Pusztító szárazság a kertekben: ha így alakítod át a veteményest, megmentheted a növényeid

HelloVidék   
  Megosztom
Pusztító szárazság a kertekben: ha így alakítod át a veteményest, megmentheted a növényeid

A talaj állapotának javítása nagyban hozzájárulhat a kerti növények virágzásához, a zöldségek és gyümölcsök terméséhez. Még, ha minőségi talajjal is van dolgunk a kertünkben, az elmúlt napok időjárása az ország minden területén hatalmas károkat okozott. A járványhelyzet alatt és most, az egyre növekedő árak hatására is egyre többen átalakították át udvarukat, hogy saját, házi kertet hozzanak létre, ahol megtermelhetnek némi zöldséget, gyümölcsöt. Az aszályos időjárás viszont a termőföldet is veszélyezteti, hiszen száraz talajban nem lehet veteményt ültetni. Éppen ezért, most összegyűjtöttünk néhány tippeket, melyek segítségével életre kelthetjük kertünket, valamint megőrizhetjük a talaj hidratáltságát.

A rendkívüli aszályhelyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményeinek kezelését szolgáló kormányzati intézkedések meghozatala érdekében aszály veszélyhelyzeti operatív törzset alakít a kormány

- jelentette be a napokban Nagy István agrárminiszter, továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa területének csaknem fele szenved a csapadék hiányától, hazánknak pedig történelmi szárazsággal kell szembenéznie.

Július közepére az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki. A búzánál elkönyvelt mintegy 25 százalékos terméskiesés után mára a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén lényegében megsemmisült, és a tartós vízhiány most már a dunántúli régiók termését is fenyegeti

- tette hozzá.

Nagy István kiemelte, az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és alig tudtak kaszálni. Az Agrárminisztérium becslése szerint az aszálykárral sújtott, a kárenyhítési rendszerben bejelentett összes terület nagysága elérheti az 1 millió hektárt a szántóföldek tekintetében. Hangsúlyozta, a mezőgazdaságot sújtó katasztrofális aszályhelyzet és az energiaárak következményeinek kezelése érdekében aszály veszélyhelyzeti operatív törzs jön létre, amely haladéktalanul megkezdi a munkáját a magyar agrárium előtt álló kihívások és a gazdák nehézségeinek leküzdése érdekében.

Kifejtette, a kialakult helyzetben a kormány minden lehetséges eszközzel támogatja az agráriumból élőket. A tárcavezető leszögezte, mindig a magyar gazdák mellett állunk, akik minden nehézség - világjárvány, munkaerőhiány, hosszantartó szárazság, aszály, rendkívül magas inputárak, energiaárak, valamint az orosz-ukrán háború következményei - ellenére munkájukkal biztosítják a folyamatos termelést és a minőségi élelmiszerellátást, melyért mindannyiunk elismerését megérdemlik.

A magyar gazdák áldozatos tevékenységének köszönhetően kerülhet minden nap friss és egészséges élelmiszer a magyar családok asztalira. A történelmi aszályhelyzet leküzdését és a biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartását prioritásként kezeli az agrártárca

- húzta alá a miniszter.

Mi tehetnek az otthon, saját konyhakertben gazdálkodók?

Ha egészséges kertről van szó, nagyon fontos a megfelelő talajnedvesség fenntartása. A nyár beköszöntével a szerves összetevőket nem tartalmazó talaj gyorsan kiszárad, és ahelyett, hogy felszívná a vizet, valójában taszítja a vizet. Ezt hidrofób talajnak nevezik. Ennek elkerülése érdekében a kert talaját a lehető legegészségesebben kell tartani, hogy a víz könnyen elérje a növény gyökereit.

Akkor lehet megállapítani, hogy a talaj száraz, ha a víz a talaj tetejére kerül, mielőtt felszívódna. Ha azt vesszük észre, hogy a kertünk kiszáradt, akkor a lehető leggyorsabban cselekednie kell. Íme, néhány tipp, amelyek segítségével újraéleszthetjük a száraz talajt, és nedvesen tarthatjuk, hogy a kerti növényeink virágozhassanak.

Szerves anyagok használata a nedvességmegtartás javítására

A kerti talajnak rengeteg szerves tápanyagra van szüksége a hatékony víztartáshoz. Alapvetően minél több természetes összetevőt tartalmaz a talaj, annál hidratáltabb lesz. A száraz talaj kezelésére használt szerves összetevők néhány leggyakoribb formája:

  • Komposzt – A szerves anyagok egyik legjobb formája a komposzt. Jó talajszerkezetet alakít ki, jobb víz- és tápanyag-visszatartást tesz lehetővé, és megvédi kerti növényeit számos kerti betegségtől. Saját komposztot készíthetünk bomló elemekből, például gyümölcs- és zöldségmaradványokból. Vidékiek előnyben: szerezz trágyát! Régen, nagyanyáink által használt állati trágya minimálisra csökkenti a nitrátok kimosódását a talajban. Számos istállóból és farmról beszerezhetünk állati trágyát sőt, van, ahol árulják is. A trágyát addig kell komposztálni, amíg sötét, szagtalan anyaggá nem válik, mielőtt a talajba adná. Erre azért érdemes figyelni.
  • Tőzegmoha – A tőzegmoha nagyon nedvszívó anyag, amely kiválóan javítja a vízvisszatartást. Nehéz talajokban is elősegíti a jó vízelvezetést, és megkönnyíti a talaj összetételét is.
  • Levágott fű – A levágott fű gazdagítja a talajt, megőrzi a nedvességet, és megakadályozza a gyomok növekedését. Csak győződjön meg arról, hogy a levágott pázsit nem tartalmaz gyommagot, különben az egész kertben kihajt.
  • Mulcs – Sok kertész esküszik a talajtakaróra, és annak képességére, hogy hűti a talajt és nagyon jól megtartja a nedvességet. A szerves talajtakarók idővel lebomlanak, és javítják a talaj egészségét. Ez tökéletes környezetet teremt a növények fejlődéséhez, miközben védi őket az eróziótól.

Így juttasuk a szerves anyagokat a kerti talajhoz:

1. lépés: Egy ásóval adjunk hozzá körülbelül 2-3 hüvelyknyi szerves anyagot a termőtalajba. A komposzt, az állati trágya és a tőzegmoha nemcsak javítja a talaj nedvességmegtartását, hanem vonzza a férgeket is, amelyek elősegítik a víz átáramlását a talajon. Ha nehéz agyagos talajjal van dolgunk, használjunk homok és szervesanyagok keverékét, hogy csökkentsük a vizesedést.

2. lépés: Fedjük le a talajt egy vékony újságréteggel. Ne használjunk műanyagot, mert ez megakadályozza a levegő és a víz behatolását a talajba. Áztassuk be az újságot, és fedjük le talajtakaróval, hogy szabályozzuk a talaj hőmérsékletét, csökkentse a párolgást és minimalizáljuk a víz elfolyását.

3. lépés: Válasszunk olyan öntözési módot, amely a lehető legközelebb juttatja el a vizet a növény gyökereihez anélkül, hogy átterjedne a kert más területeire. Ha tömlőt használunk, irányítsuk közvetlenül a növény tövére, elkerülve a leveleket. Mélyen és lassan öntözzük a növényeket, ügyelve arra, hogy olyan ütemben öntözzük a növényeket, hogy az képes legyen felszívni a vizet. Nagy kertekbe áztatótömlő vagy csepegtető öntözőrendszer ajánlott, hogy a legjobb víz behatoljon a növény gyökereibe.

4. lépés: Hetente egyszer vagy kétszer öntözzük meg növényeinket. A kert öntözése előtt vegyük figyelembe a talajt és az időjárási viszonyokat. A maximális nedvességfelvétel érdekében érdemes kora reggel öntözni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

aszály

kert

kertápolás

kertgondozás

talajtakarás

talajtakaró

talajgondozás