Többszázezres csekket kaphatnak a kerttulajok: így kerülhetik el a brutális bírságot

Pénzcentrum   
  Megosztom
Többszázezres csekket kaphatnak a kerttulajok: így kerülhetik el a brutális bírságot

Majdnem félmillió forintot fizethetett tavaly az a hanyag ingatlantulajdonos, aki hagyta, hogy telkén elszaporodjon a parlagfű - közölte a Pénzcentrum kérdésére a Nébih. A külterületi ingatlanok tekintetében van, aki 1 milliós büntetést kapott a hatóságoktól. Aki hagyja, hogy elterjedjen a gyomnövény a telkén, az 15 ezertől 5 millió forintig terjedő büntetést is kaphat.

Tavaly 27 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih belterületeken a parlagfű miatt - közölte a hatóság a Pénzcentrum megkeresésére. Mint elárulták, 2021-ben összességében 1 590 000 forintnyi büntetést osztottak ki a belterületi ingatlanok tulajdonosai között, írja a Pénzcentrum.

Ami a külterületeket illeti, a Nébih közölte, hogy ezek esetében 2083 esetben büntettek a tavalyi évben, a bírságok összértéke pedig 106 506 294 forint volt. A legmagasabb kirótt összeg 1 millió forint volt a külterületi ingatlanok esetében.

Ennek alapján látható, hogy 2021-ben sehol sem rótták ki a maximális összeget, viszont a belterületi ingatlanok esetében az átlagos büntetés több mint 58 ezer forint volt, a külterületi bírságok átlaga pedig kicsit több mint 51 ezer forint volt.

Egyre gyakrabban jelentik be a parlagfüvet

Megtudtuk azt is, hogy országosan a parlagfű elterjedése és megjelenése nem állandó értéket mutat, hanem térben és időben dinamikusan változik, a terület hasznosításától függően, miközben a bejelentett és az ellenőrzött területek nagysága nő.

A lakosság egyre gyakrabban használja bejelentésre a Parlagfű Bejelentő Rendszert, emiatt a hatóságok látókörébe is több fertőzött terület kerül. A tendenciákat tekintve évről évre emelkedik a belterületen tett bejelentések száma, ennek ellenére a jegyzők által belterületen indított eljárások száma nem emelkedik

- közölte a Nébih. Arra a kérdésünkre, hogy mire számítanak az idei szezonban, azt mondták, ezzel kapcsolatban nem kívánnak jóslásokba bocsátkozni, hiszen az időjárás nagyban befolyásolja a növény fejlődését.

Annyi mindenképpen megjegyezhető, hogy a parlagfű rendkívül jól alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, magjai a talajban hosszú ideig megőrzik a csírázóképességüket. A Nébih honlapján június elejétől október végéig kéthetente országos parlagfű helyzetképet teszünk közzé, melynek segítségével bárki tájékozódhat az éppen aktuális országos parlagfű-helyzetről Magyarországon

- tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

parlagfű

bírság

büntetés

parlagfűszezon