Ez akár a termést is megmentheti: ezek most a legfontosabb kerti munkák októberben

HelloVidék   
  Megosztom
Ez akár a termést is megmentheti: ezek most a legfontosabb kerti munkák októberben

Ugyan a kertünkben élő növények ősszel lelassulnak, nekünk viszont még rengeteg tennivalót tartogat az október. Ez az időszak azért fontos, mert most készítjük fel kertünket az télre, de most van lehetőségünk arra is, hogy tápláljuk a földet, hogy tavasszal gazdag hajtást és termést hozzanak a benne élő növények. Hogy melyek a legfontosabb kerti munkák a hónapban? Mutatjuk!

Az ügyes kertészek októberre már betakarították a terményük javát és sokakra mosolyog befőttből a leszüretelt gyümölcs, vagy dézsából az elkészített savanyúság. Ezzel persze nem ért véget a kerti teendők sora, a hónapban még számos munka vár a gazdákra. Ugyan az idő változékony - néhol borús és szeles, máskor napos és meleg - érdemes megragadni a napsütéses órákat és tevékenykedni kicsit a kertben. Melyek azok a feladatok, amelyeket mindenképp el kell végeznünk? Itt a lista!

  • Eljött az idő, hogy szemügyre vegyük kertünk talaját. Ha azt vesszük észre, hogy megviselte a nyár, száraznak és terméketlennek tűnik, akkor nyugodtan felturbózhatjuk egy kis komposzttal. De a fák alatt használhatunk akár komposzt-teát is.
  • Ha házilag készítünk komposztot, ne feledkezzünk meg a folyamatos mozgatásról sem. Viszont érdemes bevetni az őszi, lehullott leveleket, ágakat, kigyomlált növényeket, levágott füvet is. Ezeket tegyük bele a komposzttárolóba, hiszen így még jobb minőségű trágyát készíthetünk.
  • Ha most ültetjük el a fiatal fákat és cserjéket, érdemes figyelni arra, hogy ültetés után jól belocsoljuk őket. Ezt egyébként télen is meg kell tennünk, ne tévesszen meg minket a leesett hó mennyisége. A növényeknek ilyenkor is szüksége van vízpótlásra.
  • Érdemes betakarítani és megszárítani a jövő évre szánt vetőmagokat, és dugványokat venni az évelő növényekből. A gyógynövényeket is ilyenkor kell leszüretelni, megszárítani és elraktározni.
  • Ne feledkezzünk meg a most beérő zöldségeinkről sem, a répa, káposzta, sárgarépa, karfiol, kelkáposzta, fokhagyma és póréhagyma ilyenkor még hoz termést!
  • Itt az ideje megtisztítani és élesíteni a kerti szerszámokat. A hidegebb hónapokban valószínűleg nem lesz rájuk szükség. Érdemes összeszedni és elmosni minden olyan kaspót, cserepet, növénytároló ládát, ami éppen üres és a nyárról megmaradt. Ez azért fontos lépés, mert így megszabadulhatunk azoktól a kártevőktől, amik esetleg ezekben az edényekben vertek volna tanyát, vagy rejtették volna el petéiket, lárváikat. Nem utolsó sorban, sokkal kevesebb az esélye annak, hogy betegek lesznek a növényeink, ha jövő nyáron már ebbe ültetjük bele őket.
  • Ha rendelkezünk kerti tóval, akkor ügyeljünk arra, hogy tiszta és szennyeződésektől mentes legyen a víz benne. A belehullott faleveleket, ágakat ki kell belőle halászni és arról is gondoskodni kell, hogy a fagyok eljövetele után mindig legyenek olyan lyukak törve a jégen, amin levegő jut a vízbe.
  • Érdemes ilyenkor gondolni az itthon telelő madarakra is. Az etetőket már lehet megtölteni, hogy a kis repülő jószágok megszokják, hol találnak élelmet a hűvösebb napokon. A madáretető kihelyezése, vagy készítése jó program a madárbarátoknak és a gyerekeknek is egyaránt, azonban néhány fontos dologra mindenképp oda kell figyelnünk, ha segíteni szeretnénk a madaraknak. Hogy érdemes ezt ügyesen megoldani? Erről írtunk már korábban itt.
  • Ebben az időszakban, kertünkben rengeteg változás zajlik, minden növény készül a téli hideg hónapokra. A növények védelméről többször is írtunk már, most viszont a kertünkben élő, hasznos állatok védelmére szeretnénk felhívni a figyelmet. Ahhoz, hogy udvarod állatbarát legyen és biztonságot nyújtson az arra tévedő apróbb élőlényeknek, számos dolgot meg tudsz tenni. Itt olvashatsz arról hogy, mire figyelj, ha őszi otthont akarsz nyújtani egy-két süni, madár vagy mókus számára.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

október

októberi kerti munka

kerti munka

kert

kertészeti munka

kertészkedés

ősz

őszi kerti munka

őszi munka