Itt az új téli zöldség, ami fillérekből megterem: szuperegészséges, és kenterbe veri a boltit

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Itt az új téli zöldség, ami fillérekből megterem: szuperegészséges, és kenterbe veri a boltit

Ültessünk, öntözzünk bébimagokat, csíráztassunk, neveljünk mikrozöldeket! Mert a friss, vitamindús csíráknál és vegyszermentes mikrosalátáknál nincs jobb szezonálisan elérhető és megtermelhető nyers zöld! De hogyan álljunk neki, mennyibe kerül az alapanyagok beszerzése?

Ilyenkor, a január végi télben, nincs is jobb szórakozás annál, mint a cserépkályhának dőlve, fejben kertészkedni, papíron eltervezni, minek is álljunk neki, ha közeleg a tavasz – de erről a HelloVidék pár napja itt írt. Érdemes már most, ha enyhébbre fordul az időjárás, kint a szabadban ültetni, de addig is van egy szuper egyszerű megoldásunk arra, hogyan termelhetünk saját magunknak olcsón egészséges vitaminforrást. Ültessünk, öntözzünk bébimagokat, és csíráztassunk, neveljünk mikrozöldeket! Mert a friss, vitamindús csíráknál és vegyszermentes mikrosalátáknál nincs jobb szezonálisan elérhető és megtermelhető nyers zöld!

A horror áremelésből a zöldségek sem maradtak ki

Jelenleg a hazai zöldségfronton, ha a fóliás és külföldről behozott méregdrágán kínált zöldségeket nem vesszük meg, a téli gyökérzöldségek, a friss rukkola, saláta az, ami elérhető. A horrorinfláció azonban a legalapvetőbb zöldségek árát is az egekbe röpíti. A KSH adatai szerint csak az elmúlt 12 hónap alatt, 2021. decemberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 44,8%-kal emelkedett. Amikor egy darab jégsalátát örülünk, ha 600 forintért megvehetjük a piacon, 1200/kg alatt nincs se paprika se paradicsom, a saját termesztésű mikrozöldek és a csírák a legjobb áron elérhető, hazai vitaminbombák lehetnek. Ezek sincsenek ingyen, majd meglátjátok, de legalább, ha hozzávaló edényeket és magokat beszereztük– tavaszig szinte minden napra vághatunk magunknak élő, és vegyszermentes finomságot.

Ha nincs kedvünk bajlódni vele online webáruházakból is beszerezhetünk magunknak a friss csírákat és mikrozöldeket. De készüljünk fel rá, hogy egy kis szendvicsre vagy salátára való zöldnek is horror ára lehet:

  • Lilakáposzta mikrozöld - 50-65 g (kicsi): 1100 Ft
  • Hagyma minisaláta (50-65 g) kicsi: 1150 Ft
  • Karalábé minisaláta - kb. 100-130 g (nagy): 2195 Ft
  • XXL vegyes mikrozöld mix - 150 g: 2990 Ft

Mennyibe kerül most az otthoni csíráztatás?

Ha otthon szeretnénk magunknak csíráztatni vagy mikrozöldeket nevelni, akár pár ezer forintból is megúszhatjuk, főként, ha jó előre, még tavalyról sikerült vetőmagokat elspájzolnunk, és megvan már hozzá a tálcánk is.

Ha csíráztatni akarunk, ahhoz kell egy csíráztatótál, amit online webáruházakban is beszerezhetünk: jelenleg 5000-6000 forintos áron. A csíráztatáshoz kell még mag, ennek csomagja 1000 forint körül kapható.

Különféle csíráztatóedények – és online webáruházakban:

  • Csíráztató üvegedény - lyukacsos tetővel : 2.390 Ft
  • Csíráztató készlet, magokkal: 3 995Ft
  • Mungo csíráztató tál – antracit 5.490 Ft

Mikrozöldek esetén, ha be kell vásárolnunk, maggal, földdel, edénnyel együtt sem kerülhet többe egy-egy 2000 forintnál. Ha ültetőcsomagban vesszük, ahogy látni fogjuk, legalább kétszer annyiba kerül, de nem kell bajlódnunk az összeállítással.

Nézzük a tálcák árait:

  • SIMPLE ültetőtálca és alátét: 550 FT/db
  • Környezetbarát papírtálca mikrozöldek vagy palánták növesztéséhez: 360 FT/db

Mikrozöldek ára -szettben, webáruházban:

  • Mikrozöld ültetőcsomag – TURMIX: 4 620 Ft/doboz
  • Mikrozöld ültetőcsomag – FŰSZERES MIX: 4200 Ft/doboz

Ha csak magot veszünk (online webáruházak áraiból szemezgetve):

  • Retek mag mikrozöldnek (Greenea) - CHINA ROSE 100 g /1480 Ft
  • Koriander mikrozöld és csíra mag 15g: 650 Ft
  • Lucerna mikrozöld és csíra mag 15g: 650 Ft
  • Mustár mikrozöld és csíra mag 200g: 800Ft
  • Mikrozöld brokkoli mag 100 g: 1580 Ft
  • Mikrozöld vöröskáposzta mag 20 g: 780 Ft

Ami mag jó csírának, nem biztos, hogy jó mikrozöldnek

Mi a különbség a csíráztatás és a mikrozöltek között, kérdezte a HelloVidék Papp-Felber Anita biokertészt, aki ezt válaszolta:

Amit egy laikus is észrevesz, hogy a csíra az csak csíra, annak nincsenek zöld sziklevelei, viszont megesszük a gyökerét is. A mikrozöld a csíra nagytestvére, már színes a szára, és vannak levelei. Amivel viszont, ha magunk akarjuk nevelni, a legelején érdemes tisztában lenni, hogy más közegben kell nevelni őket. A csíráztatáshoz elég a párás közeg, földre nincs is szükség, és jóval hamarabb, pár nap alatt kész és fogyasztható.

Miket ajánlott csíráztatni?

Rengeteg csíranövény közül válogathatunk, a semleges ízű lucernától a curry ízéhez hasonlító görögszénáig. Az év bármelyik szakában ajánlott az online webáruházak kínálatát böngészni, hiszen így könnyebben tudnunk ellenőrzött minőségű magvakat vásárolni.

  • Brokkoli - az intenzív ízű csírák inkább a hűvösebb helyeket kedvelik, így érdemes a melegebb napokon kétszer is megöntözni
  • Lencse - a dió ízére emlékeztető aromája van, így tökéletesen elfér levesek, raguk töltelékeként.
  • Lucerna - ez a csíra nő a leggyorsabban, ropogós, enyhe íze miatt pedig minden ételt kellemesen kiegészít.
  • Csicseriborsó - szendvicseket, készételeket egyaránt fel lehet turbózni vele
  • Mungóbab - kifejezetten wokban készült ételekhez és salátákhoz ajánlott fogyasztani
  • Adzuki bab - a lencséhez hasonló íze van, érdemes legalább 1,5 centiméterre növeszteni a bab fehér hajtását, hogy fogyasztani lehessen nyersen

Hogyan termesszünk magunknak mikrozöldeket?

A mikrozöldeket – a csírával ellentétben, amihez ugye csak víz kell - földbe vagy kókuszrostba, esetleg kőzetgyapotba ültetik, de ha valaki ügyes, akár vízkultúrában is fel tudja nevelni. Az a lényeg, hogy ez a mikronövény gyökeret eresztve belekapaszkodjon a talajba, hogy aztán elkezdhessen fejlődni. Még egy nagy különbség: a csírázáshoz nem kell fény, a mikrozöldek fejlődéséhez már igen. Utóbbit általában két szikleveles állapotában szüretelik le:

Van, amit kicsit hagyunk tovább nőni, például a koriandert vagy a bazsalikomot, ezek úgy ízletesebbek. Általánosságban azt szoktuk mondani, a bioboltokban csíráztatásra vásárolható magok mindegyikéből lehet mikrozöldeket nevelni, de nem biztos, hogy abban az állapotukban a legfinomabbak. Egy mungóbab például nem olyan jó mikrozöldnek, sokkal jobb csíraként elfogyasztani.

- közölte a biokertész.

A mikrozöldeknek még egy nagy előnyük van, hogy a fénynek köszönhetően jóval több egészséges nyomelem és vitamin képződik bennük, mint csírás állapotukban, és az ízük is intenzívebb lesz! A talajra a mikrozöldek nem kényesek, még a magból táplálkoznak, viszont öntözni kell őket.

A csíráztatásra nagyon oda kell figyelni

Élelmiszerhigiéniai szempontból sokkal nehezebb csírát termeszteni és értékesíteni, mint mikrozöldet. A csírákat nedves közegben kell tartani, de folyamatosan figyelni kell rá, hogy ne penészedjenek be! Meg kell tudni különböztetni a penészt a hajszálgyökerektől – és ha egyszer bepenészesedik, onnantól kezdve az egész tálcát ki kell dobni.

A WHO besorolása alapján a csírák közepesen kockázatos növényi eredetű élelmiszerek csoportjába tartoznak, mivel a csírák előállításához szükséges feltételek a kórokozó baktériumok szaporodása számára is ideálisak (kedvező hőmérséklet, magas páratartalom, hosszú csíráztatási idő). A mikrozöldek növesztése során ilyen veszélyekkel nem kell számolnunk, hiszen a mikrozöld növények szabad levegőn növekednek

A mikrozöldek kevésbé kényesek

Mikrozöldnek remek minden olyan zöldség, aminek a szára és a levele is ehető: a retekfélék, a rukkola, a repce, a napraforgó, a borsó, a brokkoli, a vöröshere, a cékla és a vöröskáposzta is. Ide sorolható még a mustármag, de ez csíráztatva finomabb. A salátafélékkel is lehet próbálkozni, de azokat már a következő méretig is meg lehet hagyni, és úgynevezett bébilevelekként fogyasztani.

A mikrozöldek neveléséhez a magon és a földön túl más nem is kell. Az alap még egy nem túl magas edény, amibe két cm magasan elterítjük a földet, arra szórjuk rá a magokat. Lehet ez akár cserépalátét is, nem kell mélyebbnek lennie az edénynek, viszont arra figyelni kell, hogy az edény alul lyukas legyen, ugyanis a pangó vizet a mikrozöld nem szereti. A talajra nem kényes, lehet tőzegbe, kókuszrostba, palántaföldbe tenni, az a lényeg, hogy levegősebb, laza legyen a talaj, amiben a mag meg tud kapaszkodni.

Mikrozöldek termesztése

Miután rászórtuk a magot, spriccelővel nedvesítsük meg a talajt. Később fontos, hogy már alulról öntözzük, onnan szívja fel a vizet.

A zsázsa már 4 nap alatt kibújik, de a vöröskáposztához kell két hét is, mire szüretelhetjük. A húsz fok körüli hőmérsékletben és fényben növekednek a legjobban. Érdemes meleg helyre, ablakpárkányba kitenni, és csak mindig csak annyit szüretelni belőle, amit épp elfogyasztunk.

Erre mindenképpen érdemes odafigyelni!

Aki otthon szeretne csíráztatni vagy mikrozöldet termeszteni, figyeljen arra, hogy mindenképpen vegyszermentes magot ültessen el! Vagy megveszi a csíráztatásra váró biomagokat, vagy még ősszel hagy pár növényt a kertben felmagozni, begyűjti a magokat, és azokat ülteti el.

A fogyasztásukról

A csírákat szinte mindenbe belerakhatjuk, hogy gazdagítsuk ételeinket és felturbózzuk őket tápanyagokkal. Salátákat, készételeket, sülteket, szendvicseket - tényleg, szinte bármit megbolondíthatunk egy adagnyi friss csírával. A csíra számos jótékony hatása mellett könnyen emészthető, és magas tápértékű zöldség. Kifejezetten ajánlott a hidegebb hónapokban fogyasztani, mivel vitaminhiányos időszakban támogathatjuk vele az immunrendszerünket. Az egészséges táplálkozás kihagyhatatlan eleme, ami ráadásul költséghatékony is, hiszen fillérekből megtermeszthetjük magunknak a napi természetes vitaminforrásunkat. Plusz egy pont, hogy nagyon jól néznek ki növekedés közben, így élő dekorációként is jól mutatnak a lakásban.

  • A csírák és a mikrozöldek ízükben is eltérnek. A mikrozöldek esetében a fiatal növény szárát és leveleit fogyasztjuk, ízük koncentrált, karakteres, a kifejlett növényhez nagyon hasonló ízük van.
  • A mikrozöldek sokkal változatosabban felhasználhatóak, mint a csírák. Nemcsak feltétként, hanem saláta-, turmix-, peszto alapanyagként is megállják a helyüket.

Címlapfotó: Pais-H Szilvia

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mikrozöldek

csíráztatás

kertész

hobbi kertész