azt szoktam javasolni, a tápláléka egyharmadát tegye ki a táppal etetés, a többit húsból kapja meg, például csirkefarhátból. És bár sokan félnek tőle, hogy mivel 70-80 centiméteres marmagasságúra is megnő, rengeteget eszik, Megnyugtatok mindenkit. Mivel viszonylag kicsi a mozgásigénye, nem rohan, szaladgál, így a fogyasztása is kevés, alig éget kalóriát, nagyon gazdaságosan jól lehet lakatni. Nem kell plusz vitaminokat vagy bármilyen hozzátáplálást végezni, egészséges a kutya ezek nélkül is, a kötelező oltásokon és védelmen kívül nemigen lát állatorvost élete során.

A komondor túlélési esélyei, miután megszűnt a magyar tanyavilág

A nyugodt, kiegyensúlyozott komondor a magyar tanyavilág megszűntének az egyik nagy vesztese. Óriási termete és természete miatt nem való a lakásba - kint szereti őrizni a birtokot - kertes házba pedig sokan divatkutyákat vesznek, mert nem ismerik ezt a kiváló magyar kutyafajtát.

Rendkívül megbízható kutyafajta, és állítom, hogy igazi családi kutya. Nem ment el a szaporítás irányába a tenyésztése, pont amiatt, mert nem nagyon ismerik. Ezért népszerűsítjük, hordjuk óvodákba, iskolákba rendezvényekre, és nagyon reméljük mi, tenyésztők, hogy megmarad ez a borzasztó intelligens, hálás kutyafajta, mert csak így, családi kutyaként lehet jövőjük, ha a gyerekek megismerik. Ezért is keresünk híres embereket, akik elmondanák a tapasztalataikat, és van is jónéhány hazai híresség, aki komondort tart otthon. Hegyi Barbara promótálta is velünk a fajtát, de Sasvári Sándornak, Hevesi Tamásnak vagy épp Demjén Ferencnek is komondora van. Mi kitartunk, és készülünk az április 16-ai nagy nemzetközi eseményre Szilvásváradon, aztán pedig a Nemzeti Vágtán vonulunk fel a komondorainkkal

- tudtuk meg Anda-Marócsek Anitától, aki amellett, hogy mestertenyésztő, a Magyar Komondor és Kuvasz Egylet és a Hungária Komondor Klub fajtagondozó szervezet elnökségi tagja is.

Legközelebb április 16-án a Magyar Komondor és Kuvasz Egylet nemzetközi kiállításán nézhetjük meg ezeket a csodálatos kutyákat, ahol is a háromnapos rendezvényen mintegy 16 ezer kutyára számítanak, és számos rendkívül érdekes programot szerveznek az érdeklődőknek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

komondor

kutya

kutyafajta

pásztorkutya

anda-marócsek anita