Ezt te sem gondoltad volna: filléres csodaszer lehet a kertben a szappan

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt te sem gondoltad volna: filléres csodaszer lehet a kertben a szappan

Bizonyára áldás, ha valaki saját kerttel rendelkezik, hiszen magának termesztheti meg a szebbnél szebb, finomabbnál finomabb zöldségeket és gyümölcsöket, de akár még szép, színes, illatos virágokat is. Emellett nagyszerű kikapcsolódási lehetőség is, kellemes perceket, órákat tölthetünk el a kis veteményesünkbe. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem csak jóságokból járhat ki a kerttulajdonosoknak, hiszen jó néhány dologra oda kell figyelni. Rágcsálók, betegségek, rovarok, bogarak, időjárás és még sorolhatnánk. Utóbbira nem tudunk közvetlenül hatni, ám a gondozást és a kártevők távoltartását felturbózhatjuk. Méghozzá szappannal. Hogy hogyan? Most kiderül!

A rovarok és egyéb kistermetű hívatlan vendégek ellen temérdek védekezési módszer létezik, de vajon mi a teendő, ha a földünket/kertünket szőrös, négylábú betolakodók terrorizálják? Vagy akkor, ha a benti növényeink, szerszámaink koszosak lesznek? A kérdések listáját a végtelenségig lehetne sorolni, de kérdések helyett inkább lépjünk a tettek mezejére - írja a balconygardenweb.

Ahogy az Agrárszektor írja, a szappannal rengeteg előttünk álló kertészeti, növénytermesztési problémát oldhatunk meg, ráadásul fillérekből tehetjük meg, hiszen ezek a kis tisztítótömbök nem kerülnek sokba. Alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük, hogy milyen sok mindenre használhatjuk ezt a filléres csodaszert.

Szarvasmentes övezet

A vidékiek nem egyszer találkozhattak már kisebb-nagyobb vadakkal, egyéb állatokkal a portájuk környékén. De mi van akkor, amikor már a kertekbe is bemerészkednek? Nem kell megijedni, nem bántanak senkit, ha pedig el szeretnénk őket űzni a veteményestől, a legegyszerűbb dolog az, ha illatos szappandarabokat teszünk, szerte a kertben – a szarvasok nem fogják nagyra értékelni az illatot.

Kitűnő kenőanyag

Ha már kicsit be vannak rozsdásodva a szerszámaink vagy akadnak, akkor például a fűrész fogait kenjük be óvatosan szappannal, így könnyebb lesz vele a famegmunkálás.

Fő a tisztaság

Ha bent tároljunk a növényeinket, akkor akarva, akaratlanul sajnos koszolódni, porosodni fognak. Ilyenkor csak rántsuk elő a szappant és készítsünk belőle oldatot: reszeljünk le körülbelül negyed teáskanálnyi szappant, majd adjuk hozzá egy liter langyos vízhez és már kezdhetjük is a növények lemosását.

Fő a tisztaság – a szerszámokkal is

A gondos kertápoláshoz elengedhetetlenek a tiszta szerszámok, így számolnunk kell azzal, hogy bizony tisztán kell tartani őket. Fogjunk egy vödröt, öntsünk bele forró vizet, majd tegyünk bele reszelt szappant. Használat után (addigra nem lesz tűzforró a víz sem!) merítsük őket a vödörbe, dörzsöljük le és távolítsuk el a szennyeződéseket, majd tehetjük is a helyére a kis szerszámainkat.

Küzdjünk a szúnyogcsípések ellen

Mivel hamarosan itt van a jó idő, egyet jelent azzal, hogy támadásba lendülnek a szúnyogok is. Ha megcsípnek minket, akkor egy nedves szappannal kenjük be a viszkető felületet.

Vegyük fel a harcot a gyomokkal

Egy tálba keverjünk reszelt szappant, egy kis ecetet, forrásban lévő vizet, majd keverjük addig, míg minden fel nem oldódik. Ha ez megvan, permetezzük az oldatot a gyomokra, és várjuk a hatását. Figyeljünk arra, hogy lehetőleg természetes anyagokból készült szappanokat használjunk.

Fokozzuk a hatást

Készítsünk oldatot langyos vízből és reszelt szappanból. Ha ez megvan, adjunk néhány cseppet ebből az oldatból a rovarriasztóhoz, hogy fokozzuk vele a hatást.

Védekezzünk a rovarok ellen

Adjunk hozzá egy evőkanál reszelt szappant és fél evőkanál neem olajat egy liter langyos vízhez. Jól keverjük össze, és permetezzük a növényekre, hogy elűzzük vele a kártevőket és rovarokat.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szappan

kert

kertrendezés

kertgondozás

rágcsálók

bogarak

rovarok