Ezek a legfontosabb kerti munkák a kánikulában: itt a 12 +1 pontos feladatlista júliusra

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Ezek a legfontosabb kerti munkák a kánikulában: itt a 12 +1 pontos feladatlista júliusra

Júliusban sem ülhetünk ölbe tett kézzel, nagyon sok feladat vár a kertben ilyenkor is. A rendkívüli kánikula a növényeinket is megviseli, és egyelőre nyoma sincs a megmentő esőzéseknek. Az óriási hőséggel telt napok könnyen kárt okozhatnak a kertjeinkben, ha nem gondoskodunk a benne élő virágokról, fákról, cserjékről, zöldségekről és gyümölcsökről. Összeszedtük a legfontosabb, júliusi kerti feladatokat.

1. Aszályos időjárás, több locsolás

A július a legmelegebb hónapunk, ilyenkor kevesebb csapadék hullik, így fokozottan oda kell figyelni az öntözésre. A legjobb megoldás, ha a korai órákban locsolunk, hiszen így napközben van ideje párologni a földnek. A kert mintegy 2,5 cm esőt vagy vizet igényel ilyenkor minden héten. A kora reggel a legjobb időszak a locsoláshoz. Az esti öntözés azért nem a legmegfelelőbb, mert az egész éjszakára nedvesen maradt levelek hajlamosabbak a gombabetegségekre.

Talajtakarással, mulcsozással viszont kiválóan csökkenthetjük a vízveszteséget, nedvesen tartva a földet, és a talaj hőmérsékletét is akár 10 Celsius fokkal redukálhatjuk, ami által javíthatjuk a termést.

2. Gyomirtás, gereblyézés

Ha többet locsolunk, a gazok is erőre kapnak. Érdemes ezért rendszeresen gyomlálni, emellett a gereblyézés se maradhat el - ezzel is frissíthetjük a talajt. Ha nagy területünk van, amit befüvesítettünk, ügyeljünk arra, hogy rendszeresen nyírjuk a pázsitot. Ennek a locsolását is reggel végezzük, hogy ne égjen ki foltokban a gyepszőnyeg.

3. Az erős napfény a virágoknak is árt

A legtöbb cserepes virágnak hetente egyszer ilyenkor szüksége van locsolásra - vannak olyan példányok is, amelyeket akár kétszer is öntözhetünk egy héten. Amire érdemes odafigyelni, hogy locsoláskor ne közvetlenül a növényre öntsük a vizet, hanem a cserepe alá helyezett tálkába. Innen felszívja a számára elegendő vizet, amit viszont már nem tud elraktározni, azt öntsük ki alóla. Ha sokáig áll vízbe egy növény, könnyebben rohadásnak indul, ráadásul a gyökereitől.

4. Mit lehet és kell ilyenkor vetni?

Az őszi saláta, retek, sárgarépa, cékla, fehérrépa, kelkáposzta és spenót betakarításához vessük el a magokat július végén, augusztus elején.

A következő növényeket bátran elvethetjük, ha augusztusban szeretnénk még szüretelni: csemegekukorica, bab, retek, cékla, fehérrépa, sárgarépa, őszi saláta, kelkáposzta és spenót. Érdemes arra gondolni, hogy egy kis területű kert is képes szép mennyiségű termést hozni, csak oda kell figyelni a benne lévő növények gondozására. Na, és nincs is jobb, mint nyár végén, kora ősszel a saját termésünkből falatozni.

5. Itt az ideje a paradicsom kacsozásának is

A termésnövelés érdekében a kacsozást elsősorban a folyton növő paradicsomoknál érdemes elvégezni. Ez azért fontos, mert a segítségével nagyobb termést érhetünk el, ugyanis a paradicsombokor nem burjánzik el olyan könnyedén, alakíthatjuk a növény formáját.

A legmagasabban növő virágot soha ne metsszük le, mivel ha megtesszük, akkor a növény nem fog tovább felfelé nőni, sokkal bokrosabb lesz, a terméshozam visszaesik. Távolítsuk el a növény tövénél keletkező úgynevezett fattyúhajtásokat és a hónaljhajtásokat. Fontos, hogy még akkor szabaduljunk meg ezektől, amikor kicsik, később ugyanis sérülhet az egész növény.

6. A természetes tápanyag-utánpótlásról is gondoskodjunk

Kiskertünkben természetes trágyázási megoldás lehet, ha csalánt áztatunk vízbe, majd egy hét elteltével ezzel öntözzük a növényt. De ha nincs időnk bajlódni ezzel a praktikával, akkor már többféle, hasonló technológiával készített tápoldat is beszerezhető az áruházakban, boltokban. Ezek a növényi kivonatok is csodákat tudnak művelni.

7. Ne feledkezzünk meg a szüretelésről

A szüretelést sokan az ősszel azonosítják, pedig nyáron és nyár végén is aktuális tevékenység. A gyümölcsöt termő növényeinket érdemes folyamatosan szemmel tartani, és leszedni róluk a már megérett termést. A lehullott gyümölcsöket a fák és bokrok alól fel kell szedni, ha nem tesszük meg, a növényünk könnyebben megbetegszik. Ha nem tudjuk hová tenni a lehullott, megnyomódott gyümölcsöket, akkor érdemes egy kapával beleforgatni a földbe őket. A szüretelés mellett figyeljünk a metszésre is. Most érdemes levágni az elszáradt ágakat, leveleket - ezzel felfrissül majd a növényünk is.

8. A sövények gondozása

A díszfák, bokrok, sövények nyári metszését, újraformálását szinte egész nyáron, folyamatosan végezhetjük. Ha nincs aszály és kánikula, akkor épp időben vagyunk a tűlevelű és örökzöld sövények metszésének, amelynek során a növények tetején és két oldalán fejlődött hajtásokat kurtítsuk meg, alakítsuk a kívánt formára őket.

9. A zöldmetszés is esedékes

A csonthéjas gyümölcsöknél (cseresznye, meggy, korai szilva és kajszi) a szüret végeztével, úgy július végéig, a téli metszéshez hasonló volumenű beavatkozás a zöldmetszés. A periferiális részek ritkításával gondoskodhatunk a fák belsejének kedvezőbb fényviszonyairól, mely egyben növeli a korona belsejének generatív aktivitását, azaz a termőrészek vitalitását is. Az őszibarack esetében a tervezett szüret előtt 3 héttel szabadítsuk ki a fejlődő gyümölcsöket az árnyékból a jobb gyümölcsszíneződés érdekében, valamint július végén célszerű a katlan korona belsejéből a sűrűsítő, befelé növő hajtásokat eltávolítani.

10. Újra támadnak a meztelencsigák

Akár 12-15 cm hosszúra is megnőhet, folyton éhes, minden növényt, válogatás nélkül megeszik, de a vastag, húsos levelű növényeket, a gumókat, a gyökereket imádja a legjobban. Nem elég, hogy lerág mindent, amit nem neki ültettünk, a megmászott növényeket még ürülékével és nyálával is szennyezi. Borzasztó gyorsan szaporodik, úgyhogy az első és legfontosabb jó tanács, ha észleljük, azonnal lépjünk (rá), bár nagyon nem mindegy, hogyan védekezünk ellene!

A legegyszerűbb és legtermészetesebb védekezés ellenük, hogy menjünk ki este a kertbe, és zseblámpa fényénél, vagy a reggeli szürkületben gyűjtsük össze őket. Dobáljuk bele egy sós vízzel teli vödörbe, ott gyorsan elpusztulnak. Sokan a földterületen is sóznak, ami egyrészt környezetkárosító, másrészt a földnek is roppant káros – ezt senkinek sem ajánljuk. További meztelencsiga-ölő módszerekről itt olvashatsz!

11. A tetvek ellen is muszáj védekezni

Legnagyobb számban ilyenkor júliusban a levéltetvek különböző fajai támadják meg növényeket, amelyeknek egy év alatt akár 10-12 nemzedéke is kialakulhat. A levéltetvek szívó kártevők, elsősorban a növények fiatalabb részeit szívogatják, ezért a hajtások végein figyelhetőek meg először. Szívogatásuk nyomán a levelek torzulnak, nem tudnak növekedni a hajtások, ami így terméskiesést okoz. Emellett a levéltetvek óriási veszélyt jelentenek a növényeinkre azzal is, hogy számos vírust terjesztenek, amelyek ellen nem mind lehet hatékonyan védekezni. Ellenük is védekezhetünk természetes módon, erről korábban részletesen itt írtunk!

12. Parlagfű: utolsó figyelmeztetés!

A jogszabály szerint a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, már nemcsak július 1-jétől, hanem az egész vegetációs időszak alatt fenntartva ezt az állapotot. A parlagfű szezonja már a nyakunkon, érdemes tehát most különösen figyelni, hogy időben eltávolítsuk a gyomot, különben beindul a virágzás, és az irritáló pollenek miatt egy jelentős bírságot is bezsebelhetünk.

+1 Rovarevő madarak bevonzása a kertbe

Próbáljuk vonzani a rovarevő madarakat a kertbe, erre a legegyszerűbb, ha friss vizet teszünk ki a számukra. Ennek a hasznosságát fölösleges külön ecsetelni, a madarak jóízűen elfogyasztják a számunkra bosszantó kártevőket.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

július

kerti munkák

júliusi kerti munkák

aszály

kánikula

növények