Érik a kullancskrízis: idén ősszel eldurvult a helyzet, nagyon drága lehet a kezelés

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Érik a kullancskrízis: idén ősszel eldurvult a helyzet, nagyon drága lehet a kezelés

Az éghajlatváltozás következtében megnövekedett a parazitaaktivitás egész évben, ráadásul új, különösen veszélyes kullancsfajok is megjelentek, így egyre gyakoribbá válnak a társállatok életét veszélyeztető megbetegedések, amiket idejében el kell kezdeni kezelni, különben nemcsak a pénztárcánk bánhatja a drága költségeket, de kedvencünk élete is rámehet a kórra.

Az egész országban elterjedtek a vérszívó paraziták, és bár a nagy meleget nem szeretik, a kellemes ősz és az enyhe telek nekik kedveznek. Így mostanára elmondhatjuk, hogy egész évben kullancsszezon van, vagy hogy egyáltalán nincs már kullancsszezon, ha úgy jobban tetszik.

A kullancsok előfordulását tekintve hazánkban Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye a kiemelten veszélyes zónák, de az ország más régióiban is fontos az elővigyázatosság, hiszen mára már kertjeinkbe, városi parkjainkba is beköltöztek a kullancsok Az elmúlt évek enyhe téli időjárása kimondottan kedvezett a kullancsok áttelelésének, így akár egész évben nagyobb valószínűséggel találkozhatunk ezekkel a kellemetlen kis vérszívókkal, de a szezonjuk ilyenkor jön el igazán, ugyanis a jó idő hatására elszaporodnak.

A közönséges kullancs csípése általában nem veszélyes, de ha az élősködő fertőzött volt, már komolyabb gondot jelent, többféle betegséget, például Lyme-kórt, vagy FSME-vírus okozta agyvelőgyulladást (kullancsencephalitist) okozhat az embereknek, a kutyákban pedig a kullancsok által okozott egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegség a babesiosis, egyszerűbb nevén a babézia.

Átrendeződött a kullancsszezon, lassan a tél, a tavasz és az ősz lesz a főszezon és nyáron találkozhatunk a legkevesebb élősködővel. Nem túlzás azt állítani, hogy tizenkét hónapos lett a védekezés időszaka. A globális felmelegedéssel egyidőben ráadásul a kullancs által terjesztett betegségek is veszélyesebbé váltak. Itt van például a babézia, amit egy vérben élősködő egysejtű parazita okoz a kutyáknál. A tudomány jelenleg több mint száz fajtáját ismeri, de hazánkban eddig csak néhányat ismertünk. Most azonban újabb újabb babézia fajták jelentek meg; olyanok, amelyek eddig csak Dél-Európában fordultak elő. Sajnos úgy tűnik, hogy az eddig ismert gyógykészítmények ezekre nem hatnak, mert a vérszívók rezisztensebbek, ellenállóbbak lettek

- hangsúlyozta korábban Dr. Szinesi András, ajkai állatorvos, a Magyar Állatorvosi Kamara szervezeti elnöke a HelloVidéknek.

Új, veszélyes kullancsfaj jelent meg hazánkban

A klímaváltozás hatására hazánkban is megjelent a Hyalomma kullancsfaj, amely képes hordozni és terjeszteni számos veszélyes kórokozót, többek között a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírust is – adta hírül a ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ELKH ÖK) által elindított Kullancsfigyelő projekt. A Hyalomma kullancsok veszélyesek az emberre, a kutyára, a lóra és a szarvasmarhára is! Mutatjuk, hogy ismerheted fel.

A tőlünk délebbre, melegebb éghajlanton őshonos Hyalomma kulancsok élőhelye az enyhébb telekkel észak felé tolódik, az új területeken is képesek túlélni, szaporodni, ráadásul elterjedésüket segíti, hogy a gazdákon (például költöző madarakon) nagy távolságokra is képesek eljutni, írja a kullancsfigyelo.hu.

A Hyalomma kullancsok elszaporodását az is segíti, hogy sok más kullanccsal ellentétben átalakulásaik három fázisa során nem három, csupán két gazdára van szükségük. A lárva és a nimfa állapot után, kifejlett felnőttként váltanak és keresnek új gazdát, de ilyenkor az ember, kis és nagytestű háziállatok is célpontjaik. Legveszélyesebb fajai a Hyalomma rufipes és a Hyalomma marginatum.

A kullancsoknak több faja van, támadás-áldozatkeresési stratégia tekintetében két csoportra oszthatóak:

  • A szemmel rendelkező, látó kullancsfajok a gyepi növényzetben a fűszál árnyékos fonákának hegyéről lesik szó szerint az arra bóklászó áldozatukat, akire alulról másznak fel.
  • A szemmel nem rendelkező, vak kullancsok azonban, amelyek biológiai radarja az elülső pár csápjukon található, a bokrok árnyékot adó levélfonákáról „radarozzák be” az arra bóklászó kirándulót, és egy-másfél méter magasságból vetik – felülről – rá magukat.

A két kullancsfaj egyedei fertőzött házi vagy vadállatok vérét szívva veszik magukhoz a kórokozót. Ilyenkor a fertőzött kullancsok petéiből kikelő utódaik továbbadják a fertőzést a gazdaállatoknak, amelyeken élősködnek. Illetve a fertőzött kullancs peterakás nélkül maga is továbbadhatja a babézia kórokozóját.

Dr. Nagy Anna állatorvos elmondta a HelloVidék kérdésére, hogy valóban nem érdemes manapság kullancsszezonról beszélni így szeptember végén sem, hisz tavaly december 31-én is kezelt még kutyát kullancs okozta betegség miatt. Ráadásul ilyenkor, ősszel és télen atipikus tüneteket produkálnak a kutyák, vagyis elsőre nehéz kiszúrni, hogy baj van, azt meg pláne, hogy mi a probléma gyökere.

A gyilkos kór így jelentkezik

A babézia lappangási ideje általában 2 naptól 1 hétig terjed, de az is előfordul, hogy csak a fertőzést követő 2-3 hét után jelentkeznek a betegség jelei. A babéziás kutya láza magas, 41-42 fok. Sokszor számolnak be a gazdik arról, hogy megváltozik a babéziás kutya viselkedése, például az amúgy jó étvágyú kutya étvágytalan lesz, vagy egyszerűen nem olyan, mint amilyen szokott lenni.

A babézia tünetei kutyáknál:

  • bágyadtság, levertség, kimerültség,
  • étvágytalanság, fogyás,
  • láz,
  • szapora légzés és pulzus,
  • duzzadt nyirokcsomók,
  • sötét, barnás vizelet,
  • a nyálkahártyák színe elhalványul,
  • súlyosabb esetben hányás, hasmenés,
  • gyulladások a nyálkahártyákon,
  • bőr alatti bevérzések,
  • vérszegénység,
  • sárgaság,
  • valamint idegrendszeri problémák és ennek következtében mozgászavarok, remegés is előfordulhat.

A megbetegedést egy vérélősködő okozza, ami tönkreteszi a vérlemezkéket, a nyálkahártya pedig besárgul. A tünetei közé a nagyon magas láz, a bágyadtság, az étvágytalanság tartozik, és sok vizet iszik a kutya. Nem szabad elbagatellizálni a betegséget, de még jobb megelőzni a bajt. Nagyon jól lehet védekezni a kullancsok ellen tablettával, rácsepegtetős készítményekkel, de van bolha- és kullancsriasztó nyakörv is, a gazditól és a kutyától függ, melyiket választják

- sorolta Dr. Nagy Anna állatorvos a lehetőségeket.

Babézia ellen, ami a kutyákat veszélyezteti leginkább, nincs védőoltás, de Lyme-kór ellen létezik kutyák számára is, érdemes beoltatni őket időnként, különösen tavasszal, de a babézia elleni megelőző gyógyszert vagy cseppes kezelést havonta, háromhavonta ajánlott megismételni, készítménye válogatja.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy sem olajat, sem tejfölt nem szabad az érintett felületre kenni - sajnos még mindig előfordul ilyesmi -, és ne essünk neki szemöldökcsipesszel a kullancsnak. Ami méretesre is megnő, akár egycentisre is megszívhatja magát, így könnyűnek tűnhet az eltávolítása. Viszont ha nyomorgatjuk a testét, a kullancs agóniájában visszaöklendezi a babéziás vért. Kizárólag a bőrhöz közeli szájszervnél szabad megfogni, amire a boltban vásárolt kullancskiszedő tökéletesen alkalmas. Vagy ha valaki nagyon bizonytalan magában, inkább hozza el a rendelőbe a kutyáját

- részletezte Dr. Nagy Anna.

Kezelhető betegség a babézia, szerencsére már van gyógyszer rá, de minél hamarabb be kell adni a kutyának, ha megtörtént a baj. Volt már példa a doktornő praxisában arra, hogy napokig infúziózni kellett a kutyát, mert nem vitték időben állatorvoshoz. Ha pedig kiderül, hogy a kutya immunrendszere valami miatt sérült, akkor különösen drága és elhúzódó lehet a kezelés, az immunterápia és a kiegészítő gyógyszerek, vitaminok miatt. Ezért is hangsúlyozza, hogy inkább a megelőzésre fókuszáljanak az állatatartók, mert az mindig jóval olcsóbb, mint a kezelés maga, ami 2022-ben jó, ha százezer forintból kijön, de inkább többre számítsanak a gazdik.

A betegség lehetséges szövődményei

Elhúzódó esetben a babézia a vesékben és májban olyan fokú károsodást okoz, amely már visszafordíthatatlan, és meghal az állat. Ezért az első tünetek jelentkezésekor haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz!

A pontos diagnózishoz vért veszünk a kutyustól, mert a vérsejtekben kimutatható a babézia. Létezik egy olyan injekciós készítmény, az Imizol injekció, ami, ha időben beadjuk az állatnak, megmenti az életét. Ez sajnos csak akkor érhető el, ha a kezelést még a betegség kezdeti stádiumában elcsíptük, és még nem károsította a fertőzés a veséket és a májat. Hogy erről meggyőződjünk, laborvizsgálatot is csinálunk a kutyánál. A legfontosabb a megelőzés, de persze megeshet a baj bárkivel. Ha a gazdi felelős állattartó, aki odafigyel a kutyusra, akkor az esetek nagy részében sikerül megelőzni a nagyobb bajt, ha egyébként egészséges és jó kondíciójú a kutya

- mondta el kérdésünkre Dr. Kórik Csilla állatorvos.

Drága a kis kedvencek gyógykezelése

Mindenkinek legyen legalább 150 ezer forint tartaléka talonban, mert bármikor beüthet a baj, a kezelési költségek pedig nagyon könnyen elérhetik a több százezer forintot is. Kutyát, cicát tartani ma már luxus kategória, nem úgy van, mint régen faluhelyen, hogy kikötötték az ebet a hordóhoz lánccal, a macska meg bóklászott kedvére, és csak enni kaptak, aztán éltek, amíg élte. A felelős gazdik már igyekeznek jól tartani az állataikat, ez pedig nem kevés pénz havonta, a 30 ezer forint tényleg az alsó határ kisállatonként. nemcsak etetni, oltatni, megelőző gyógyszerekkel kezelni kell őket, de például a macskát évente le kell teszteltetni leukózisra, macska AIDS-re, a kutyákat szívférgességre. Aztán ugye ott az ultrahang, ha a vérteszt nem mutatna teljes diagnózist. Ezek a tesztek alsó hangon 10 ezer forintba kerülnek, állatkórházaktól, rendelőktől függően. Manapság a kullancsok is szinte egész évben veszélyt jelentenek, de most, a 15-20 fok körüli nappali hőmérsékleten szaporodnak csak igazán. Az enyhe őszi időjárás nagyon kedvez nekik, bolha pedig egész évben van

- sorolta Tar Attila, a Buksi Állatotthon elnöke.

Jelentősen nőttek a kisállatok kezelési költségei tavalyhoz képest, úgy, ahogy a kenyér, az alapvető élelmiszerek ára is. A gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök beszerzési ára is megemelkedett, ezzel pedig a kezelés költsége is. Minden rendelőben más-más árak vannak, de az biztos, hogy a korábbi áraikhoz képest legalább 20-30 százalékkal mindenütt nőttek, az ország teljes területén a kisállatok kezelési költségei.

- mondta el Dr. Kórik Csilla, a debreceni Vezér Állatcentrum állatorvosa.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kullancs

vérszívó

kutya

kutyatartás

babézia

állatorvos