Brutális tüzek pusztítottak országszerte: rengeteg munkája volt a tűzoltóknak tegnap

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális tüzek pusztítottak országszerte: rengeteg munkája volt a tűzoltóknak tegnap

Tegnap összesen 281 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba, ebből 100 tűzesetet volt. Brutális tüzek pusztítottak országszerte, rengeteg munkája volt a tűzoltóknak, ráadásul nagyon sok helyen égett a tarló, a száraz fű és egyéb területek.

Hétvégi házak is lángra kaptak egy nagy kiterjedésű bozóttűzben Pécs nyugati külvárosában, a Mecsekoldalban csütörtök délután

- közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A tűz egy bozótosban keletkezett a város hétvégi házas, gyümölcsös kertekkel tarkított városrészében, az Akó dűlő környékén. A lángok hétvégi házakra is átterjedtek. Sérültről egyelőre nem értesült a katasztrófavédelem. A pécsi, a szigetvári, a komlói, a siklósi, a mohácsi, a véméndi, a barcsi, a kaposvári, a nagyatádi, a szekszárdi, a dombóvári, a paksi, a bonyhádi és a bajai hivatásos, valamint a szabadszentkirályi, a majsi, a pécsi és a pogányi önkéntes tűzoltók összesen harminchat tűzoltójárművel vonultak a helyszínre, és a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltották a lángokat. Sőt, mellettük a helyi vízszolgáltató is a helyszínen van két járművel. Ők azt kérték a környékbeli, szolgáltatási területen lakó ingatlantulajdonosoktól, hogy a tűz megfékezéséig csak a legszükségesebbre használják az ivóvizet.

Ahogy tegnap írtuk, a Pécsma szerint valaki szemetet égetett, az terjedt el a hegyoldalon. Ma reggelre pedig már meg is volt a tűzért felelős tettes, aki bocsánatot is kért a keletkezett károkért. Nyilatkozatot juttatott el a Pécs Aktuálhoz, melyben leírta, hogy akarata ellenére történt a katasztrófa.

Őszintén kérek bocsánatot minden pécsi polgártól!

A mai napon balesetet okoztam. Akaratom ellenére történt mindez. Minden károsult jogos kárát a legjobb tudásom és szándékom szerint meg fogom téríteni a lehető legrövidebb időn belül. Teljes felelősséget vállalok a történtekért. Büntetőjogi és polgári jogi értelemben is. Nem szándékosan okoztam katasztrófát. Véletlen baleset történt, amit már nem tudtam megfékezni. Úgy jártam el, ahogy az ilyenkor bárkitől elvárható. Azonnal oltottam a robbanásszerűen terjedő tüzet. Nem lehetett megállítani. Isten látja lelkem, hogy őszintén sajnálom, ami történt! Bármit megtennék azért, hogy mindazt, ami tettem – figyelmetlenségből, akaratom ellenére –, visszafordíthassam. Bocsánatot kérek minden pécsitől! Ami egy embertől elvárható, meg fogom tenni a kártérítés érdekében. Isten engem úgy segítsen. Holnap, pénteken reggel a rendőrségre kell mennem. Természetesen alávetem magam a büntetőeljárásnak. Nem bújok ügyvédek háta mögé. Vállalom a balesetből adódó minden felelősségem.

Őszintén sajnálom!
Bocsánatot kérve mindenkitől: Kósa Mátyás Krisztián

Nem ez volt tegnap az egyetlen tűzeset

A tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését Táborfalva térségében, Tatárszentgyörgy és Örkény között, ahol csütörtökön gyulladt ki az aljnövényzet, a magas fű, egy bozótos, fás területen

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.

Azt írták, mintegy hétszáz hektárra terjedt ki a tűz, amelyet a Pest megyei tűzoltósági főfelügyelő irányítása mellett, kilenc vízsugárral és kéziszerszámokkal folyamatosan oltanak a dabasi, a monori, a nagykátai, a ceglédi, a fővárosi és a székesfehérvári hivatásos, valamint a budaörsi önkéntes tűzoltók. Az egységek felszámolják a beizzásokat. A munkálatokban honvédségi tűzoltók is részt vesznek, és honvédségi helikopterek is segítették a tűz oltását.

A Katasztrófavédelem beszámolója szerint, a szerdai nap során Veszprém megye több pontján is lángra kapott a száraz fű. Nádasdladány közelében a polgárdi önkormányzati és pétfürdői hivatásos, Balatanfűzfőn a Nitrokémia Zrt. területén pedig a fűzfői hivatásos tűzoltók fékezték meg a tüzeket.

Kigyulladt a száraz fű, nádas és erdő aljnövényzete mintegy kétszáz hektáron tegnap délután Tiszafüred külterületén. A lángok a 33-as számú főút mindkét oldalát érintették, ezért, illetve a nagy füst miatt a főutat egy időre le kellett zárni. A tiszafüredi, karcagi, mezőkövesdi, füzesabonyi, egri, püspökladányi, hevesi és tiszaújvárosi hivatásos, valamint az egyeki önkormányzati tűzoltók a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett vízsugarakkal, puttonyfecskendőkkel avatkoztak be. Munkájukat a Tisza-tó Mentőcsoport mellett erőgépek segítették, amelyekkel a lángok továbbterjedésének megakadályozása miatt körbetárcsázták a területet. Az eset során senki sem sérült meg, a katasztrófavédelem az esettel összefüggésben tűzvizsgálati eljárást indít.

Száraz fű és nádas égett öt hektárnyi területen a Heves megyei Kömlő és Átány között. Az egri és a hevesi hivatásos, valamint a tiszanánai önkormányzati tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat.

Három hektáron égett az avar Püspökladányban, a Kölcsey Ferenc utcában. A püspökladányi hivatásos tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat. Pocsajon, a Széchenyi utcában ezer négyzetméteren égett a gaz. A létavértesi önkormányzati és berettyóújfalui hivatásos tűzoltók fékezték meg a tüzet. Este Hajdúhadházon hatszáz négyzetméteren égett a gaz. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet.

Mintegy egy hektáron égett a száraz aljnövényzet Budapest tizennyolcadik kerületében, a Nagykőrösi út és a Kettős-Körös utca közötti területen szerda délelőtt. A helyszínre a fővárosi hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik több oldalról támadva eloltották a lángokat. A lángok megfékezését a nehezen járható terület nehezítette. Nem sérült meg senki.

Kétezer négyzetméteren égett avar és gaz a Tolna megyei Decsen szerda délután. A tűzesethez a szekszárdi hivatásos tűzoltók vonultak, akik vízsugarak és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat.

Kétszáz négyzetméteren égett a száraz aljnövényzet a 86-os főút mellett Szombathelynél szerdán délután. A szombathelyi hivatásos tűzoltók vízsugarak segítségével a lángok továbbterjedését megakadályozták, a tüzet eloltották.

Tegnap délután kigyulladt az elszáradt aljnövényzet Sarkadon, a Bokor utcában. A száz méter hosszan égő vegetációt a gyulai hivatásos tűzoltók oltották el vízsugár és kéziszerszámok segítségével. Tűz a környezetére nem terjedt tovább, személyi sérülés nem történt.

Bálázógép és tarló égett Ballószög külterületén szerda délután. A ballószögi önkéntes és a kecskeméti hivatásos tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tűz

tűzeset

tűzesetek

pécs

mecsekoldal

örkény

táborfalva

tatárszentgyörgy

katasztrofavédelem