Vigyázat, ne tévesszen meg a cukiságfaktor: veszélyes ragadozók portyáznak vidéken!

HelloVidék   
  Megosztom
Vigyázat, ne tévesszen meg a cukiságfaktor: veszélyes ragadozók portyáznak vidéken!

Immár negyedik alkalommal hirdeti meg a ragadozók gyérítési hetét az idén márciusban az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete. A vadászok, a vadgazdálkodással foglalkozók tudják a legjobban, mennyi kárt okoznak ezek a predátor állatok.

Folyamatosan alkalmazkodnak

Sajnos, sok-sok félreértést tapasztalunk a témával kapcsolatban, sőt kifejezetten ellenséges hangvételű megjegyzések is érkeztek hozzánk. A leggyakoribb „vád”, hogy a vadászok csak öncélúan lövöldöznek, jókedvükben ölnek. Sokszor hangsúlyozzuk, hogy ez nem így van. A ragadozók esetében szem előtt kell tartanunk az okozott kárt, valamint közegészségügyi veszélyhelyzetet

- tájékoztatta a szon.hu-t Fazekas Gergely, a megyei vadászkamara titkára.

A ragadozók – legyenek szőrmések vagy szárnyasok – az idők kezdete óta konkurenciái az embernek. Elég, ha csak a népmeséket nézzük, többnyire a farkassal, rókával, medvével kerül összetűzésbe az egyszerű honpolgár. Többnyire az embernek okozott kár volt az összetűzés alapja. A környezet az ember jóvoltából egyre változik, és a ragadozók, alkalmazkodóképességük és kiváló érzékszerveik révén folyamatosan alkalmazkodnak ehhez. Olyan helyeken is megjelennek, ahol ez egy-két generációval korábban elképzelhetetlen lett volna.

A róka kiemelkedően intelligens, és nagyon könnyen alkalmazkodik az ember kínálta lehetőségekhez. Gyorsan feltérképezi, hol talál rendszeresen maradékot, kint felejtett kutya- és macskaeleséget, és a szemtelenségig bátorrá válik ezek megszerzésében. Szinte észrevétlenül beköltözött a falvakba, sőt a városi üres telkekre. A dolmányos varjú és a szarka már régóta költ a parkokban, a borz pedig sokszor otthonosabban mozog a gyümölcsösünkben, mint mi magunk. Ehhez jön az aranysakál, ami még keresi helyét a hazai ökológiai rendszerben, de egyre bátrabban közelít az ember lakta helyekhez

- folytatta a szakember.

A veszettség közismert, de az aprósejtes galandféreg még újszerű élősködő hazánkban. A rühesség sem csak a szőrmés állatok sajátja, az ember is elkaphatja. A bolhákról nem is beszélve. Mindegyik fő terjesztője a róka és vélhetően a sakál. A borz sem marad el azonban tőlük, mert bár sokkal tisztább állat, de testtömegarányosan sokkal több belső élősködőt visel el, mint például az ember.

Ennek nem teljesítése miatt szankcióval sújtják a vadásztársaságot, vagyis messze nem csak öncélból gyérítik azokat.

Télen és kora tavasszal

A gyérítés fő időszaka a tél és a kora tavasz. Egyrészt ilyenkor többet mozognak a ragadozók, másrészt ekkor még jellemzően nem születtek meg az utódok, így a szülők elejtésekor nem maradnak utánuk éhező apróságok. Ne ítéljük el hát a vadászokat, hiszen nem kiirtják a ragadozókat, hanem csak csökkentik a számukat. Ezt sem öncélúan teszik, hanem a hasznos vad és embertársaik egészségének megóvása érdekében.

A legfontosabb tudnivalók

Minden vadászható szőrmés és szárnyas kártevővel részt lehet venni a közös teríték elkészítésében. Az elejtéshez csapdát, lőfegyvert és kotorékozást használhatnak a vadászatra jogosultak. A terítéket egyéni és vadásztársasági kategóriában fogják értékelni a szervezők. A ragadozógyérítési hét időtartama ebben az évben március 5-től 12-ig tart. A közös teríték elkészítésének időpontja: március 12. délelőtt 10 óra.A közös teríték elkészítésének helyszíne: Buj, Vinnai-vadászház.

Az érdeklődő vadászatra jogosultak még március 4-én is jelentkezhetnek a 06-30/239-4635-ös vagy a 06-30/239-4636-os telefonszámon, valamint a következő e-mail-címen: omvk.szabolcs@gmail.com.

A gyérítési hét részletes leírása, a legfontosabb tudnivalók megtalálhatók az omvk.hu oldalon.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vad

vadállatok

ragadozók

vadgyérítés

szabolcs-szatmár-bereg megye

vadászok

kártevők