Brutális tüzek pusztítottak országszerte: rengeteg munkája volt a tűzoltóknak tegnap

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális tüzek pusztítottak országszerte: rengeteg munkája volt a tűzoltóknak tegnap

Tegnap összesen 281 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba, ebből 100 tűzesetet volt. Brutális tüzek pusztítottak országszerte, rengeteg munkája volt a tűzoltóknak, ráadásul nagyon sok helyen égett a tarló, a száraz fű és egyéb területek.

Hétvégi házak is lángra kaptak egy nagy kiterjedésű bozóttűzben Pécs nyugati külvárosában, a Mecsekoldalban csütörtök délután

- közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A tűz egy bozótosban keletkezett a város hétvégi házas, gyümölcsös kertekkel tarkított városrészében, az Akó dűlő környékén. A lángok hétvégi házakra is átterjedtek. Sérültről egyelőre nem értesült a katasztrófavédelem. A pécsi, a szigetvári, a komlói, a siklósi, a mohácsi, a véméndi, a barcsi, a kaposvári, a nagyatádi, a szekszárdi, a dombóvári, a paksi, a bonyhádi és a bajai hivatásos, valamint a szabadszentkirályi, a majsi, a pécsi és a pogányi önkéntes tűzoltók összesen harminchat tűzoltójárművel vonultak a helyszínre, és a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltották a lángokat. Sőt, mellettük a helyi vízszolgáltató is a helyszínen van két járművel. Ők azt kérték a környékbeli, szolgáltatási területen lakó ingatlantulajdonosoktól, hogy a tűz megfékezéséig csak a legszükségesebbre használják az ivóvizet.

Ahogy tegnap írtuk, a Pécsma szerint valaki szemetet égetett, az terjedt el a hegyoldalon. Ma reggelre pedig már meg is volt a tűzért felelős tettes, aki bocsánatot is kért a keletkezett károkért. Nyilatkozatot juttatott el a Pécs Aktuálhoz, melyben leírta, hogy akarata ellenére történt a katasztrófa.

Őszintén kérek bocsánatot minden pécsi polgártól!

A mai napon balesetet okoztam. Akaratom ellenére történt mindez. Minden károsult jogos kárát a legjobb tudásom és szándékom szerint meg fogom téríteni a lehető legrövidebb időn belül. Teljes felelősséget vállalok a történtekért. Büntetőjogi és polgári jogi értelemben is. Nem szándékosan okoztam katasztrófát. Véletlen baleset történt, amit már nem tudtam megfékezni. Úgy jártam el, ahogy az ilyenkor bárkitől elvárható. Azonnal oltottam a robbanásszerűen terjedő tüzet. Nem lehetett megállítani. Isten látja lelkem, hogy őszintén sajnálom, ami történt! Bármit megtennék azért, hogy mindazt, ami tettem – figyelmetlenségből, akaratom ellenére –, visszafordíthassam. Bocsánatot kérek minden pécsitől! Ami egy embertől elvárható, meg fogom tenni a kártérítés érdekében. Isten engem úgy segítsen. Holnap, pénteken reggel a rendőrségre kell mennem. Természetesen alávetem magam a büntetőeljárásnak. Nem bújok ügyvédek háta mögé. Vállalom a balesetből adódó minden felelősségem.

Őszintén sajnálom!
Bocsánatot kérve mindenkitől: Kósa Mátyás Krisztián

Nem ez volt tegnap az egyetlen tűzeset

A tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését Táborfalva térségében, Tatárszentgyörgy és Örkény között, ahol csütörtökön gyulladt ki az aljnövényzet, a magas fű, egy bozótos, fás területen

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.

Azt írták, mintegy hétszáz hektárra terjedt ki a tűz, amelyet a Pest megyei tűzoltósági főfelügyelő irányítása mellett, kilenc vízsugárral és kéziszerszámokkal folyamatosan oltanak a dabasi, a monori, a nagykátai, a ceglédi, a fővárosi és a székesfehérvári hivatásos, valamint a budaörsi önkéntes tűzoltók. Az egységek felszámolják a beizzásokat. A munkálatokban honvédségi tűzoltók is részt vesznek, és honvédségi helikopterek is segítették a tűz oltását.

A Katasztrófavédelem beszámolója szerint, a szerdai nap során Veszprém megye több pontján is lángra kapott a száraz fű. Nádasdladány közelében a polgárdi önkormányzati és pétfürdői hivatásos, Balatanfűzfőn a Nitrokémia Zrt. területén pedig a fűzfői hivatásos tűzoltók fékezték meg a tüzeket.

Kigyulladt a száraz fű, nádas és erdő aljnövényzete mintegy kétszáz hektáron tegnap délután Tiszafüred külterületén. A lángok a 33-as számú főút mindkét oldalát érintették, ezért, illetve a nagy füst miatt a főutat egy időre le kellett zárni. A tiszafüredi, karcagi, mezőkövesdi, füzesabonyi, egri, püspökladányi, hevesi és tiszaújvárosi hivatásos, valamint az egyeki önkormányzati tűzoltók a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett vízsugarakkal, puttonyfecskendőkkel avatkoztak be. Munkájukat a Tisza-tó Mentőcsoport mellett erőgépek segítették, amelyekkel a lángok továbbterjedésének megakadályozása miatt körbetárcsázták a területet. Az eset során senki sem sérült meg, a katasztrófavédelem az esettel összefüggésben tűzvizsgálati eljárást indít.

Száraz fű és nádas égett öt hektárnyi területen a Heves megyei Kömlő és Átány között. Az egri és a hevesi hivatásos, valamint a tiszanánai önkormányzati tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat.

Három hektáron égett az avar Püspökladányban, a Kölcsey Ferenc utcában. A püspökladányi hivatásos tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat. Pocsajon, a Széchenyi utcában ezer négyzetméteren égett a gaz. A létavértesi önkormányzati és berettyóújfalui hivatásos tűzoltók fékezték meg a tüzet. Este Hajdúhadházon hatszáz négyzetméteren égett a gaz. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet.

Mintegy egy hektáron égett a száraz aljnövényzet Budapest tizennyolcadik kerületében, a Nagykőrösi út és a Kettős-Körös utca közötti területen szerda délelőtt. A helyszínre a fővárosi hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik több oldalról támadva eloltották a lángokat. A lángok megfékezését a nehezen járható terület nehezítette. Nem sérült meg senki.

Kétezer négyzetméteren égett avar és gaz a Tolna megyei Decsen szerda délután. A tűzesethez a szekszárdi hivatásos tűzoltók vonultak, akik vízsugarak és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat.

Kétszáz négyzetméteren égett a száraz aljnövényzet a 86-os főút mellett Szombathelynél szerdán délután. A szombathelyi hivatásos tűzoltók vízsugarak segítségével a lángok továbbterjedését megakadályozták, a tüzet eloltották.

Tegnap délután kigyulladt az elszáradt aljnövényzet Sarkadon, a Bokor utcában. A száz méter hosszan égő vegetációt a gyulai hivatásos tűzoltók oltották el vízsugár és kéziszerszámok segítségével. Tűz a környezetére nem terjedt tovább, személyi sérülés nem történt.

Bálázógép és tarló égett Ballószög külterületén szerda délután. A ballószögi önkéntes és a kecskeméti hivatásos tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tűz

tűzeset

tűzesetek

pécs

mecsekoldal

örkény

táborfalva

tatárszentgyörgy

katasztrofavédelem