Pusztító szárazság a kertekben: ha így alakítod át a veteményest, megmentheted a növényeid

HelloVidék   
  Megosztom
Pusztító szárazság a kertekben: ha így alakítod át a veteményest, megmentheted a növényeid

A talaj állapotának javítása nagyban hozzájárulhat a kerti növények virágzásához, a zöldségek és gyümölcsök terméséhez. Még, ha minőségi talajjal is van dolgunk a kertünkben, az elmúlt napok időjárása az ország minden területén hatalmas károkat okozott. A járványhelyzet alatt és most, az egyre növekedő árak hatására is egyre többen átalakították át udvarukat, hogy saját, házi kertet hozzanak létre, ahol megtermelhetnek némi zöldséget, gyümölcsöt. Az aszályos időjárás viszont a termőföldet is veszélyezteti, hiszen száraz talajban nem lehet veteményt ültetni. Éppen ezért, most összegyűjtöttünk néhány tippeket, melyek segítségével életre kelthetjük kertünket, valamint megőrizhetjük a talaj hidratáltságát.

A rendkívüli aszályhelyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményeinek kezelését szolgáló kormányzati intézkedések meghozatala érdekében aszály veszélyhelyzeti operatív törzset alakít a kormány

- jelentette be a napokban Nagy István agrárminiszter, továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa területének csaknem fele szenved a csapadék hiányától, hazánknak pedig történelmi szárazsággal kell szembenéznie.

Július közepére az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki. A búzánál elkönyvelt mintegy 25 százalékos terméskiesés után mára a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén lényegében megsemmisült, és a tartós vízhiány most már a dunántúli régiók termését is fenyegeti

- tette hozzá.

Nagy István kiemelte, az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és alig tudtak kaszálni. Az Agrárminisztérium becslése szerint az aszálykárral sújtott, a kárenyhítési rendszerben bejelentett összes terület nagysága elérheti az 1 millió hektárt a szántóföldek tekintetében. Hangsúlyozta, a mezőgazdaságot sújtó katasztrofális aszályhelyzet és az energiaárak következményeinek kezelése érdekében aszály veszélyhelyzeti operatív törzs jön létre, amely haladéktalanul megkezdi a munkáját a magyar agrárium előtt álló kihívások és a gazdák nehézségeinek leküzdése érdekében.

Kifejtette, a kialakult helyzetben a kormány minden lehetséges eszközzel támogatja az agráriumból élőket. A tárcavezető leszögezte, mindig a magyar gazdák mellett állunk, akik minden nehézség - világjárvány, munkaerőhiány, hosszantartó szárazság, aszály, rendkívül magas inputárak, energiaárak, valamint az orosz-ukrán háború következményei - ellenére munkájukkal biztosítják a folyamatos termelést és a minőségi élelmiszerellátást, melyért mindannyiunk elismerését megérdemlik.

A magyar gazdák áldozatos tevékenységének köszönhetően kerülhet minden nap friss és egészséges élelmiszer a magyar családok asztalira. A történelmi aszályhelyzet leküzdését és a biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartását prioritásként kezeli az agrártárca

- húzta alá a miniszter.

Mi tehetnek az otthon, saját konyhakertben gazdálkodók?

Ha egészséges kertről van szó, nagyon fontos a megfelelő talajnedvesség fenntartása. A nyár beköszöntével a szerves összetevőket nem tartalmazó talaj gyorsan kiszárad, és ahelyett, hogy felszívná a vizet, valójában taszítja a vizet. Ezt hidrofób talajnak nevezik. Ennek elkerülése érdekében a kert talaját a lehető legegészségesebben kell tartani, hogy a víz könnyen elérje a növény gyökereit.

Akkor lehet megállapítani, hogy a talaj száraz, ha a víz a talaj tetejére kerül, mielőtt felszívódna. Ha azt vesszük észre, hogy a kertünk kiszáradt, akkor a lehető leggyorsabban cselekednie kell. Íme, néhány tipp, amelyek segítségével újraéleszthetjük a száraz talajt, és nedvesen tarthatjuk, hogy a kerti növényeink virágozhassanak.

Szerves anyagok használata a nedvességmegtartás javítására

A kerti talajnak rengeteg szerves tápanyagra van szüksége a hatékony víztartáshoz. Alapvetően minél több természetes összetevőt tartalmaz a talaj, annál hidratáltabb lesz. A száraz talaj kezelésére használt szerves összetevők néhány leggyakoribb formája:

  • Komposzt – A szerves anyagok egyik legjobb formája a komposzt. Jó talajszerkezetet alakít ki, jobb víz- és tápanyag-visszatartást tesz lehetővé, és megvédi kerti növényeit számos kerti betegségtől. Saját komposztot készíthetünk bomló elemekből, például gyümölcs- és zöldségmaradványokból. Vidékiek előnyben: szerezz trágyát! Régen, nagyanyáink által használt állati trágya minimálisra csökkenti a nitrátok kimosódását a talajban. Számos istállóból és farmról beszerezhetünk állati trágyát sőt, van, ahol árulják is. A trágyát addig kell komposztálni, amíg sötét, szagtalan anyaggá nem válik, mielőtt a talajba adná. Erre azért érdemes figyelni.
  • Tőzegmoha – A tőzegmoha nagyon nedvszívó anyag, amely kiválóan javítja a vízvisszatartást. Nehéz talajokban is elősegíti a jó vízelvezetést, és megkönnyíti a talaj összetételét is.
  • Levágott fű – A levágott fű gazdagítja a talajt, megőrzi a nedvességet, és megakadályozza a gyomok növekedését. Csak győződjön meg arról, hogy a levágott pázsit nem tartalmaz gyommagot, különben az egész kertben kihajt.
  • Mulcs – Sok kertész esküszik a talajtakaróra, és annak képességére, hogy hűti a talajt és nagyon jól megtartja a nedvességet. A szerves talajtakarók idővel lebomlanak, és javítják a talaj egészségét. Ez tökéletes környezetet teremt a növények fejlődéséhez, miközben védi őket az eróziótól.

Így juttasuk a szerves anyagokat a kerti talajhoz:

1. lépés: Egy ásóval adjunk hozzá körülbelül 2-3 hüvelyknyi szerves anyagot a termőtalajba. A komposzt, az állati trágya és a tőzegmoha nemcsak javítja a talaj nedvességmegtartását, hanem vonzza a férgeket is, amelyek elősegítik a víz átáramlását a talajon. Ha nehéz agyagos talajjal van dolgunk, használjunk homok és szervesanyagok keverékét, hogy csökkentsük a vizesedést.

2. lépés: Fedjük le a talajt egy vékony újságréteggel. Ne használjunk műanyagot, mert ez megakadályozza a levegő és a víz behatolását a talajba. Áztassuk be az újságot, és fedjük le talajtakaróval, hogy szabályozzuk a talaj hőmérsékletét, csökkentse a párolgást és minimalizáljuk a víz elfolyását.

3. lépés: Válasszunk olyan öntözési módot, amely a lehető legközelebb juttatja el a vizet a növény gyökereihez anélkül, hogy átterjedne a kert más területeire. Ha tömlőt használunk, irányítsuk közvetlenül a növény tövére, elkerülve a leveleket. Mélyen és lassan öntözzük a növényeket, ügyelve arra, hogy olyan ütemben öntözzük a növényeket, hogy az képes legyen felszívni a vizet. Nagy kertekbe áztatótömlő vagy csepegtető öntözőrendszer ajánlott, hogy a legjobb víz behatoljon a növény gyökereibe.

4. lépés: Hetente egyszer vagy kétszer öntözzük meg növényeinket. A kert öntözése előtt vegyük figyelembe a talajt és az időjárási viszonyokat. A maximális nedvességfelvétel érdekében érdemes kora reggel öntözni.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

aszály

kert

kertápolás

kertgondozás

talajtakarás

talajtakaró

talajgondozás