Ehhez komposztálni sem kell: íme 5+1 módszer a kert trágyázására ételmaradékkal

HelloVidék   
  Megosztom
Ehhez komposztálni sem kell: íme 5+1 módszer a kert trágyázására ételmaradékkal

A korlátozások egyre többen kezdtek el kertészkedni, és mint egy divathullám, végigsöpört a lakosságon. Aki tehette udvarán alakított ki ágyásokat, veteményest, akinek erre nem volt lehetősége az erkélyen, teraszon kezdett növénynevelésbe. Azok, akik mélyen belevetették magukat a kertészkedésbe, a tápoldatokat is maguk kezdték el gyártani, hiszen számos filléres trükk létezik, amivel táplálni tudjuk a növényeinket. Meglepő lehet, de vannak például olyan élelmiszerek, melyeket a kertben is felhasználhatunk. Ezeket ráadásul közvetlenül a kertbe szórhatjuk, mivel nincs szükség komposztálásukra. Hogyan és mit lehet így felhasználni? Ennek jártunk utána.

Ahogy arról korábban már írtunk is, a kertészkedés nemcsak hihetetlenül kifizetődő hobbi, de jótékony hatással bír az egészségére is. Az ültetéssel, locsolással, növénygondozással eltöltött idő csökkenti a stresszt, a szorongást. Arról nem is beszélve, hogy ha jól végezzük munkánkat és rendszeresen gondozzuk zöldségeinket, finom, friss termékek kerülnek karnyújtásnyira a konyhánktól.

Nem árulunk el nagy titok, ha megemlítjük: a kertészkedés drága mulatság is lehet - különösen, ha még csak most próbálkozunk először. Legelső lépésként palántákat vagy magokat kell beszerezni, majd cserepeket, palántázó edényeket, tápoldatokat, komposztot és szerszámokat. Előfordulhat, hogy jelentős összeg adódik össze, mire a végére érünk a bevásárló listának.

Persze számos módja van a költségek csökkentésének. A pénzmegtakarítás egyik módja, ha nem költünk drága tápokra, hanem mi magunk készítjük el őket. Vagy még egyszerűbb, ha a megmaradt ételmaradékot műtrágyaként használjuk fel a kertben. Elsőre biztosan furcsa lehet, de számos ételmaradékot akkor is hasznosíthatunk, ha nincs komposztládánk.

Hogy miket és hogyan használhatunk fel? Itt a lista!

1. Tojáshéj

Rántotta, omlett vagy valamilyen sütemény készül? Ne dobd ki a tojáshéjakat, hiszen sokféleképp felhasználhatjuk őket a kertben. Ha nagyrészt ép tojáshéjakról beszélünk, akkor használhatjuk őket biológiailag lebomló magindító "edényként" is. Finoman töltsük meg a héjakat földdel és tetszőleges maggal, majd várjuk meg, míg elindul a növekvés. Ha megjelentek az első hajtások, ültessük el az egészet egy kijelölt cserépbe, vagy szabadföldbe.

Még ha nem is használjuk fel őket a palánták kiültetésére, a felrepedt tojáshéjat közvetlenül a kertbe is szórhatjuk, hogy a talaj kalciumlöketet kapjon. Ez különösen hasznos lehet a paradicsom és a paprika esetében, mivel segíthet leküzdeni a virágvégi rothadást. Ráadásul a héjak éles szélei még a csigákat is elriaszthatja.

2. Kávézacc

Ha egyike vagyunk annak a sok embernek, akik egy csésze forró kávéval kezdik a napjukat, akkor bizony bőséges műtrágya készletünk lehet. A kávézaccot talajtakaróként lehet használni a kertben lévő növényeknél. A talaj így gazdag lesz nitrogénben, ami elősegítheti a növények fejlődését. Segíthet a talaj levegőztetésében, javítva a vízelvezetést. A szobanövények talajához is adhatunk őrleményt, de erős aromájuk van, így ezt idővel le kell cserélni. A szag mérséklése érdekében keverjük össze a zaccot vízzel, és öntsük a keveréket a növények köré, vagy dolgozzuk bele a zaccot a talajba.

3. Banánhéj

A banán ajándék a kertünknek. A héjak nitrogént, káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot adhatnak a talajhoz, így hatékony műtrágyává válnak. Segíthetnek az olyan bosszantó kártevők elűzésében is, mint a levéltetvek. Számos módja van a banánhéj felhasználásának a kertben. Közvetlenül a növények köré helyezhetjük őket, de megszáríthatjuk és ledarálhatjuk őket, hogy így szórjuk a növények köré.

4. Narancshéj

A citrushéjak nemcsak csodálatos illatúak, hanem tápértéket és kártevővédelmet is biztosítanak kertünknek. A narancshéj káliumban, nitrogénben, kalciumban és magnéziumban gazdag, amelyek segíthetik a növények növekedését. A citrusfélék héja d-limonént is tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy elriasztja a kártevőket, például a levéltetveket. A héjakat elhelyezhetjük a talajban is vagy a növények körül.

5. Dió

A dió az egyik legegészségesebb nassolnivaló, és a héjának sem kell tönkremennie, ha van kertje. A törött dió- vagy maghéj vastag, tápanyagban gazdag talajtakaróként a növények köré helyezhető. Védőgátat jelentenek a gyomok felbukkanásával szemben, és segíthetik a talaj levegőztetését.

+1 Főzővíz

Főzünk vagy párolunk néhány zöldséget? Ne engedjük le a vizet a lefolyóba, mert használhatjuk a növények öntözésére. Amikor ételt forralunk, egyes tápanyagok kimosódnak a vízbe. A tápanyagokban gazdag ételek, például a zöldségek nitrogént, káliumot, kalciumot, magnéziumot és még sok mást hagyhatnak a főzővízben. Ezzel a kettő az egyben módszerrel a növények megkapják a szükséges hidratálást és némi táplálékot is. És hasznát vesszük a víznek, amit egyébként kiöntenénk és elpazarolnánk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

élelmiszer

trágya

trágyázás

kertészkedés

növényápolás